Skip to main content

Vi bør gå forrest i kampen for ligestilling

Kvindelige læger har lige så stor ret til at satse på karrieren som mandlige. Mandlige læger har lige så stor ret til at være forældre som kvindelige. Vores børn har ret til at være sammen med begge forældre.

Reservelæge Lui Näslund Koch, Neurologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital
E-mail: lui_koch@hotmail.dk

22. nov. 2017
4 min.

Læger er vilde med hinanden [1], vi gifter os og får børn. Men hvad så når børnene er kommet, skal de så kun se deres mor?

Jeg var så heldig at blive far, mens jeg stadig var studerende, og derfor kunne jeg tage et semesters barselsorlov og dermed være lige så meget forælder for vores datter som min kone. Nu er jeg blevet læge og er desværre usikker på, om jeg får samme mulighed næste gang, vi familieudvider.

Savner opbakning fra chefen

Jeg talte for nylig med en af mine mandlige kollegaer om det. Han fortalte, at han til december skal have sin tredje barselsperiode med det tredje barn. Denne gang i syv måneder. Han havde bemærket, at når han nævnte det for især ældre mandlige kollegaer, var der mange, der spurgte til, om det nu var en god idé at gøre som mand, og hvorfor han dog valgte det. En nylig analyse viser, at hver tredje far til et 0-5-årigt barn savner opbakning fra chefen til at tage barsel [2].

Lui Näslund Koch, reservelæge.

Formelt set har vi mulighed for at dele barslen langt mere, end vi gør, men det sker alligevel ikke. Ifølge Danmarks Statistik står mændene kun for 10% af den samlede barsel [3]. Dette til trods for at der er interesse for emnet i befolkningen – vores forrige regering gik til valg på øremærket barsel til far. Det blev som bekendt ikke til noget. Forklaringen var, at det er op til arbejdsmarkedets parter at blive enige. Med andre ord er det os, der skal stille krav om øremærket barsel ved de kommende overenskomstforhandlinger, hvis vi ønsker ligestilling i vores fag.

Danmark er bagud

Både Norge, Sverige og Island er langt foran på dette område af ligestillingen. Island har bevæget sig fra, at mænd næsten ikke tog barsel i 1995 til i 2015 at indtage førstepladsen i Norden [4]. Det skyldes, at man i Island har delt barslen i tre: en tredjedel til hver forælder og en til deling.

Vi får ofte flere børn, og ofte med hinanden.

Men hvorfor skal vi gribe ind i folks selvbestemmelse og frihed? Børn har ret til at være sammen med begge forældre, og man har som forælder ret til at være sammen med sine børn – også selvom man er faren.

De tydelige samfundsnormer, der gør det naturligt at tage lang barsel som mor, mens man bliver kigget skævt til, når man vælger at gøre det som far, bør ændres.

Måske lige barsel kan ændre på den uforklarede lønforskel, der er mellem mænd og kvinder, der ifølge Danmarks Statistik udmønter sig i et løngab på 13% for almindeligt lægearbejde [5]. Det vil gøre det let for arbejdsgiverne, at der ikke er forskel på, om de vælger at ansatte en kvinde eller en mand i forhold til længden af et eventuelt fremtidigt fravær i forbindelse med barsel.

Færre skilsmisser

Mere ligestilling i vores fag kunne betyde, at kvinderne ikke valgte speciale med udgangspunkt i ”at få familielivet til at fungere”, men i endnu højere grad ud fra interesse og lyst.

At delt barsel desuden skaber bedre balance i familien, er en ekstra bonus. En undersøgelse fra FTF viser, at færre bliver skilt, hvis far tager mere barsel. Hvis man alligevel skulle ende i den ulykkelige situation, kan det have stor betydning for deling af forældremyndighed, hvis far har taget lige så stor del i barnets opvækst som mor helt tilbage fra fødslen.

Vi læger bør gå forrest i kampen for ligestilling. Vi får ofte flere børn og ofte med hinanden. Vi er ofte offentligt ansatte, når vi får børnene, og derfor har vi et godt fundament at rejse kravet på til de kommende overenskomstforhandlinger.

Referencer

1. Ugeskriftet.dk/nyhed/laeger-er-vilde-med-laeger.

2. https://www.ftf.dk/aktuelt/artikel/faedre-savner-opbakning-fra-chefen-til-at-holde-mere-foraeldreorlov/.

3. www.dst.dk/da/Statistik/emner/levevilkaar/ligestilling/ligestillingswebsite#1.

4. www.norden.org/da/fakta-om-norden/gender-equality-indicators/familie-og-omsorg/barselsorlov/barselsorlov/.

5. www.statistikbanken.dk/LIGELI2.