Skip to main content

Ærespris til forebyggelses-pioner

På Lægemødet 2019 blev Lægeforeningens Ærespris tildelt Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse. Han får prisen for sit store bidrag til forskning i folkesundhed og forebyggelse.
Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing (tv) ved overrækkelsen af Æresprisen til Morten Grønbæk. Foto: Palle Peter Skov
Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing (tv) ved overrækkelsen af Æresprisen til Morten Grønbæk. Foto: Palle Peter Skov

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

10. apr. 2019
4 min.

Først en god nyhed: Lægeforeningens Ærespris blev på dette års Lægemøde tildelt læge, ph.d., dr.med. Morten Grønbæk, som er direktør for Statens Institut for Folkesundhed (SIF) og forskningschef ved Center for Interventionsforskning, Syddansk Universitet (SDU).

Med Lægeforeningens Ærespris følger 35.000 kroner. Prisen uddeles hvert år til en læge, som har ydet en særlig indsats, der kan inspirere andre læger. Når Morten Grønbæk blev årets prismodtager sker det i anerkendelse af, at han gennem mange år har ydet et stort bidrag til forskningen i folkesundhed og forebyggelse, lød det blandt andet i begrundelsen.

Den dårlige nyhed leverede Morten Grønbæk selv, da han tog imod prisen, som blev overrakt under Lægemødets festmiddag tirsdag aften. Den dårlige nyhed må dog vente lidt.

Anerkendelse af forebyggelsens vigtighed

Det var Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, der overrakte prisen og som begrundede den med blandt andet disse ord:

”Morten Grønbæk har sat en tyk streg under, hvor meget forebyggelse betyder for danskernes – især vores børn og unges - sundhed. Han har selv forsket i forebyggelse og har også skabt nogle fantastisk gode rammer for andre forskere i regi af Statens Institut for Folkesundhed, gennem formandskabet i Vidensråd for Forebyggelse og en række andre poster”.

Rudkjøbing pegede på, at Morten Grønbæks omfangsrige og grundige forskning udgør et solidt fagligt grundlag for hans deltagelse i den offentlige debat og for eksempel advarer om farerne ved tobak og alkohol.

Jeg ser prisen som en anerkendelse af, at forebyggelsen og det brede folkesundhedsbegreb har en plads i lægeverdenen Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed og prismodtager

”Morten Grønbæk har en fantastisk evne til at formidle sine forskningsresultater klart og forståeligt. Han er heller ikke bange for at være skarp i sine budskaber. Han leverer dermed et væsentligt bidrag til, at den politiske debat om forebyggelse kan ske på et oplyst grundlag”, sagde Lægeformanden.

”Jeg blev superglad og meget stolt, da Andreas ringede og fortalte det”, siger Morten Grønbæk, der har båret rundt på hemmeligheden om pristildelingen siden opringningen midt i februar.

”Jeg ser prisen som en anerkendelse af, at forebyggelsen og det brede folkesundhedsbegreb har en plads i lægeverdenen”.

”Det er 20-25 år siden, at jeg selv var en del af det behandlende sundhedssystem. Siden har jeg forsket i en lang periode, meget med fokus på alkohol og dens betydning for helbredet, men i de sidste mange år har det mere haft fokus på den brede folkesundhed”.

For mange børn ryger stadig

Efter sin lægeeksamen arbejdede Morten Grønbæk i fire år på Hvidovre Hospital, inden han begyndte at forske i alkohols betydning for helbredet. Efter adskillige år som forsker – og efter ni år som professor i folkesundhed på SDU, blev han i 2010 udnævnt til direktør i SIF. Året efter blev han desuden formand for Vidensråd for Forebyggelse

Morten Grønbæk er medforfatter på flere end 250 videnskabelige artikler – overvejende inden for områderne alkohol og folkesundhed.

Som formand for det uafhængige Vidensråd for Forebyggelse har Morten Grønbæk en indirekte tilknytning til Lægeforeningens hus. Rådet, der består af 15 eksperter, er etableret i samarbejde mellem Lægeforeningen og TrygFonden, og dets sekretariat har adresse i Domus Medica.

Og nu til den dårlige nyhed

I forbindelse med prisoverrækkelsen kunne Morten Grønbæk løfte sløret for en kedelig nyhed: Efter mange år med et generelt faldende antal rygere, er der stadig alt for mange danske unge, der ryger.

”De nye tal viser endda, at faldet også er helt stagneret blandt de 15-årige. Vi vidste, at tallet var stagneret blandt de lidt ældre unge. Men nu er børnene også kommet med:

”18 procent af de 15-årige drenge ryger indimellem, og det er det samme tal, som vi så i 2014. Der er altså lige så mange børn, der ryger i dag, som for fire år siden. Og det er virkelig nedslående”, siger Morten Grønbæk.

Der er stadig meget forebyggelsesarbejde, der skal gøres.

Fakta

​​Fakta om Lægeforeningens Ærespris