Skip to main content

Tarmkræftscreeningens veje – og især vildveje

Screeningssekretariatet finder, at Regionshospital Nordjylland ikke lever op til standarden på grund af færre kræfttilfælde pr. koloskopi end resten af landet. Der konkluderes, at der findes for få kræfttilfælde, og at der må være mange oversete cancere. Fakta er, at pr. 10.000 deltagende borgere findes der samme antal kræfttilfælde i Region Nordjylland som i resten af landet, ovenikøbet findes der flere højrisikoadenomer end i resten af landet, skriver Axel Tilma. Læs også svaret fra Morten Rasmussen, formand for Tarmkræftscreenings-databasen.
Figur 1. Screeningspatienter - Nordjylland vs. Danmark
Figur 1. Screeningspatienter - Nordjylland vs. Danmark

Axel Tilma overlæge tidl. Kirurgisk Afdeling Regionshospital Nordjylland

14. aug. 2020
11 min.

I det nationale tarmkræftscreeningsprogram (DTS) udmærker Region Nordjylland sig på mange måder med gode resultater: Højest komplians (deltagelse), næsthøjest andel af gennemførte koloskopier, færrest komplikationer og lavt antal intervalcancere [1].

Overraskende finder screeningssekretariatet, at Regionshospital Nordjylland ikke lever op til standarden på grund af færre kræfttilfælde pr. koloskopi end resten af landet. Der konkluderes, at der findes for få kræfttilfælde, og at der må være mange oversete cancere.

Fakta er, at pr. 10.000 deltagende borgere findes der samme antal kræfttilfælde i Region Nordjylland som i resten af landet, ovenikøbet findes der flere højrisikoadenomer end i resten af landet (Figur 1).

Hvorfor denne diskrepans?

Fordi signifikant flere borgere i Region Nordjylland har blod i afføringen og som følge heraf bliver skoperet.

Årsagerne til, at Nordjyderne i højere grad har blod i afføringen end resten af danskerne, kan findes i en klart forhøjet forekomst af hæmæragi-apopleksi [2], klart forhøjet forekomst af atrieflimren med ledsagende blodfortyndende behandling (AK-behandling) [3] og Danmarks højeste forekomst af hypertension [4]. Forventeligt er hypertension også en væsentlig risikofaktor for gastrointestinale blødninger.

Der er dokumenteret forskel på AK-behandling af patienter med atrieflimren i Danmark. Region Nordjylland er langt mere aktiv end resten af landet til at iværksætte og fastholde AK-behandling, især kommunerne omkring Sygehus Vendsyssel (nu Regionshospital Nordjylland) [3]. Det er således forventeligt, at man i Dansk Tarmkræftscreening (DTS-regi) vil kunne registrere en større blødningstendens i Region Nordjyllands kohorte udvalgt til DTS-screening og formentlig størst i Vendsyssel [3].

Konklusion

Der forventes flere positive fund af okkult blod i fæces i Region Nordjylland og især i Vendsyssel, end i resten af landet.

Antallet af koloskopier i screeningsregi er således højere end i resten af landet. Det relative antal fundne kræfttilfælde i Region Nordjylland er det samme som i resten af landet. Ovenikøbet er der fundet flere højrisikoadenomer.

Følgelig er der færre kræfttilfælde pr. koloskopi.

På Sygehus Vendsyssel (nu Regionshospital Nordjylland, Vendsyssel) er der i 2017 fundet 27 kræfttilfælde ved 715 koloskopier, svarende til 27,3 kræfttilfælde pr. 10.000 deltagende borgere. I Nordjylland som helhed er der fundet 22,9 kræfttilfælde pr. 10.000 deltagende borgere, og i hele Danmark 22,3 kræfttilfælde pr. 10.000 deltagende borgere [1].

I Sygehus Vendsyssel (Regionshospital Nordjylland) er der således fundet relativt flere kræfttilfælde ved screening end i resten af landet.

Desværre er disse facts ikke åbenbare for Screeningssekretariatet eller sygehusledelsen på Sygehus Vendsyssel (Regionshospital Nordjylland), trods gentagne henvendelser fra undertegnede som aktiv skopør.

Man har enøjet fokuseret på antal kræfttilfælde pr. skopi og ignoreret det signifikant højere antal borgere med blod i afføringen af andre årsager.

Konsekvenser

Sygehusledelsen på Sygehus Vendsyssel (Regionshospital Nordjylland) informerede offentligheden gennem pressen om screeningsrapporten, oversete cancere og involverede fagpersoners ”manglende skarphed”. Sygehusledelsen Indkaldte – i samråd med screeningssekretariatet – på mistanke om oversete cancere 2.600 borgere til en ekstra undersøgelse. I henhold til ovenstående beregninger på et mildest talt tvivlsomt grundlag.

Det medførte hos borgerne bekymring, ængstelse, mistillid til screening og til sundhedsvæsenet.

Desuden har rescreeningen for de genindkaldte borgere medført fravær fra arbejde, smerter, ubehagelige oplevelser, ekstra sygedage og alvorlige komplikationer inklusive dødsfald.Ydermere har beslutningen medført en helt unødvendig og meget stor økonomisk ekstrabelastning af det nordjyske sundhedsvæsen.

Og hertil en utilstedelig mistænkeliggørelse af involverede fagpersoner. Rescreeningerne er nu afsluttet, resultatet er vurderet af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP): "Der er ikke en finger at sætte på kvaliteten af undersøgelserne på de nordjyske hospitaler". Resultatet er, at der er fundet ialt ni cancere blandt de genindkaldte borgere – primært koloskoperet i perioden 2014-2017. Dette er langt under forventet, selvom Region Nord ikke har oplyst, hvad man skulle forvente af rescreeningerne. Meget få af disse ni cancere – hvis overhovedet nogen – kan kategoriseres som ”intervalcancer” (cancer opstået fra seks måneder til to år efter screening), og det er således tydeligt, at de forudgående, oprindelige koloskopier er foregået med meget stor omhu og en kvalitet, som endda ligger over landsplan.

Desuden viser analysen, at overlevelsen for kræft efter fem år ikke er signifikant forskellig mellem Frederikshavn, Thisted og Aalborg.

Gennem dagspressen udtaler nu afgående sygehusdirektør Thomas Larsen: ”[Vi, red.] besluttede samtidig at få en uvildig instans til efterfølgende at analysere vores data for den genundersøgte gruppe. (…)Jeg er godt tilfreds med, at vi har undersøgt sagen nøje, og har fået en god viden, så vi nu med ro i maven kan afslutte sagen”.

Spørgsmålet er, hvor mange der kan have ro i maven ud over Thomas Larsen. Det er ikke de genindkaldte borgere, slet ikke dem, som har oplevet højst uacceptable og endda fatale og nærfatale komplikationer med tarmruptur. Ej heller de voldsomt mistænkeliggjorte klinikere, som blot har udført deres arbejde til UG, og det til trods for at Regionshospitalet blevet indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed. Selv den såkaldt ”uvildige” instans, som har analyseret data fra rescreeningerne, må have en rumlen, idet formanden for selvsamme instans (Dansk Tarmscreening Database) ikke ønskede at lytte til forklaringerne resumeret i Figur 1 og i stedet anbefalede Region Nord at genindkalde til screening. Det virker utroværdigt, hvis nogen ærligt kan påstå at have ro i maven på baggrund af dette forløb.

Orientering

Ovenstående beregninger og konklusion er forelagt screeningssekretariatet den 7. juni 2019 og sygehusledelsen på Sygehus Vendsyssel (Regionshospital Nordjylland) samt koncernchef i Region Nordjylland

den 13. juni 2019. Screeningssekretariatet er den 9. august 2019 forelagt den epidemiologiske baggrund for høj forekomst af okkult blod i afføringen i Region Nordjylland.

Faktaboks

Fakta

Referencer

Referencer:

1. Dansk Tarmscreeningsdatabase Årsrapport 2017, udgivet okt. 2018.

2. Dansk Apopleksiregister. Årsrapport 2018.

3. Christensen AMS, Vinter N, Mortensen NS, et al. Inequality in oral anticoagulation use and clinical outcomes in atrial fibrillation: a Danish nationwide perspective, Eur Heart J Qual Care Clin Outcomes2018;4:189-99.

4. Hvidbjerg MF, Johnsen SP, Davidsen M, et al. A nationwide study of prevalence rates and characteristics of 199 chronic conditions in Denmark. Pharmacoecon Open 2020;4:361-80.