Skip to main content

Vigtigst for vælgerne er et stærkt sundhedsvæsen

Foto: Claus Bech
Foto: Claus Bech

Camilla Rathcke formand for Lægeforeningen

5. aug. 2022
3 min.

Jeg er ikke den eneste, som kan høre dem. Valgtrommerne, som sagte, men alligevel med stadig højere decibel indvarsler, at et folketingsvalg kan være en realitet om ganske kort tid. Partierne og politikerne er skarpere i meldingerne og tydeligere i presse og på de sociale medier. Klar til at kæmpe for deres mærkesager.

Hvis de er kloge, så vælger de at lægge kræfterne i at styrke sundhedsvæsenet. For det er det allervigtigste for vælgerne. En undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken, viser, at »hospitaler og sundhed« topper meget tydeligt blandt 19 temaer. Et umisforståeligt signal til politikerne om, at der er brug for handling. Det samme er det, at psykiatri, som er et særskilt tema i undersøgelsen, ligger på en iøjnefaldende fjerdeplads.

De politikere, som lige nu planlægger den kommende dyst om en stol på Christiansborg, gør klogt i være forberedte på, hvor stærkt ønsket – og forventningen – om et velfungerende og fremtidssikret sundhedsvæsen er blandt vælgerne.

Begge dele giver mere end god mening. Borgerne oplever, at de i kølvandet på coronaepidemien mange steder må vente længe på at blive opereret. De oplever en nogle steder desperat mangel på speciallæger – både på sygehuse og i praksis – og de læser i pressen med bekymring om, hvordan manglen på sygeplejersker har vokset sig stor, og at unge vælger sygeplejefaget fra. Voksende ventelister er et tydeligt tegn på et mismatch mellem befolkningens behov – samt politikernes garantier – og sundhedsvæsenets formåen. Ikke kun nu, men i årene, der kommer. Nogle borgere kan nok huske, at regeringen lancerede en sundhedsreform i foråret, men mit bud er, at de færreste har et klart billede af, hvad den indeholder. Sandsynligvis fordi den ikke giver de nødvendige svar på de mange udfordringer i sundhedsvæsenet. Det er et trist bagtæppe, som vækker frustration hos borgerne bredt – og os, der arbejder i sundhedsvæsenet. Fra Lægeforeningen vil vi derfor gøre alt, hvad vi kan, for at sundhedsvæsenet – og ikke mindst også psykiatrien som en del af sundhedsvæsenet – bliver et hovedemne i valgkampen.

At borgerne specifikt mener, at psykiatri bør spille en hovedrolle i valgkampen, kan blandt andet hænge sammen med de tragedier, som har udspillet sig de seneste måneder. Senest skyderiet i indkøbscenteret Field’s. Men en psykiatriplan, som er udskudt igen og igen, har også ført til større opmærksomhed på de menneskelige lidelser, som en forsømt psykiatri efterlader. Unge med selvmordstanker, som venter og venter på behandling. Patienter, som får det stadig værre, fordi de burde være indlagt, men ikke er det – på grund af manglende kapacitet.

Samtidig er der en voksende erkendelse i befolkningen af, hvor mange mennesker – familie, kolleger og venner – som har en psykisk lidelse. Det bidrager til at mindske stigma, men det øger også kravet om politisk handling. At vælgerne er så klare i deres prioritering af psykiatrien som et meget vigtigt emne i en kommende valgkamp, understreger med al tydelighed, at uanset hvilken regering der dannes efter valget, kan den ikke løbe fra behovet for en ambitiøs 10-års handlingsplan for psykiatrien.

De politikere, som lige nu planlægger den kommende dyst om en stol på Christiansborg, gør klogt i at være forberedte på, hvor stærkt ønsket – og forventningen – om et velfungerende og fremtidssikret sundhedsvæsen er blandt vælgerne. Floromvunden politikersniksnak vil falde tungt mod jorden. Signalet fra både fagfolk og befolkning er ikke til at misforstå. Der er brug for konkrete forslag, og for at politikerne sætter kraft, vilje og ressourcer bag, så snart valgplakaterne er taget ned. For vælgerne har talt, allerede inden krydset er sat: Sundhed er vigtigst.