Skip to main content

Videnskabens mand. Fysiologen, formidleren og forskningsaktivisten Poul Brandt Rehberg

Professor, overlæge, dr.med. Bente Jespersen E-mail: bjesper@dadlnet.dk INTERESSEKONFLIKTER: Ingen

11. feb. 2011
2 min.

FORFATTER: Knudsen H

Forlag: Aarhus: Aarhus Universitetsforlag, 2010

SIDER: 412

Pris: 398 kr.

ISBN:978-87-7934-563-8

BOGANMELDELSE

Bogen er skrevet af ph.d., cand.scient. i videnskabs- og teknologihistorie, Henrik Knudsen, og indeholder kildeoplysninger og beskrivelse af Poul Brandt Rehbergs store indsats for forskning, humanisme og demokrati i et 94-årigt liv frem til 1989.

Bogen er måske mere et videnskabeligt værk end skønlitteratur. Det beskrives, hvordan Rehberg udnytter sit potentiale trods en beskeden opvækst. Han er fysiolog og arbejder tæt sammen med læremesteren August Krogh, der udtaler, at nyren er et djævelsk organ, som Rehberg dog alligevel kaster sin hovedinteresse på. Han når frem til, at nyrefunktionen kan måles som clearance af kreatinin, omend man dengang i 1920'erne ikke havde metoder, der kunne detektere endogen kreatinin i plasma.

Der rasede en nærmest indædt kamp mellem tilhængere og modstandere af tubulær sekretion i nyren, der blev betragtet som et gådefuldt organ, hvor ubegribelige kræfter måtte antages at herske. Kampen blokerede måske i nogen grad for nytænkning, og Rehberg, der forsvarede sin disputats ved Københavns Universitet i 1926 og blev professor i 1945, publicerede ikke selv videnskabelige artikler efter 1931, men han skabte et produktivt videnskabeligt miljø med en fri diskussionskultur. Rehberg engagerede sig bredt og ønskede at virke for samfundet, som han til enhver tid bedst kunne, frem for at cementere sin egen persons eftermæle.

Eksempler herpå er arbejdet i modstandskampen, herunder som kontaktmand mellem landets formelle og illegale magthavere, arbejdet for danske jøder, fredsarbejde, folkeoplysning sideløbende med politisk virke for elitær forskning og forskningsfinansiering. Han var i en årrække en markant skikkelse i offentligheden med tætte kontakter til magthavere også internationalt.

Med bogen skrives også historie bl.a. om den støtte, som dansk forskning har modtaget fra USA gennem flere årtier. Man fornemmer, at forfatteren mener, at nutidens forskere og læserne kan inspireres af Rehberg og har mulighed for at bidrage mere til den politiske dagsorden og revitalisering af demokratiet bl.a. ved at påvirke politikerne til at skabe en folkestemning og forbedre samfundet snarere end at »løbe efter en folkestemning«.