Skip to main content

Århus EPJ - nu er det alvor

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

31. mar. 2009
4 min.

Regionshospitalet Randers og Grenaa skal som det første hospital i Region Midtjylland tage samtlige moduler af EPJ Århus Columna i brug, og det forberedende arbejde er nu gået i gang. Der bliver bevidst brugt mange kræfter og resurser i forberedelserne frem til november 2009, hvorefter selve implementeringen sker forholdsvis hurtigt, nemlig over tre etaper i løbet af tre måneder.

Dermed bliver den periode, hvor der arbejdes med to systemer, så kort som mulig, oplyser cheflæge Morten Noreng, Regionshospitalet Randers og Grenaa:

»Vi bruger bevidst ikke udtrykket »test«, for vi mener ikke, at der er tale om at teste systemets moduler. Vi kalder det udrulning, og lige nu hersker der en god pionérånd her på stedet. Men det er noget, der kræver mange resurser og stor velvilje overalt på samtlige hospitalets afdelinger. Vi har selv tilbudt os som det sted, hvor Århus EPJ i første omgang indføres i fuld skala, men vi havde nogle forudsætninger, der skulle være opfyldt. Blandt andet ville vi fritages for kravet om en stigning i produktiviteten på 2,5 procent i 2009, så vi kan frigøre klinikere til opgaver i forbindelse med Århus EPJ«, siger chef-lægen.

I forvejen har regionshospitalet implementeret modulerne Medicin, Booking, herunder også operations-booking, samt Rekvisition/svar fra Århus EPJ. Nu gælder det så PAS-modulet (patientadministration) og Klinisk Proces. Ikke mindst sidstnævnte vil kræve omfattende arbejde med at udforme det sundhedsfaglige indhold. Der skal således beskrives standardforløb for de enkelt patienttyper, foreliggende materiale skal bearbejdes, så det er velegnet til it-brug, og på nogle afdelinger skal der udformes helt nye beskrivelser. Skærmbilleder skal designes, og rent teknologisk skal der oprustes for fem mio. kroner med flere pc'er, mere trådløs it osv.

Sikkerhed for sikkerheden

Personaleforbruget er opgjort til godt ti mio. kroner, og de fleste af disse penge vil gå til frikøb af klinikere til udarbejdelse af det sundhedsfaglige indhold i Klinisk Proces. Dertil kommer oplæring og uddannelse af nøglepersoner samt døgnsupport, så man på hospitalet konstant og omgående kan få den nødvendige support, når først det hele kører, og der ikke er et gammelt, velkendt system at »falde tilbage på«.

Efter tilfælde med nedbrud under pilotdriften har der været en del blæst om Århus EPJ. Morten Noreng ryster imidlertid ikke på hånden, selv om hospitalet så at sige springer ud på dybt vand og efter implementeringen udelukkende satser på elektronikken. Der bliver ingen dobbeltregistrering, til gengæld skal regionen sørge for sikker drift, blandt andet i form af et spejlet driftsmiljø, det vil sige et ekstra driftsmiljø, der kan tage over, hvis det primære miljø skulle gå ned, og når der skal opgraderes.

»Det er klart, at vi har vægtet sikkerheden særdeles højt. Både i form af sikkerhed mod nedbrud og i form af nødplaner. Vi går ikke på nogen måde på akkord med sikkerheden«, siger cheflægen.

For ham er det oplagt, at netop Regionshospitalet Randers og Grenaa bliver pioner og prøvehospital for Århus EPJ, før systemet fuldt og helt og med alle moduler indføres på andre hospitaler i Region Midtjylland:

»Vi er et stort akuthospital med de fleste lægefaglige specialer, og vore erfaringer og resultater kan derfor umiddelbart overføres til og bruges af de øvrige store hospitaler. Dertil kommer, at vi i forvejen står stærkt på it-fronten, og at vi i allerede er fuldt implementeret med dele af Århus EPJ. Så vi er parate, men vi er klar over, at det bliver en stor og krævende opgave. Den kan kun løses med stor velvilje fra alle ansatte i organisationen«, siger Morten Noreng.

Fakta

Århus EPJ Columna er i pilotdrift på flere hospitaler i Region Midtjylland med følgende moduler: Medicin, Booking og Rekvisition/svar. Der mangler dog endelig udvikling af to væsentlige moduler: Klinisk Proces og PAS (patientadministration).

Med modulerne Klinisk Proces og PAS bliver Århus EPJ bundet sammen til et totalt system. Udrulning af det samlede Århus EPJ kan herefter ske på Regionshospitalet Randers og Grenaa fra november og tre måneder frem.

Klinisk Proces bliver et helt centralt modul, der bl.a. erstatter papirjournalerne. Klinisk Proces skal give overblik over patientens journal og understøtte kliniske arbejdsgange og opgaver som diagnostik, planlægning, pleje, behandling og intern kommunikation mellem klinikerne.

PAS er den patientadministrative del af EPJ, der sender det hidtidige Grønt System på museum. I dette modul håndteres alle patientdata om indlæggelse, udskrivelse, ambulante besøg mv.

Ikke mindst overlægerne i Region Midtjylland har undervejs været meget kritiske over for Århus EPJ, ikke mindst efter sidste års nedbrud. For et år siden, i foråret 2008, foreslog man ligefrem en skrotning af systemet trods udviklingsomkostninger på flere hundrede mio. kroner. Dialogen blev dog mildnet noget, da regionen meldte klart ud: Lægernes indsigelser blev taget alvorligt, og problemerne ville blive løst. Det blev herefter besluttet, at Århus EPJ i første omgang skal udrulles i fuld skala på et enkelt hospital - og det sker nu hos pionererne i Randers.