Skip to main content

Vaccinepas er aldeles unødvendigt

Thomas Birk Kristiansen, praktiserende læge

22. feb. 2021
03 min
Det nødvendige er ikke et vaccinepas, men derimod at få mange ældre borgere og yngre borgere med kroniske sygdomme hurtigt vaccineret.Thomas Birk Kristiansen

Folketinget overvejer at indføre et vaccinepas, så vaccinerede kan komme på restaurant, bar og til fitness og frisør mens ikke-vaccinerede må blive hjemme. Tanken er, at passet skal være på plads før en generel åbning af samfundet, og at det skal ligge på mobilen. Teknisk og praktisk er vi ikke langt fra at have et sådant pas, idet alle vacciner, herunder også vacciner mod COVID-19, via lovpligtig indberetning skal noteres i Det Danske Vaccinationsregister, som alle kan få adgang til via Sundhed.dk.

Men er et vaccinepas sund fornuft eller er det unødvendigt? Et argument for passet er, at mange virksomheder snart går rabundus grundet manglende kunder. Det bør vi ikke lukke ørerne for. Men måske er argumentet alligevel ikke så stærkt, for kan man overhovedet drive lønsom virksomhed, hvis kundegrundlaget af ikkevaccinerede skæres bort? Ikke engang brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet ønsker passet ved restaurationsbesøg.

Samtidig vil udelukkelse af ikkevaccinerede fra alt det sjove medføre splittelse af befolkningen. Nogle tåler ikke vaccinen eller tilhører en gruppe, for hvem vaccinen ikke er godkendt, mens andre er så langt nede på listen, at der vil gå en rum tid, før de kan vaccineres. Endelig ønsker nogle af personlige årsager ikke at modtage vaccinen. Disse borgere bliver reelt et B-hold, der afskæres fra at deltage i samfundet på lige fod med andre medborgere og egne vaccinerede familiemedlemmer.

Her er det vigtigt at bemærke, at den primære årsag til at blive vaccineret er at beskytte sig selv mod sygdom og ikke at beskytte andre. På nuværende tidspunkt er vi milevidt fra flokimmunitet, så argumenter, der sammenkæder vaccinepas med flokimmunitet og derved beskyttelse af andre, er slet ikke aktuelle. Endelig er det at blive vaccineret ingen garanti for ikke at kunne bære virus og smitte videre, og noget peger da også i retning af, at vaccination ikke altid giver beskyttelse mod asymptomatisk smitte.

Det nødvendige er ikke et vaccinepas, men derimod at få mange ældre borgere og yngre borgere med kroniske sygdomme hurtigt vaccineret, så der ikke længere er fare for sammenbrud i sundhedsvæsenet og hos bedemanden, når smitten stiger. Så kan man åbne samfundet op, og de endnu ikke vaccinerede kan selv siden vælge vaccinen til eller fra. De ikkevaccinerede vil naturligvis løbe større risiko for at blive syge af COVID-19 end de vaccinerede, men det er eget valg.

Følger man den danske vaccinationsplan, bliver et vaccinepas således unødvendigt. Kommer der nye mutationer, som forringer beskyttelsen ved vaccination, er passet også unødvendigt, og kommer der flokimmunitet, ja så er det endnu mindre relevant. Er få vaccineret, er der ingen økonomiske mening i passet, og når mange er vaccineret, er det aldeles unødvendigt.

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen