Skip to main content

Afghansk læge og asylsøger: Giv mig lov til at arbejde!

Vejen til at få lov til at arbejde som læge i Danmark er lang. Men Samir udnytter ventetiden med at gå til hånde på Sygehus Lillebælt. Og selvom han er bekymret over, hvad der sker med hans familie i Kunduz, glæder han sig over at kunne lære om det danske sundhedsvæsen.

I sit praktikforløb hos Troels Vedel lærer Samir blandt andet at føre journal og at bruge dansk hospitalsudstyr. Her øver han sig i at finde rundt i it-systemet. Foto: Palle Peter Skov
I sit praktikforløb hos Troels Vedel lærer Samir blandt andet at føre journal og at bruge dansk hospitalsudstyr. Her øver han sig i at finde rundt i it-systemet. Foto: Palle Peter Skov (Foto: Palle Peter Skov)

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk
Foto: Palle Peter Skov

18. jan. 2016
8 min.

Det er onsdag formiddag på Sygehus Lillebælt i Kolding. I et mødelokale sidder den 30-årige afghanske ortopædkirurg Samir sammen med sin kollega, overlæge og karkirurg Troels Vedel. De har været tidligt oppe, Troels, som bor i Odense, har lagt vejen via Vejle for at samle Samir op. Af hensyn til familiens sikkerhed ønsker Samir ikke sit efternavn frem - han er nemlig asylsøger og bor på ottende måned på flygtningecentret i Jelling.

Troels og Samir mødte hinanden første gang i 2013, da Troels var udstationeret på Læger uden Grænsers traumecenter Kunduz i det nordlige Afghanistan. Centret ligger midt i kampzonen og er det center, der blev bombet sønder og sammen i oktober 2015. Her arbejdede de i perioder i 2013, 2014 og 2015 sammen om at redde livsfarligt sårede traumepatienter uanset køn, alder, etnicitet og politisk ståsted.

Men mens Troels kun var på traumecentret tre måneder ad gangen, var Samir der hver dag året rundt. Han var dygtig, anerkendt og topengageret i sit arbejde. I 2014 foretog han hele 370 operationer, og alene i juli 2014 modtog centret, der har 80 senge, 2.800 patienter.

Samir er født og opvokset i Kunduz, men tog sin uddannelse til ortopædkirurg i Tadsjikistan. Han elskede sit arbejde som læge på traumecentret, også selvom det foregik i et meget højt tempo og under dårlige vilkår. Lige indtil den dag i 2011, hvor Taleban ringede ham op og bad ham om at arbejde for dem. Det ville han ikke; det ville jo være at hjælpe fjenden.

Men det er ikke så let at sige nej til Taleban. Samme dag, som han havde sagt nej, blev det hus, han boede i sammen med sin kone, beskudt, og han modtog en ret umisforståelig trussel.

”Hvis jeg ikke ville arbejde for dem, var jeg meget snart en død mand, sagde de. Så jeg turde ikke andet end at sige ja til at komme og behandle deres sårede. De kom og hentede mig, og da vi havde kørt lidt, tog de min mobiltelefon og gav mig bind for øjnene, så jeg ikke kunne vide, hvor deres lejlighed lå”, fortæller Samir.

Da han var færdig med behandlingen, tog de billeder af ham og truede med at sende dem rundt til alle andre talebanere, hvis han ikke ville arbejde for dem igen. Så ville han reelt være som en fredløs. Så aftenarbejdet for Taleban gentog sig.

Hans far, der også er læge, og Samirs kone, der er jordemoder, kunne godt regne ud, hvor han var henne, når han nogle gange var væk hele aftenen uden at ville forklare det. Men han fortalte ikke nogen om det, det turde han simpelthen ikke.

Alligevel fik han en dag brev fra den afghanske regering, hvori der stod, at de godt vidste, at han arbejdede for Taleban. Det er absolut ikke tilladt, så det var en meget ubehagelig klemme, han nu var kommet i.

Hoppede af

Samir blev mere og mere tynget af bekymringer og udmattet af at have dobbeltarbejde, og i april 2015 lykkedes det ham at flygte. Og da de eneste europæere, han kendte, var tre danske læger, han havde mødt gennem Læger uden Grænser, søgte han asyl i Danmark.

”Da jeg hørte, han var hoppet af, blev jeg først lidt forarget”, fortæller Troels Vedel. ”Der er jo hårdt brug for læger som ham i Afghanistan. Og jeg vidste ikke noget om, at han var blevet truet til at arbejde for Taleban. Så i første omgang opsøgte jeg ham ikke”.

Fakta

Vejen til autorisation:

Samir kunne heller ikke opsøge Troels, for af sikkerhedshensyn kender lægerne, der arbejder for Læger uden Grænser, kun hinandens fornavne. Så det var først, da han fik lov til at være med til danskundervisning på Sygehus Lillebælt i Vejle og fortalte sin lærer, at han kendte en dansk karkirurg, der hed Troels, at han fandt sin ven. For dansklæreren lagde hurtigt to og to sammen og regnede ud, at det måtte være Troels Vedel.

”Da vi mødtes, blev jeg skamfuld over, at jeg ikke straks havde taget kontakt til ham. For Samir har jo rigtig meget brug for min og andre lægers hjælp til at blive godt integreret i Danmark”, forklarer Troels Vedel.

Derfor henvendte han sig til sin chef, ledende overlæge Jørn Jepsen, der straks tilbød, at Troels kunne tage Samir i ulønnet praktik. Og det er det forløb, han er til møde om i dag, og som han skal starte på til februar, efter at han har afsluttet tre måneders praktik som operationsassistent på Ortopædkirurgisk Afdeling i Vejle. De to praktikforløb er et tilbud, lægerne har givet ham for at undervise og beskæftige ham, mens han venter på, at hans sag bliver behandlet. Allerførst skal han have asyl, og først derefter kan han begynde at søge om autorisation.

”Jeg kender jo Samir fra arbejdssituationer i Kunduz, og jeg ved, at han er meget dygtig med sine hænder og sine øjne, og at han er vant til at arbejde under ekstremt pres. Men han skal naturligvis lære at arbejde i det danske sundhedsvæsen, før han kan fungere som læge her. Teknisk er der en del at indhente; det udstyr, de har i Afghanistan, svarer nogenlunde til det, vi havde, da jeg var nyuddannet læge i Varde i 1970’erne. Og han skal også lære dansk sprog, journalføring, m.m.”, forklarer Troels Vedel.

Lang proces

”Det er jo frustrerende, at det skal tage så lang tid, inden forløbet overhovedet kan gå i gang, når vi har lægemangel i Danmark”, fortsætter han. ”Selvfølgelig skal det ikke være sådan, at man automatisk får asyl i Danmark, fordi man er læge. Men behøver det at vare over et halvt år, inden man overhovedet behandler hans sag?”

Mens Samir venter, suger han så meget lærdom til sig om dansk, Danmark og det at fungere som læge her i landet som overhovedet muligt. Han længes efter sin familie, han har ikke nogen idé om, hvornår han kommer til at se dem igen. Der er kun mobilkontakt til Kunduz få timer i døgnet. Og det er ikke altid opløftende nyheder, han får. For eksempel erfarede han for nylig, at Taleban havde hentet hans far og forhørt ham om, hvor Samir var blevet af. Og da faren ikke kunne svare, torturerede de ham. Heldigvis lod de ham gå igen, men Samir føler sig ikke tryg ved, hvad der kan ske hans familie. Det er blandt andet almindeligt kendt, at Taleban ofte voldtager det kvindelige sundhedspersonale.

”Det er et dagligt pres. Men jeg er vant til at leve under pres, jeg er vokset op under pres”, sukker Samir.

Lige nu drømmer han bare om at komme til at arbejde som læge i Danmark. Og hans ven, Troels Vedel, drømmer med.

”Jeg håber inderligt, at han snart får asyl og hurtigt kommer i gang med at søge autorisation. For det tager lang tid, og Samir er en virkelig dygtig læge”, siger han.

I sagsbehandlingen skelner Sundhedsstyrelsen ikke mellem de læger, som allerede opholder sig i Danmark, og dem, som sidder i deres hjemland og blot overvejer at søge arbejde i Danmark.

”Det ville jo helt klart være en fordel for alle – både for det danske sundhedsvæsen og for den enkelte asylansøger – hvis man så individuelt på den enkelte sag og opprioriterede de læger, der allerede opholder sig i landet”, mener Troels Vedel og tilføjer:

”Jeg vil gerne appellere til mine lægekolleger rundt om i landet om at gøre, hvad de kan for at hjælpe andre asylsøgende læger som Samir. Både for deres og vores skyld. De flygtede læger har brug for os. Men vi har faktisk også brug for dem”.