Skip to main content

Ugens tilbud - spar 1 milliard!

Kommentator: Nis Alstrup, na@alerisph.dk

28. maj 2010
2 min.

Indenfor de sidste 6 måneder er 3 privathospitaler lukket eller gået konkurs, og privathospitalerne udkommer næsten alle med store millionunderskud for regnskabsåret 2009. Årsagen er den massive nedsættelse af taksterne, som betyder, at et privathospital nu i gennemsnit får 20% mindre end et offentligt sygehus får for at udføre den samme behandling. Dette gælder, hvis patientens henvises efter det udvidede frie sygehusvalg. Får privathospitalet i stedet patienten som led i en udbudsaftale, hvilket sker tiltagende hyppigt, er afregningsprisen helt op til 50% mindre end prisen for tilsvarende behandling på et offentligt sygehus.

Der hersker ingen tvivl om, at nogle privathospitaler i deres kamp for overlevelse har indgået direkte tabsgivende aftaler med regionerne. En sådan vej er naturligvis kun farbar på ganske kort sigt, og vi ser nu en modning af markedet og en konsolidering af branchen, hvor vi formentlig i løbet af et par år kun vil have 2-3 større, landsdækkende og formentlig internationale privathospitaler, suppleret af enkelte mindre og nicheprægede virksomheder.

Lige så sikkert, som det er, at de nuværende priser er for lave, lige så sikkert er det, at fremtidens privathospitaler kun kan overleve, hvis de er i stand til yde høj kvalitet og service med en beskeden indtjeningsgrad. Mere usikkert og spændende er det imidlertid, om politikerne nu vil gøre alvor af deres ønske om øget konkurrence mellem de offentlige og de private sygehuse. For ingen politiker kan vel i en situation, hvor landets statsminister leder efter milliard besparelser, holde til at betale overpriser på op til 100%?

Med de priser, regionerne har været i stand til at opnå, vil der med en systematisk udlægning af større del af de planlagte operationer til privathospitalerne, let kunne opnå sin besparelse på 1 milliard kr. om året!

De velkendte indvendinger herimod lader sig let rydde af vejen, idet en massiv udlægning af planlagte operationer til privathospitalerne naturligvis skal ledsages af krav om og planer for udvikling og uddannelse i et samarbejde, der ikke kun forpligtiger privathospitalerne, men også de offentlige sygehuse.

Politikerne har ønsket øget konkurrence og fået den. Nu er det op til dem at høste frugterne bedst muligt, dertil har de både en etisk og økonomisk forpligtigelse.