Flere fedmeforskere, som tidligere støttede hypoteser om sukker og inaktivitet som hovedårsager til vores fedmeepidemi, mener nu, at den største årsag kommer fra et højt indtag af UPF. En af disse, Kevin Hall, havde oprindeligt en stærk holdning til, at madens forarbejdning ikke havde betydning, og han latterliggjorde idéerne fra Carlos Monteiro. Han mente, at sammenhængen mellem UPF og overvægt skyldes de store mængder fedt, salt og sukker, der er typiske for disse fødevarer. Han formåede at modbevise sig selv og udførte det første randomiserede, kontrollerede studie af UPF. Forsøgsdeltagere blev inddelt i to grupper. Den ene gruppe fik en diæt udelukkende baseret på UPF, mens den anden gruppes diæt var uden UPF. Efter to uger blev grupperne byttet rundt. Begge diæter havde præcis samme sammensætning af næringsindhold og kunne spises ad libitum. Begge diæter blev vurderet som lige velsmagende og tiltalende. Resultatet viste, at gruppen, der fik UPF, dagligt indtog i gennemsnit 500 kcal mere end den anden gruppe [1].