Skip to main content

Afdelinger i konkurrence om arbejdsmiljø

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

29. apr. 2009
2 min.

Hvad er godt og dårligt arbejdsmiljø for læger egentlig? Søren Bache Larsen, reservelægerådsformand på Bispebjerg, har ikke helt let ved at sætte en definerende finger på det:

»Det er jo mange ting: Hvor mange vagter man har på en uge, hvor belastet hver vagt er, og om du har tid til at spise og få lidt søvn. Har du fået en ordentlig introduktion til afdelingen, og ved du, hvem de forskellige kolleger er? Får man ros og opmuntring for at gøre det rigtige, eller er læringen baseret på irettesættelser?«

»Det er nok så meget den slags knap så håndgribelige ting, det handler om i arbejdsmiljøet i dag. De fysiske rammer er det relativt nemt at gøre noget ved: Gøre rent i vagtværelset og sætte en ordentlig seng derind, sikre adgang til mad på nattevagter, organisere vagterne bedre osv. Det er vanskeligere at sikre, at dem, man ser op til, husker at rose et godt stykke arbejde«.

Overordnet set mener Søren Bache Larsen, at der er sket pæne fremskridt for arbejdsmiljøet i de sidste fem-ti år. »I hvert fald her på Bispebjerg«, tilføjer han, for efter tre år som læge ved han godt, at erfaringen er begrænset, og at det halter alvorligt mange steder.

Hvor han selv har noteret sig fremskridt er på videreuddannelsesområdet:

»Ikke alene er overlægerne blevet flinkere til at give supervision til de unge kolleger; de yngre læger har også lært sig, at de selv må gøre en indsats«.

»Det største problem er mange steder manglen på speciallæger - især på medicinske afdelinger, hvor man ikke altid har en ældre kollega at konferere ordentligt med«.

Projekt for alle læger

Efterårets arbejdsmiljøprojekt på Bispebjerg er udtænkt af en arbejdsgruppe i Yngre Læger i Hovedstadsregionen, hvor både Søren Bache Larsen og Cæcilie Buhmann fra Yngre Lægers bestyrelse deltog. Det skulle være et projekt, der kunne gennemføres så hurtigt, at afdelingernes yngre læger ville nå at opleve både start og afslutning, inden de rejste videre. Derfor skulle projekterne være små og konkrete og til at måle. Der skulle også findes et hospital, hvor ideen kunne gennemføres. Det blev Bispebjerg, som havde gjort sig positivt bemærket på arbejdsmiljøområdet, og hvor direktionen »er til at tale med«.

Konkurrencemomentet består i, at hver afdeling først identificerer et problem ved sit arbejdsmiljø. Det får de to-tre uger til plus en halv temadag. Derefter er der tre måneder til at løse problemet. Den afdeling, som har klaret opgaven bedst, vinder.