Skip to main content

Vægttab alene er ikke nok

Pensioneret læge Gert Brennalt, Branderup J. E-mail: angstogbange@jubii.dk

22. mar. 2013
1 min.

Af dagspressen erfarer jeg, at der er lavet en undersøgelse vedrørende vægttab, og at de, som fik ekstra meget protein, tog på i vægt. Der har været meget fokus på vægttab og ikke på, hvad man taber. Det er af stor betydning, om fedtprocenten er 17 eller 35; tænk blot på procenten i magert oksekød og svinekød/lam.

Det er ved forskning på Panum Instituttet, Københavns Universitet, vist, at en blanding af protein og sukker hos folk, der træner, giver øget muskelfylde og dermed vægtøgning. Det er blot muskler og ikke fedt.

Det er ligeledes vist, at det er det abdominale fedt, der er metabolisk aktivt.

Personer, som styrketræner og »tungtræner«, øger deres vægt, men må betragtes som sunde.

Lad os derfor fokusere mere på relationerne mellem de enkelte komponenter end på totalvægten. Jeg medgiver dog gerne, at de fleste med for højt body mass index har problemer med for meget fedtvæv, ikke muskelvæv – jeg selv er ingen undtagelse.

Interessekonflikter: ingen