Går ud over kvaliteten
Alle speciallæger i det offentlige sundhedsvæsen har ifølge overenskomsten ret til løbende at få deres viden og faglighed opdateret. Helt konkret med ti efteruddannelsesdage om året. Men undersøgelsen blandt Yngre Lægers medlemmer viser altså, at 78% af speciallæger ikke får det, de er berettiget til. Mere end hver anden speciallæge får faktisk kun mellem nul og fem dage om året. Altså det halve og ned til ingenting.
Det er hverken godt for sundhedsvæsenet, for patienterne eller for lægerne selv, påpeger Yngre Lægers forperson Helga Schultz.
»Man kan jo frygte, at den manglende efteruddannelse kan gå ud over kvaliteten i sundhedsvæsenet«, siger hun og minder om, at læger er højtuddannede akademikere, som – hvis de skal holde deres kompetencer ved lige i den udvikling, der hele tiden sker – har brug for efteruddannelse gennem hele arbejdslivet.
»Hvis sundhedsvæsenet fortsat skal tilbyde den rette udredning, diagnose og behandling, er det helt afgørende, at speciallægerne er opdaterede og klar til opgaven«, mener hun.
Det er Heino Knudsen fra RLTN enig i:
»Det er vigtigt for såvel den enkelte læge som for ledelsen, at afdelingslæger er fagligt og ledelsesmæssigt opdaterede for at sikre bedst mulig patientbehandling og faglig udvikling på længere sigt. Efteruddannelse gavner sundhedsvæsenet som helhed og medvirker til at sikre et fagligt udfordrende arbejdsliv for den enkelte læge«, udtaler han.
Overlæger genkender problemet
Problemet med for lidt efteruddannelse begrænser sig ikke til de yngre læger. Formand for Det Regionale Overlægeråd (ROR) i Region Hovedstaden Morten Boye Petersen genkender det billede, som Yngre Lægers undersøgelse afdækker. Det er hans oplevelse, at heller ikke overlæger får de ti efteruddannelsesdage, som de på lige fod med afdelingslæger har ret til.
»Det ligner desværre et billede, som vi kan nikke genkendende til«, siger han.
ROR-formanden tilføjer dog, at det er hans fornemmelse, at der er velvillighed i systemet over for efteruddannelse, og at ingen finder det urimeligt. Men:
»Problemet er nok træghed i et system, der i forvejen er presset på alle mulige måder. Ikke mindst på økonomien«.
Men han understreger samtidig vigtigheden i at blive efteruddannet. Det, læger laver inden for hospitalsbehandling, kræver et meget højt vidensniveau.
»Derfor er det simpelthen nødvendigt, at vi er veluddannede og er med på alt det nye på alle områder. Også i forhold til behandlinger, som vi hurtigt bør holde op med at lave igen. Dét kræver, at vi er opdateret«, siger ROR-formand i Region Hovedstaden Morten Boye Petersen.