Skip to main content

Underbehandling kontra overbehandling af patienter med atrieflimren

Bekymringer i forbindelse med artikel om brug af antikoagulationsbehandling hos patienter med atrieflimren.

Cand.med. Thure Filskov Overvad
Dr.med., ph.d. Peter Brønnum Nielsen
Tromboseforskningsenheden, Klinisk Institut, Aalborg Universitet
Cand.med., ph.d. Torben Bjerregaard Larsen
Tromboseforskningsenheden, Klinisk Institut, Aalborg Universitet, og Trombosecenter Aalborg, Kardiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
E-mail: tobl@rn.dk

INTERESSEKONFLIKTER: TBL har været investigator for Janssen Scientific Affairs, LLC og Boehringer Ingelheim og modtaget honorar for foredragsvirksomhed fra Bayer, Bristol-Myers Squibb/Pfizer, Roche Diagnostics, Boehringer Ingelheim og Takeda Pharma; resterende forfattere: ingen.

11. aug. 2015
6 min.

Vi læste med interesse artiklen om optimering af brug af antikoagulations (AK)-behandling hos patienter med atrieflimren [1]. Vi har nogle bekymringer.

Faktaboks

Fakta

I artiklen sammenlignes andelen af patienter i korrekt AK-behandling (defineret som andelen af patienter med CHA2DS2-VASc ≥ 1 i AK-behandling) i hhv. et konventionelt ambulatoriespor (80%) og en specialiseret atrieflimrenklinik (99%). Data er fra forskellige kalenderperioder. Det hævdes, at de europæiske guidelines var ens i de to perioder. Dette er desværre ikke korrekt. Guidelines fra 2010, som var gældende under det konventionelle forløb, anbefaler AK-behandling til patienter med CHA2DS2-VASc ≥ 2, mens patienter med CHA2DS2-VASc = 1 kan behandles med AK-behandling eller aspirin (dog med præference for AK-behandling) [2]. At kun 80% af patienterne med CHA2DS2-VASc ≥ 1 er i AK-behandling, er således ikke nødvendigvis et udtryk for underbehandling i henhold til daværende guidelines.

Samtidig vækker regimet fra den specialiserede atrieflimrenklinik mistanke om overbehandling. Her var 99% af patienterne med CHA2DS2-VASc ≥1 i AK-behandling. De europæiske guidelines fra 2012, som omfatter hovedparten af perioden fra klinikken, anbefaler AK-behandling til mænd med CHA2DS2-VASc ≥ 1 og til kvinder med CHA2DS2-VASc ≥ 2. Kvinder med CHA2DS2-VASc = 1 (dvs. med kvindekøn som eneste risikofaktor) skal nu ikke AK-behandles baseret på køn alene [3]. Dette er en afgørende ændring i guidelines fra 2010 til 2012.

Guidelines er altså ikke identiske i de sammenlignede perioder, og i hverken 2010- eller 2012-guidelines er CHA2DS2-VASc ≥ 1 en nøjagtig eller ufravigelig indikation for AK-behandling. Hvis specialiserede atrieflimrenklinikker skal bekæmpe et i øvrigt veldokumenteret underforbrug af AK-behandling, er udgangspunktet som minimum korrekt fortolkning af guidelines. Dette er aktuelt at tilbyde AK-behandling til mænd med CHA2DS2-VASc ≥1 og til kvinder med CHA2DS2-VASc ≥ 2 [3, 4].

Referencer

LITTERATUR

  1. Albertsen AE, Mønning ED, Nielsen BR et al. En struktureret tværfaglig tilgang sikrer patienter med atrieflimren korrekt antikoagulationsbehandling. Ugeskr Læger 2015;177:V12140677.

  2. Camm JA, Kirchhof P, Lip GY et al. Guidelines for the management of atrial fibrillation: the Task Force for the Management of Atrial Fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J 2010;31:2369-429.

  3. Camm AJ, Lip GY, de Caterina R et al. 2012 focused update of the ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation: an update of the 2010 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation. Eur Heart J 2012;33:2719-47.

  4. Lip GY, Skjøth F, Rasmussen LH et al. Oral anticoagulation, aspirin, or no therapy in patients with nonvalvular AF with 0 or 1 stroke risk factor based on the CHA2DS2-VASc score. J Am Coll Cardiol 2015;65:1385-94.