Skip to main content

Sygeplejersker i visitationen - er det billigere?

Praktiserende læge Bruno Melgaard Jensen, Odder, formand for praksisudvalget i Region Midtjylland

30. okt. 2009
2 min.

Praktiserende læge Karsten Rejkjaer Svendsen, Tim, formand for lægevagtudvalget i Region Midtjylland

Tidens hotte emne er »at bryde lægernes monopol på vagtlægeordningen«. Danske Regioner med Bent Hansen i spidsen har udmeldt, at sygeplejersker skal varetage visitationen, idet der henvises til svenske erfaringer.

Det skulle bl.a. efter sigende spare penge. Men hvis danske sygeplejersker visiterer i lægevagten, sådan som sygeplejerskerne gør i Sverige, så passer det ikke. For sygeplejerskevisitation vil betyde flere konsultationer for lægerne end nu, og det vil koste mere.

Som vi har fået det beskrevet fra Sverige, afsluttede de visiterende sygeplejersker kun 40% af henvendelserne i telefonen. I Danmark afslutter praktiserende læger, der visiterer i lægevagten, hele 59% af henvendelserne. Det viser vagtaktiviteten i 2008 i Region Midtjylland.

Så hvis der kun afsluttes 40% i telefonen i stedet for de nuværende 59%, øges antallet af sygebesøg med ca. 40.000 og antallet af konsultationer med ca. 85.000. Dette vil være umuligt at gennemføre med den nuværende lægebemanding.

Hvis det overhovedet var muligt, ville det øge udgifterne til disse ydelser med i alt ca. 28 mio. kroner. Vi tvivler på, at denne ekstraudgift vil kunne dækkes ind af den besparelse, der kan forventes, hvis sygeplejersker visiterer i stedet for læger.

Hvorfor skrives der så om store besparelser ved sygeplejerskevisitation i Sverige?

Vi vil vove den påstand, at det skyldes, at denne besparelse udregnes ved, at ordningen sammenlignes med en ordning uden visitation overhovedet. Men i Danmark skal vi sammenligne en sygeplejerskevisiteret ordning med den nuværende vagtlægeordning og ikke med en uvisiteret ordning!