Skip to main content

Tak til sundhedspersonalet

♠ Jakob Axel Nielsen, minister for sundhed og forebyggelse E-mail: mde@sum.dk

23. jan. 2009
2 min.

2008 vil overgå i historien som året, hvor der blev sat en milepæl i den danske kræftbehandling. På bare et år blev der udviklet og indført pakkeforløb for alle kræftformer. Hvert pakkeforløb omfatter alt fra kriterier for henvisning, ambitiøse krav til tidsforløb for udredning, behandling og efterbehandling, systematisk patientinformation, udpegning af kontaktpersoner, udpegning af forløbskoordinatorer osv.

Arbejdet blev sat i gang, fordi kræftpatienter - til trods for at vi har et sundhedsvæsen fyldt med dygtigt og engageret personale, som hver dag gør deres bedste for at helbrede de danske patienter - desværre alligevel oplevede alt for lange ventetider og uhensigtsmæssige forløb med betydning for både deres oplevelse af forløbet og deres helbred.

Indførelsen af pakkeforløb har bidraget til, at henvisnings- og udredningstiden for patienter med kræft eller mistanke om kræft er blevet forkortet markant. Ifølge Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) viser dette års statistikker, at næsten 70 pct. af patienterne med lungekræft starter behandling inden for seks uger mod tidligere 30 pct. Tildeling af kontaktperson, som kan svare patienten på spørgsmål om forløbet, og udpegelse af forløbskoordinatorfunktioner, som bidrager til, at patienten ikke bliver tabt i forløbet, er begge tiltag, som har medvirket til at øge trygheden for patienterne. Pakkeforløbsinitiativet har også bidraget til at sikre patienterne behandling af højeste faglige kvalitet, da man nu i hele landet arbejder efter fælles evidensbaserede retningslinjer for henvisning, behandling og efterbehandling.

Pakkeforløbenes succes er i høj grad sundhedspersonalets fortjeneste. I har taget opgaven på jer og løftet indsatsen - og I er nået længere, end nogen havde turdet håbe på. Det har krævet omlægning af arbejdsrutiner og vante måder at gøre tingene på - og nok også en del overarbejde - hvilket både kan være hårdt, svært og udfordrende. Men jeg håber, at I samtidig oplever tilfredsstillelsen ved at bidrage til, at kræftpatienter sikres anstændige, trygge og hurtige forløb.

Der skal altså lyde en stor tak til de ansatte i sundhedsvæsenet for indsatsen i året, der gik. Jeg ser frem til et fortsat godt samarbejde i 2009 med stadig at forbedre den danske kræftbehandling.