Skip to main content

Vækstkurver

Speciallæge i pædiatri, dr.med., Finn G. Becker-Christensen. E-mail: saven@dadlnet.dk

23. apr. 2007
2 min.

Olsen et al skrev, at brug af forældede vækstkurver kan medføre fejlvurdering af børns vækst og trivsel [1]. Min kommentar: Når det gælder kontrol af det enkelte barns helbredstilstand, er det vigtigste ikke afvigelser fra den ene eller anden standardvækstkurve, men derimod afvigelser fra barnets egen kurve konstrueret over et passende tidsrum.

Olsen et al mente, at deres egne opdaterede vækstkurver adskiller sig væsentligt fra hidtil brugte vækstreferencer. Min kommentar: Forskellene er minimale sammenlignet med den i mange år mest brugte danske reference, nemlig Andersen et al [2].

Olsen et al påstod, at deres egne kurver udgør et opdateret alternativ til monitorering af vækst hos danske spædbørn. Min kommentar: Disse kurver er uegnede til formålet. De eksakte percentilværdier - ikke de i Ugeskriftet udglattede kurver - viser negativ tilvækst ved slutningen af første leveår. De sundhedsplejersker, som har været dataleverandører, har interesseret sig for risikobørn, ikke for raske børn.

Opdaterede standardvækstkurver er nyttige instrumenter, hvis man ved rutinemæssige helbredsundersøgelser vil undersøge mange børn. Som et mål for en befolknings helbredstilstand er vækstkurver nyttige på samme måde, som middellevetid og perinatal mortalitet er nyttige inden for vitalstatistikken. I en tid med fedmeepidemi vil der være behov for at skelne mellem idealkurver og aktuelle kurver.WHO har forsøgt at løse dette problem [3].

Olsens et al´s artikel er en dobbeltpublikation, hvoraf den første kom for to år siden. I mellemtiden er der kommet en ny længdevækstundersøgelse fra WHO, hvor man finder stort set samme vækstkurver i den gamle danske undersøgelse og i undersøgelser af en international 0-5 år gammel børnepopulation rekrutteret fra velhavermiljøer i seks forskellige lande spredt over kloden [3]. Velhaversmåbørn med ammende og ikkerygende mødre vokser ens overalt i verden uanset køn og geografi.

Ved at fokusere på velhaverbørn ønsker WHO at rette opmærksomheden på, hvordan børn bør vokse, ikke hvordan de vokser.

Det spændende bliver, når vi får opdaterede vækstkurver for de 6+ år gamle piger og drenge inkl. alder for - og længde af pubertetsspurt suppleret med oplysninger om menarche.

I Grønland blev 14 år gamle børn i løbet af 30 år mere end 10 cm længere [4].


Referencer

  1. Olsen EM. Petersen J. Skovgaard AM et al. Vækstmønstreret hos 0-1-årige børn: Københavns Amts Fødselskohorte 2000 - sekundærpublikation. Ugerskr Læger 2007;169:1010-14.
  2. Andersen E, Hutchings B, Jansen J et al. Højde og vægt hos danske børn. Ugeskr Læger 1982;144:1760-5.
  3. WHO Multicentre Growth Reference Study. Assesments of differences in linear growth among populations. Acta Pædiatrica 2006; Suppl 450:56-65
  4. Becker-Christensen FG. Vækst i Grønland. Udvikling i kropsproportioner og menarchealder. Ugeskr Læger. 2002;164:906-10.