Skip to main content

4.500 nordjyske KOL-patienter tilbydes behandling i eget hjem

Dorte R. Jungersen, dortejungersen@hotmail.com

13. apr. 2012
4 min.

Et af de største telemedicinske projekter i Danmark er under opbygning i det nordjyske. Region Nordjyllands TeleCare Nord er i modsætning til tidligere et telemedicinsk projekt i den helt store skala. Omkring halvdelen af regionens 4.500 patienter med svær og meget svær KOL forventes nemlig at deltage.

Patienterne bliver i eget hjem udstyret med en monitor, en iltmåler og et blodtryksapparat, således at de kan få overvåget lungefunktion, puls, iltmætning i lungerne, blodtryk etc., mens den praktiserende læge, sygehuset og hjemmeplejen - samt patienten selv - kan følge med og gribe ind, før det går galt.

Målet er at sikre patienterne et bedre liv på trods af deres sygdom: At de bliver bedre til at mestre sygdommen og i stand til at bryde den ofte negative trivselsspiral, som mange patienter med KOL ender i. Dertil kommer besparelser for kommuner og region. Således forventes både antallet af indlæggelsesdage, antal genindlæggelser og omfanget af ambulante kontroller at kunne reduceres med 30 pct.

TeleCare Nord er en udløber af det ligeledes tværsektorielle forskningsprojekt fra Aalborg Universitet, TELEKAT (2008-2011), der også havde patienter med svær KOL (gruppe 3 og 4) som målgruppe. Udvalgte patienter blev monitoreret derhjemme, og alle tal blev automatisk sendt til både patientens praktiserende læge, til sygehuset og til hjemmeplejen.

Erfaringerne og resultaterne fra TELEKAT-projektet var, at der opstod færre akutte tilfælde blandt de medvirkende patienter, at de fik halveret deres indlæggelser og øget deres livskvalitet.

Patienterne gav samtidig udtryk for, at de fik bedre kontrol over deres sygdom og følte sig tryggere ved at være hjemme. Ligesom de deltagende kommuners årlige plejeomkostninger faldt med 20.000 kroner pr. deltager.

Klædt på til telemedicin

»Det, der gør TeleCare Nord unikt, er, at det er tværsektorielt, og at der mig bekendt ikke er tilsvarende telehomecare-projekter i samme skala hverken herhjemme eller andre steder. Dertil kommer, at forskningen er koblet på fra dag et i kraft af Aalborg Universitets deltagelse«, siger Lene Birket-Smith, ledende overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Aalborg Sygehus, og medlem af styregruppen for TeleCare Nord.

Lige nu bliver patienter på Lene Birket-Smiths afdeling monitoreret derhjemme i op til ti uger efter udskrivelsen. Foreløbig er det sket for ca. 200 patienter, og de er alle yderst motiverede, forklarer Lene Birket-Smith.

»Af vores interviews med dem fremgår det, at det betyder meget for dem at lære deres krop at kende og blive bekendt med tal og værdier. Vi skal som læger turde holde armen til patienterne lidt ud og lære dem at være trygge ved sig selv. Det er ikke patienterne, der er it-forskrækkede - heller ikke selv om de er 60, 70 eller 80 år og ikke har en lang uddannelse. Det er ofte personalet, der udviser forskrækkelse og er mere bange for udstyret, end patienterne er, og derfor fordrer telehomecare-projekter generelt en kulturændring, f.eks. ude i kommunerne«, siger hun.

Praktiserende læge i Aalborg og ligeledes medlem af styregruppen, Leo Thomsen, mener, at TeleCare Nord som et driftsprojekt i stor skala også har perspektiver som telehomecare-løsning for andre kroniske patientgrupper.

»Logistikken er den største udfordring, ligesom det er en udfordring at få regionens praktiserende læger klædt på til at kunne forestå monitoreringen. Men det er vi i fuld gang med at få styr på«, siger Leo Thomsen.

Projekt TeleCare Nord er p.t. ved at blive opdelt i flere delprojekter, der sættes i gang gradvis.

Hvad angår finansieringen er den i skrivende stund ikke helt på plads.

Fakta

TeleCare Nord (2012-2014) er et tværsektorielt samarbejde mellem Region Nordjylland, de nordjyske kommuner og de nordjyske almenpraksis.

Alle 4.500 patienter med svær eller meget svær KOL skal have mulighed for tilbuddet, uanset hvilken kommune, hvilket sygehus eller hvilken praktiserende læge de er tilknyttet.

For TeleCare Nord er der nedsat en styregruppe, der består af blandt andre praktiserende læger, patientforeninger og repræsentanter for sygehusene, ligesom kommunernes og regionens direktionsniveau er repræsenteret. Forankring i parternes øverste ledelsesmæssige niveau vurderes at være en væsentlig forudsætning for projektets succes. Styregruppeformand er Dorte Stigaard, direktør i Region Nordjylland.

Mere end 45.000 nordjyder skønnes at have KOL, og tallet er stigende.

»Jeg er ikke bange længere«

Karin Jensen er 60 år og har meget svær KOL. Hun har været med i det nordjyske TELEKAT-projekt og er lige nu en af deltagerne i det telemedicinske udviklingsprojekt på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus.

Hver torsdag tænder hun sin monitor, placerer et pulsoximeter på sin finger og besvarer et spørgeskema bestående af målinger og sygdomsrelaterede spørgsmål.

Målingerne overføres trådløst til monitoren og videresendes sammen med svar på spørgsmålene via mobilnet til sygehuset.

Den digitale stemme spørger f.eks., om Karin er tilfreds med målingerne, om hun har mere åndenød end ellers, og kommer også med gode råd om f.eks. at fortsætte den fysiske træning.

»Det er lige så let at betjene udstyret som at trykke på ringeklokken. Og allervigtigst: Takket være telemedicin behøver jeg ikke længere blive bange eller gå i panik, når jeg har svært ved at få luft. Jeg har fået en bedre hverdag. Symptomerne er der jo stadig, men jeg er blevet langt bedre til at takle dem. Tidligere røg jeg ind og ud af hospitalet - jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst var indlagt«, fortæller Karin Jensen, der har haft diagnosen KOL i 14 år.