Skip to main content

1813: Småsyge børn indlægges i hobetal om natten

Børneafdelingerne i hovedstaden klager over, at langt flere børn indlægges om natten efter den nye 1813-telefon er oprettet. Mangel på kørende lægevagter om natten i 1813-ordningen er nok forklaringen. (Opdateret med kommentar fra Region Hovedstaden)

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

23. jan. 2014
3 min.

Det vælter ind med knap så syge børn midt om natten på de fire børneafdelinger i Region Hovedstaden.

Selv børn med banale tilstande som ondt i ørene, feber, mellemøre- og øjenbetændelse, der tidligere blev tilset af lægevagten, bliver nu indlagt.

Det fortæller ledende overlæger på børneafdelingerne samstemmende til Ugeskriftet.

Hvidovre Hospital modtog eksempelvis i årets første to uger 64 procent flere børn om natten i hverdagene sammenlignet med gennemsnittet af indlæggelser i samme periode 2012-2013.

Om natten i weekenderne er der sket en stigning fra 16 børn til 28 børn på Hvidovre Hospital eller 79 procent.

Massiv stigning af børn om natten

"Vi har oplevet en massiv stigning i børn om natten. Det er børn med lettere sygdom som ondt i ørene, der rettelig burde tilses i et børnelægevagt set-up. Børnemodtagelsen er beregnet til mere syge børn", siger ledende overlæge Klaus Børch.

Herlev Hospital er enig:

"Der kommer flere børn om natten, med mellemørebetændelse eksempelvis. De kommer hos os nu for at få en vurdering, og det var ikke meningen, at det skulle være vores opgave", ledende overlæge på børnemodtagelsen, Eva Mosfeldt Jeppesen, der anslår, at hun får 5-6 ekstra børn ind om natten.

Børelægevagten går hjem kl 22

Med indførelsen af det nye 1813-akutsystem er der oprettet en særlig børnelægevagt, der tager sig af børnene i vagttid indtil klokken 22.

I tidsrummet med børnelægevagten oplever afdelingerne faktisk et lille fald i antallet af indlæggelser.

Problemet opstår, når børnelægevagten går hjem klokken 22. Herefter skal den kørende lægevagt tage over.

Ifølge direktør i Den Præhospitale Virksomhed, Freddy Lippert, følger man på 1813 de retningslinjer, som er vedtaget i regionen.

"De børn, som ikke kunne vurderes af en læge på telefonen, blev før 1. januar sendt til lægevagtskonsultationens venteværelse. Det er disse børn, vi nu sender til en akutmodtagelse, hvor de typisk bliver vurderet af en børnelæge," siger han i en skriftlig kommentar og fortsætter:

"Efter kl. 22, når akutmodtagelsen er lukket, sender vi i stedet børnene til vurdering på børnemodtagelserne, hvor børnelægerne så skal tage konkret stilling til behandling og evt. indlæggelse. Dette er i overensstemmelse med de retningslinjer, som er gældende i hele regionen.”

Ekstra personale på arbejde om natten

Ifølge ledende overlæge på Hvidovre Klaus Børch bliver der indlagt flere børn på børnemodtagelserne, fordi "kapaciteten i den kørende lægevagt i 1813 er for lille. Derfor henviser 1813 i stedet for børnene til os."

På Herlev Hospital har de måtte sætte en ekstra læge på arbejde om natten for at klare de flere indlagte børn:

"De kommer hos os nu for at få en vurdering, og det var ikke meningen, at det skulle være vores opgave. Vi har kun fået ressourcer til at se på lægevagtsbørn indtil klokken 23. Med de flere børn om natten oplever vi en diskrepans i opgaven, som vi fik, og de ressourcer, som vi fik tildelt," siger Eva Mosfeldt Jeppesen fra Herlev.

Brug ressourcerne bedre

På Hvidovre Hospital har de endnu ikke fået tallene for antallet af indlagte børn om natten i sidste uge, men Klaus Børchs fornemmelse er, at de fortsat modtager langt flere børn om natten, end de plejer – og børn med tilstande, der burde klares andre steder:

"Det er uhensigtsmæssigt, at vi får børnene om natten i stedet for, at den kørende lægevagt tager sig af dem. Det vil være bedre med et lægevagtsystem, der også er åbent om natten i modsætning til nu, hvor børnelægevagten lukker klokken 22. På den måde ville man bruge ressourcerne bedst muligt", siger han og fortsætter:

"De ikke særligt syge børn kommer jo bagerst i køen, da vi prioriterer de sygeste. Derfor sidder de småsyge børn og deres forældre lang tid om natten og venter på vores modtageafdeling".