Skip to main content

Svar på debatindlæg: Om fosterdiagnostik

Overlæge Niels Uldbjerg, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Skejby Sygehus. E-mail: uldbjerg@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Jeg takker Ugeskrift for Læger for at give mig mulighed for at kommentere Niels C. Heebøll-Nielsens indlæg, som er meget relevant pga. Etisk Råds forslag om kun at tilbyde risikovurdering til gravide over 35 år (»kombineret test ved alderskriterium«). Da jeg finder, at Niels C. Heebøll-Nielsen har anvendt lidt forkerte forudsætninger, har jeg tilladt mig at komme med et kvalificeret skøn baseret på data fra »Fosterdiagnostik og risikovurdering«, (www.sst.dk/publ/publ2003/fosterdiagnostik.pdf). Som Niels C. Heebøll-Nielsen rigtigt refererer, er de foreløbige erfaringer fra H:S og fra Skejby Sygehus bedre end forudsat nedenfor, idet detektionsraten er højere, og specielt fordi falsk positivraten er lavere. Det skyldes formentligt, at Statens Serum Institut har leveret en usædvanlig god dobbelt-test, samt at nakkefoldsskanningerne på disse fødesteder er udført af certificeret personale på godt apparatur.

Konklusionen er klar: Detektionsraten ved forslaget fra Etisk Råd er (uacceptabel) lav. Se Tabellen.

Forudsætninger (der henvises til tabeller og figurer i »Fosterdiagnostik og risikovurdering«):

Alle gravide accepterer fosterdiagnostik, og de begærer provokeret abort ved fund af Downs syndrom (DS). I praksis skønner jeg, at tilslutningen bliver mellem 90% og 95%. Tilslutningen kan naturligvis ændre sig i både positiv og negativ retning, hvis de gravides holdning til fosterdiagnostik ændrer sig.

Uden fosterdiagnostik vil der årligt fødes 110 med DS (Figur 4-4).

11% af alle gravide er over 35 år (Tabel 6-A).

1% procedurerelateret abortrisiko ved moderkageprøve (Tabel 10-B). Dette tal er baseret på 20 år gammel, dansk randomiseret undersøgelse, som internationalt citeres igen og igen. Med dagens forbedrede teknik kan risikoen meget vel være meget lavere. Hvis det viser sig, at risikoen er væsentlig lavere end 1%, må flere af Sundhedsstyrelsens anbefalinger revurderes. Hvis risikoen er meget lavere (f.eks. under 0,1%) bortfalder hele argumentationen for ikke at tilbyde alle gravide moderkageprøve. I så fald kan økonomiske argumenter blive relevante.

8% af gravide over 35 år er screen-positive (Tabel 6-I). Her forudsætter Niels C. Heebøll-Nielsen samme screen-positivrate i alle aldersgrupper. Screen-positiv-raten er imidlertid meget højere for gravide over 40 år (17%) end for gravide på 25 år (<2%).

85% detektionsrate ved kombineret test (Tabel 6-D). Detektionsraten er til dels aldersafhængig, men det influerer ikke væsentligt på de aktuelle udregninger.

Da »sandsynlighed for ikke at få barn med DS« er individuel og vurderes i den enkelte gravides risikoberegning, har jeg valgt ikke at udregne denne populationsbaserede risiko.