Skip to main content

Tibialis posterior-seneinsufficiens

Speciallæge Jens V. Bruun, Køge. E-mail: bruun@dadlnet.dk

20. nov. 2006
3 min.

Først tak til gruppen i Ålborg for publicering af artiklen om tibialis-insufficiens i Ugeskrift for Læger [1].

Det bør dog nævnes, at man i artiklen medtager de voksne, hvor der måske foreligger en traumatisk eller overanstrengt musculus tibialis posterior. Lidelsen er imidlertid også baggrund for vel halvdelen af alle platfødder i barnealderen.

Som nævnt i artiklen har den ubehandlede musculus tibialis posterior-insufficiens ofte en dårlig prognose, men der er ikke skrevet om denne »kongenitte« lidelse. Det er måske fordi den, der skal starte en sådan undersøgelse, ikke selv vil opleve resultatet. Det tager 50-60 år, før slidgigten slår igennem.

Røntgen giver i starten ofte ikke svar på, at artrosen er i gang. Her kan knogleskintigrafi være til bedre hjælp.

De langtidsvarende befolkningsundersøgelser, der pågår f.eks. i Glostrup og på Østerbro, kunne være fora for sådanne undersøgelser.

Om den konservative behandling er jeg helt enig i, at der skal fremstilles specialdesignede indlæg, der redresserer foden [2, 3].

Her er der et problem med serviceloven, som nævner blød børneplatfod. Jeg tolker det som den øgede fedtpude, der er i svangen i starten af livet, og som kan give et billede af platfod, men er en hel harmløs tilstand. Mange i kommunerne opfatter det imidlertid som alle platfødder.

I § 97, underparagraf 10, stk. 6 omtales stiv platfod. Des-værre i en pærevælling med osteogenesis imperfecta, som enkelte kommuner forlanger med i diagnosen for at ville give tilskud.

Problemet de fleste steder i landet er, at bandagister og håndskomagere ikke kan finde ud af at lave specialdesig-nede indlæg, da de ikke har nok biomekanisk uddannelse i dette felt.

Jeg har som timelærer på fodterapeutskolen flere gange talt med forskellige bandagister og håndskomagere. Til dato er der kun én, der har villet lave indlæg, som jeg foreskriver, med løft op under sustentaculum talare calcanei [3]. Kan man få rejst calcaneus til vertikal stilling, indstilles de øvrige knogler i foden i korrekt normal stilling.

Får vi således også børn med i behandlingen med et calcaneus-oprettende indlæg, til de er færdigudvoksede, er der ofte ikke brug for yderligere behandling.

Et problem omkring ordination og fremstilling af specialdesignede indlæg er EU's licitationsregler [4], som reelt begrænser mulighederne for at få tilskud til et korrekt designet indlæg. Mange bandagister og håndskomagere laver aftaler med kommunerne om, at de kan lave alle indlæg for kommunen til ca. 800 kr., mod så at få alle de håndsyede sko! (gynger og karruseller).

Et specialdesignet indlæg kommer ofte op på 1.400-2.000 kr. Det kan mange borgere ikke betale, og derfor får disse patienter ikke en korrekt behandling men blot et insufficient standardindlæg.


Referencer

  1. Simonsen OH, Revald P, Kjær IL et al. Tibialis posterior-seneinsufficiens. Ugeskr Læger 2006;168:3314-6.
  2. www.ortkirkoege.suite.dk diagnoser; platfod
  3. Bruun JV. Fodens ortopædiske sygdomme. København: FADL's Forlag, 2006: 7-20.
  4. Bruun JV. EU-licitationsregler er sundhedsforringende. Ugeskr Læger 2004;166:2174-5.