Skip to main content

Tak for en retorisk underholdende anmeldelse af bogen »Ud af diabetes 2«.

Se svaret nederst i dette indlæg.

Ph.d., farmaceut, foredragsholder Anette Sams. E-mail: sams@epoqe.dk

7. jan. 2019
7 min.

I anmeldelsen [1] beskæftiger Marit Eika Jørgensen (MEJ) sig især med teksten på bogens omslag og sin karakterisering af forfatterne. Kritikken af det faglige stof er ikke lige så specifik, og der er imidlertid fem alvorlige misforståelser fra MEJ's fortolkning af bogen, som jeg ønsker at korrigere:

  1. Den kost, jeg anbefaler, er ikke »næsten uden kulhydrater«. Det, der kendetegner kosten, er alene, at den ikke indeholder tilskud af raffinerede kulhydrater. Der er masser af uraffineret kulhydrat i alle de måltider, jeg anbefaler.

  2. Den kost, jeg anbefaler, er ej heller den traditionelle ketogene palæodiet.

  3. Jeg skriver ikke, at det etablerede sundhedssystem bærer skylden for udviklingen i antallet af mennesker med diabetes 2. Men jeg skriver, at etablissementet kunne fyre gevaldigt op under den individuelle motivation og udnyttelse af menneskets egne ressourcer til at arbejde sig ned under diagnosekriteriet for diabetes 2.

  4. Jeg yder ikke individuel rådgivning. Jeg deler ud af min biologifaglige viden i et almindeligt dansk lærebogsprog for at give den almindelige type 2-diabetiker en forståelse af sin egen biologi og en mulighed for at træffe et viden-baseret valg om sundhedsstrategi. Modsat andre bøger indenfor temaet handler min bog ikke om at spise sig rask. Det er en biologisk lærebog med ekstra bonus i form af opskrifter på virkelig velsmagende retter, som jeg tænker øger compliance.

  5. På intet sted i bogen indikerer jeg, at det er patientens egen skyld, at han har udviklet diabetes 2. Tværtimod.

Når vi har de faktuelle misforståelser udredt, kan vi vende os mod det virkelig interessante: Kan vi nå frem til en dialog om de reelle faglige uenigheder, der ligger mellem min bog og det behandlersystem, MEJ repræsenterer. Derfor vil jeg meget gerne høre MEJ's svar på følgende fem centrale spørgsmål, som kan besvares ja eller nej:

1. Har man type 2-diabetes hvis HbA1C < 46 mmol/mol og FBG < 7 mM, blot fordi værdierne tidligere har været højere?

2. Har man større risiko for at udvikle diabetiske komplikationer, hvis man bruger kosten til at normalisere blodsukker, end hvis blodsukkeret normaliseres medicinsk?

3. Vurderer du, at flertallet af mennesker med diabetes 2 kan opretholde HbA1C > 47, hvis de følger de biologiske principper i bogen »Ud af diabetes 2« (antal måltider, måltidernes sammensætning, pulssnacks m.m.)?

4. Er der risiko for muskelsvaghed, træthed, obstipation og dyslipidæmi efter overgangsfasen til en kost, hvor man erstatter tilskud af raffineret kulhydrat med kulhydrat fra kål og grøntsager?

5. Påvirker det patienternes livskvalitet negativt, hvis raffinerede kulhydrater ikke er en del af hverdagen?

Faktaboks

Fakta

Referencer

LITTERATUR

  1. Jørgensen ME. Ud af diabetes 2. http://ugeskriftet.dk/videnskab/ud-af-diabetes-2