Skip to main content

Tillidsmand - af navn eller gavn?

Mette Marklund. Tovholder, Yngre Læger - Team Tillidsrepræsentant. E-mail: Marklund@dadlnet.dk

24. jun. 2011
3 min.

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen

I Team Tillidsrepræsentant glæder vi os over interessen for at blive tillidsmand. Vi ved, at vore tillidsmænd landet over gør en stor indsats for deres yngre lægekolleger. Herunder arbejde i medarbejderudvalgene, sikring af lokalaftaler, bistand ved problematiske afskedigelser og involvering i lokal løndannelse. Den store interesse for tillidsrepræsentant (TR)-området afspejlede sig da også tydeligt i TR-dagen, hvor TR'erne i efteråret 2010 blev inviteret til en temadag i Domus Medica.

Nøglepersoner

Regler og restriktioner presser dagligt vores lægelige arbejde. Her er vores tillidsmænd nøglepersoner. Arbejdsgivernes konstante krav til yderligere fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen, den voksende uddannelsespukkel, opbremsningen i sundhedsøkonomien og reduktion og stedvist bortfald af de uklassificerede stillinger er en del af tidens udfordringer. Det stiller krav til, at TR'erne kender overenskomsten, lokalaftalerne, fællestillidsrepræsentanten og - ikke mindst - ved, hvor de kan hente hjælp.

I forbindelse med Yngre Lægers repræsentantskabsmøde i november 2010, var der imidlertid blandt mange delegerede et indtryk af, at der desværre fortsat findes tillidsvalgte på sygehusene, som enten er helt usynlige for medlemmerne, eller som ikke i tilstrækkelig grad varetager det hverv, deres kolleger - med tillid - har valgt dem til. Det er naturligvis problematisk i en tid, hvor der, som nævnt, er stort behov for dygtige »vagthunde«, der kan arbejde aktivt i feltet mellem ledelse og medarbejdere for at sikre optimale arbejdsforhold. Vi har derfor diskuteret, hvorfor nogle tillidsmænd bliver usynlige, og umiddelbart har vi tre spørgsmål:

  1. Modtager de nyvalgte tillidsmænd ikke i tilstrækkeligt omfang information og kursustilbud fra foreningen?

  2. Gør de lokale afdelingsledelser ikke brug af TR'erne?

  3. Bevirker den skarpe konkurrence om uddannelsesstillinger, at TR-posten for nogle udelukkende fungerer som meriterende på CV´et, mens der reelt ikke er interesse for at varetage posten?

  4. Inviterer fællestillidsrepræsentanterne til møde i de lokale Yngre Lægeråd?

I Team Tillidsrepræsentant har vi derfor fastlagt en række indsatsområder. Blandt andet vil arbejde med at opdatere det udsendte informationsmateriale til de nyvalgte tillidsmænd og målrette det mod de vigtigste områder.

Ventetid på kurser

Der er for tiden 2-3 måneders ventetid på at komme på det første TR-kursus (TR1). Vi arbejder derfor løbende på at nedbringe ventetiden, da vi mener, at et TR-kursus er meget vigtigt. Vi arbejder endvidere på, at man som nyvalgt TR i fremtiden automatisk vil få tildelt en TR-kursusdato.

Herudover vil vi rette fornyet henvendelse til afdelingsledelserne for at informere om, på hvilken måde de kan gøre brug af TR. Som TR modtager man vederlag, og det må derfor være i arbejdsgivers åbenlyse interesse at gøre brug af TR-funktionen til gavn for hele samarbejdsrelationen med de yngre kolleger.

Aktivitet, tak

Selvom vi forventer, at det er et mindretal af tillidsvalgte, der alene lader sig vælge til TR af hensyn til den meriterende effekt og ikke lægger de fornødne kræfter i arbejdet, vil vi i fremtiden rette et øget fokus på denne situation. De yngre læger på landets sygehuse kan ikke være tjent med inaktive tillidsmænd. Derfor vil vi i nær fremtid tage kontakt til ansættelsesudvalgene og opfordre til, at man ved vægtning af TR-post i ansøgningen interesserer sig for den uddannelsessøgendes funktion i TR-rollen, dvs. om vedkommende har gennemført kursus og i øvrigt har fungeret aktivt som TR i afdelingen og dermed tilegnet sig reelle kompetencer.

Vores mål er at bistå de lokale tillidsvalgte i det vigtige arbejde samtidig med at sætte fokus på vigtigheden af synlige og aktive TR'er. Det skylder vi vore medlemmer.