Skip to main content

10 procent færre skal dø på sygehusene

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

30. maj 2011
3 min.

Danske Regioner ønsker »et afgørende skift i styringen og driften af det danske sundhedsvæsen, som det vil tage flere år at gennemføre«.

Slut med DRG-systemets enøjede fokusering på aktivitet frem for kvalitet. I dag bliver sygehusene belønnet, selvom der eksempelvis er tale om behandling for liggesår eller infektioner, som patienten er blevet påført under indlæggelsen.

DRG-taksterne er også en stopklods for samling af behandlinger, hvis det medfører fald i aktiviteten og dermed færre penge. Og systemet understøtter ikke forebyggelse af behandling.

Derfor er Danske Regioner parat til - samtidig med at finansieringssystemet i højere grad fokuserer på kvalitet - at sætte helt konkrete tal på kvalitetsløftet de kommende år.

I forbindelse med de igangværende økonomiforhandlinger har Danske Regioner foreslået, at de fra 2012 til 2015 forpligter sig på at:

  • Dødeligheden på hospitalerne skal reduceres med ti procent.

  • Patientskader skal reduceres med 20 procent.

  • Patienters tilfredshed skal hæves på specifikke områder med 10 procent.

Lægeforeningen ser positivt på, at Danske Regioner sætter kvalitet på dagsordnen:

»Vi er helt enige i, at der er grundlæggende strukturer, der skal ændres. Fra kvantitet til kvalitet. Og vi er enige i, at det ikke kan gøres fra den ene dag til den anden«, siger Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen.

Han hæfter sig ved, at målsætningen om at reducere dødeligheden vil få store positive konsekvenser for de danske patienter:

»Når man skal arbejde med dødelighed, så skal vi alle ind og have fat i noget, der virkelig betyder noget - i stedet for det snævre fokus, der har været i en årrække på ventelister. De bliver en udfordring, men det kan lade sig gøre. Og vil gavne behandlingsresultaterne«, siger han.

Hvorfor er det så ikke gjort for lang tid siden?

»Vi har alle med rette haft fokus på de tidligere alt for lange ventelister. Men vi er kommet dertil, hvor vi ikke bare kan øge finansieringen i mange, mange år fremover. Så hvis vi skal i mål, skal vi se på, hvad der koster unødigt. Og det gør fejlbehandling, uhensigtsmæssige patientforløb og skader«, siger Mads Koch Hansen.

Danske Regioner understreger, at det ændrede fokus fra aktivitet til kvalitet ikke skal medføre længere ventelister. De »skal fastholdes på det nuværende historisk lave niveau«, som det hedder i et notat fra Danske Regioner.

Den ændrede tilgang flugter med en international trend fra England, Skotland og USA - herunder det populære Kaiser Permanente - hvor kvalitet skal sikre mest mulig sundhed for pengene.

Regionerne ønsker samtidig en national målsætning for forbedret overlevelse ved alvorlig sygdomme.

Tilpasningen af DRG-systemet skulle begynde i 2012. Dele af pengene fra aktivitetspuljen, de såkaldte Løkke-poster, skal overføres til en ny kvalitetspulje.

Regeringen ønsker ikke at forholde sig til kvalitetsudspillet under de igangværende forhandlinger, men skulle efter sigende være positiv.