Content area

Per Michael Matzen

7.4.1956. - 23.9 2020
Forfatter(e)

Helle Matzen og Charlotte Matzen

Michael var fra Sønderborg og ud af en familie, hvor både far og farfar var guldsmede. Men Michael ønskede imidlertid ikke at gå i deres fodspor trods det, at han havde arvet familiens fingersnilde.

Efter endt studentereksamen i 1975 rejste Michael til Århus for at påbegynde tandlægestudiet. Samtidig med studiet dyrkede Michael atletik, særligt favoritdisciplinen spydkast, i Idrætsklubben Skovbakken. Her mødte han mange af de venner han holdt af til det sidste. Interessen for lægevidenskaben blev vakt samtidig med at han læste på tandlægehøjskolen. Derfor besluttede han at indskrive sig på medicinstudiet i 1977. Han færdiggjorde tandlægestudiet i 1983 og medicinstudiet i 1986.

Herefter startede en lang specialisering indenfor kæbekirurgi og senere plastikkirurgi.

Først som kæbekirurg på Odontologisk Afdeling, Århus Kommune Hospital og Klinisk lærer på Institut for Tand-, Mund- og Kæbe­kirurgi, Århus Tandlæge­højskole, senere som plastikkirurg ved Plastikkirurgisk afd. på hhv. Roskilde Amts Sygehus og Amtssygehuset i Herlev.

Michaels interesse for fysiske udfordringer bragte ham ind i Jægerkorpset, hvor han var ansat som reservelæge fra 1998 til 2002 og i den forbindelse udstationeret i bl.a. Kosovo og Afghanistan.

Hans store interesse var læbe-ganespaltekirurgi og han rejste flere gange til Burkina Faso, hvor han med organisationen ”Better Life Foundation”, varetog mange operationer på lokale børn og voksne med diverse ansigtsanomalier.

Efter tiden i Jægerkorpset førte Michaels specialuddannelser i kæbekirurgi og plastikkirurgi ham til Rikshospitalet i Oslo, hvor han i 11 år fungerede som sektionsoverlæge på Plastikkirurgisk avd., Spalteseksjonen.

I 2015 blev opgaven som sektionsoverlæge imidlertid for overvældende og Michael måtte stoppe som aktiv læge, senere viste det sig, at starten på en demenssygdom var årsagen til, at Michael havde mistet sine evner til at varetage de omfattende administrative opgaver, som han sideløbende havde på Rikshospitalet. Michael fik diagnosen Levy Body demens juni 2018.

Michael satte som tandlæge og læge altid patienterne i fokus og behandlede dem omsorgsfuldt og med stor ansvarsfølelse.

Desuden var Michael et meget vidende menneske og især naturvidenskab, herunder fysik, matematik, rumfart, astrofysik og selvsagt lægevidenskab var hans største interesser. Men også indenfor historie, sprog og geografi havde Michael en stor viden.

Michael forblev til det sidste en fighter, men kampen mod Levy Body demens kunne han trods stor indgroet vilje ikke overvinde.

Michaels død er selvsagt et stort tab for hele familien.