Skip to main content

Urologisk screeningsprogram for patienter med hereditær nonpolypøs kolorektal cancer

Klinisk lektor, afdelingslæge Jørgen Bjerggaard Jensen. Urinvejskirurgisk Afdeling K, Aarhus Universitetshospital, Skejby. Formand for arbejdsgruppen under Sundhedsstyrelsen for pakkeforløb for kræft i urinvejene Formand for Dansk BlæreCancer Gruppe. E-mail: jb@skejby.net

18. nov. 2011
3 min.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

I en kasuistik i Ugeskrift for Læger beskriver Zachau & Walter et relevant dilemma: Hvem og hvordan skal man screene for en kendt øget risiko for kræft i urinvejene ved patienter med arvelig tyktarmskræft/hereditær nonpolypøs kolorektal cancer (HNPCC)? [1]. Forfatterne beskriver to patienter, der får diagnosticeret en ikkesymptomgivende urotelial tumor i ureter som følge af et screeningsprogram pga. MSH2-mutation i familien. Der er i det beskrevne valgt en strategi med computertomografisk (CT) urografi ved påbegyndelse af screening og derefter cystoskopi samt cytologi hvert andet år som fortsat screening, mens CT-urografien kun gentages ved symptomer. Begge patienter får ved den initiale CT påvist hydronefrose, mens uretertumoren, der giver ophav til hydronefrosen, først findes ved yderligere skopiske undersøgelser.

Efterfølgende beskriver forfatterne, at ingen af de to patienter formentlig var blevet undersøgt, diagnosticeret eller behandlet, hvis man havde ageret i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Der henvises her til pakkeforløbet for kræft i urinvejene (blære og nyrer) [2]. Pakkeforløbene omhandler patienter, der har mere end 5% risiko for at have cancer i urinvejene. Denne grænse på 5% omhandler den enkelte udredning af en patientkontakt og ikke den enkelte patients livstidsrisiko. Til trods for en ganske høj livstidsrisiko for udvikling af kræft i øvre urinveje falder et urologisk screeningsprogram af patienter med HNPCC derfor uden for de gældende kriterier for pakkeforløbene.

I stedet hører beskrivelsen af en sådan screening retteligen hjemme i de nationale kliniske retningslinjer. I den anledning vil jeg gøre forfatterne opmærksomme på de nuværende danske retningslinjer for urologisk screening af patienter med HNPCC, der fremgår af den elektroniske version af Dansk BlæreCancer Gruppes retningslinjer, der findes via link på www.ducg.dk og www.urologi.dk [3]. Her lægger man sig op ad de internationale anbefalinger [4] og anbefaler således ultralydskanning, urinstiks samt urincytologi hvert til hvert andet år fra 30-35-års-alderen. Det anføres dog også, at der for nuværende ikke findes optimale screeningsmetoder for øvre uroteltumorer fraset gentagne CT-urografier, der ikke anbefales foretaget årligt i et livslangt screeningsforløb pga. stråledosis. Idet risikoen for malignitet i blæren ikke er øget i forhold til baggrundsbefolkningen, anbefales det ikke at inkludere cystoskopi i screeningen [3].

Det skal retfærdigvis siges, at forfatternes screeningsmodel er påbegyndt i 2001 og således adskillige år, før ovennævnte program blev officielt integreret i de danske retningslinjer i foråret 2010.

> Svar:

Reservelæge Peter Zachau. E-mail: peter_zachhau@hotmail.com. Professor Steen Walter

Urologisk Afdeling, Odense Universitetshospital

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Tak til Jørgen Bjerggaard Jensen for kommentaren til vores kasuistik om øget risiko for cancer i urinvejene hos patienter med arvelig tyktarmskræft. Vores formål med kasuistikken var at gøre opmærksom på en sammenhæng mellem hereditær nonpolypøs kolorektal cancer (HNPCC) og cancer i urinvejene samt at gøre opmærksom på, at patienter med HNPCC, der har øget risiko for cancer i urinvejene, bør henvises til et screeningsforløb. Ud fra de tilkendegivelser fra afdelinger, der varetager den tarmrelaterede kontrol af HNPCC, samt andre faggrupper, der har interesse i emnet, ser det ud, som om det er lykkedes at gøre opmærksom på problemstillingen.

Vedrørende screeningsmetoder og screeningspopulation er vi bekendte med anbefalingerne for screening af patienter med HNPCC for cancer i urinvejene som anført i retningslinjerne fra Dansk BlæreCancer Gruppe og fra HNPCC-registret. I den forbindelse har vi anført, at der er behov for forskning i dette område, da der ikke eksisterer ret meget forskning som udgangspunkt for at træffe beslutninger om screeningsmetoder og screeningspopulation. Vi er også bekendte med, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer for henvisning og udredning af patienter med hæmaturi ikke kan anvendes i forbindelse med screening for cancer i urinvejene hos patienter med HNPCC.

Tak igen for opmærksomheden.


Referencer

  1. Zachhau P, Walter S. Øget risiko for cancer i urinvejene hos patienter med arvelig tyktarmskræft. Ugeskr Læger 2011;173:2727-8.
  2. www.sst.dk/publ/Publ2009/SUPL/Pakke_kraeft/Kraeft_blaere_nyrer_sep09.pdf.
  3. http://skejby.net/Webudgaven/DaBlaCa2010.htm
  4. Vasen HF, Moslein G, Alonso A et al. Guidelines for the clinical management of Lynch syndrome (hereditary non-polyposis cancer). J Med Genet 2007;44:353-62.