Skip to main content

Sygt sundhedsudspil

Kommentator Karl H. Bornhøft E-mail: karl.bornhoft@ft.dk

30. okt. 2009
3 min.

###karl-h-bornh%c3%b8ft###

»Formynderi er ikke vores løsning på problemerne«, siger regeringen. Den lader vi lige stå et øjeblik ...

For regeringen er netop sande mestre i formynderi: De vil tage børnechecken fra de fattigste familier, hvis deres børn pjækker. De pisker unge økonomisk, hvis de ikke uddanner sig eller arbejder - selvom der hverken er arbejde eller praktikpladser at få. De smider asylansøgere på porten og tvinger dem og deres små børn til at rejse hjem til et krigshærget land - imens Udenrigsministeriet kraftigt advarer danskerne om at tage derned. Og nu vil regeringen også sætte børn i fængsel. Således så vi alle, hvordan Lars Løkke på talerstolen, med knyttede næver, råbte op om, at »lømlerne« (= børn) skal i fængsel, hvis de ikke opfører sig ordentligt. Hvem sagde hånddukke for Dansk Folkeparti?

Straf og pisk er også hovedingrediensen i regeringens nye sundhedsudspil, hvor kommunerne får skylden for regeringens forfejlede forebyggelsesindsats. Kommunerne presses økonomisk til at forebygge mere og give bedre ældrepleje, så færre ældre kommer på sygehuset - ellers vanker der. Samtidig skal kommunerne bøde for genindlæggelse og tvinges til at få færdigbehandlede patienter ud af sygehusene.

Regeringen har ingen forståelse for, at der mangler hænder, og at ældreplejen i forvejen er yderst belastet. Sosu-assistenterne går ned med depression og stress, og alligevel siger sundhedsministeren: »I skal gøre det bedre«.

Men hvad skal sundhedsministeren egentlig selv gøre? Lige nu »opfordrer« han og regeringen blot til mere forebyggelse. Det er simpelthen for tyndt! Det eneste, der er imponerende, er, hvor lidt regeringen har lyttet til sin egen Forebyggelseskommission. Trods eksperternes krystalklare og dokumenterede viden om, at det, der virker bedst, er markant højere afgifter på tobak og alkohol, fastholder regeringen sit forældede syn på forebyggelse med ensidig fokus på information.

Helt ærligt: Danskerne ved godt, at det er usundt at ryge. Og Forebyggelseskommissionen har taget højde for grænsehandel i sin anbefaling af at sætte prisen på cigaretter op til 50 kroner! Jeg opfordrer derfor regeringen: lyt nu til de mennesker, der rent faktisk ved noget om forebyggelse! Ifølge eksperter viser beregninger, at Danmark er 15 år bagud i forhold til de lande, som vi normalt sammenligner os med på forebyggelsesområdet.

Hver time døgnet rundt, dør der to danskere af sygdomme, der kunne have været undgået med forebyggelse. Og mere end hver tredje dansker lever med en kronisk sygdom som f.eks. diabetes og rygerlunger, der forringer livskvaliteten markant.

Det handler ikke alene om, at vi kunne spare samfundet for milliarder af kroner i form af mindre sygefravær, færre førtidspensioner, sygemeldinger og indlæggelser. Først og fremmest gælder det om, at flest muligt danskere får et godt og langt liv uden sygdom. Hvis vi forebygger ordentligt, får vi en alderdom med godt helbred, udlandsrejser og leg med børnebørn - hvis ikke, kan vi se frem til en alderdom præget af alvorlig sygdom og nedsat livskvalitet, hvor man f.eks. er tvunget til at være tilkoblet en iltmaske. Ja, det valg burde være nemt, men åbenbart ikke for regeringen!