Flere får aktiv dødshjælp i Holland
Efter loven blev indført, er antallet af indberettede tilfælde af aktiv dødshjælp også steget støt. I 2014 fik 5.306 hjælp til at dø i Holland, hvilket er en stigning på 10 procent i forhold til året inden. Tilbage i 2002 var tallet 1.882.
Theo Boer, professor i sundhedsetik ved Det Teologiske Universitet i Kampen i Holland, har evalueret op mod 4.000 tilfælde af aktiv dødshjælp. Og hvor han førhen var fortaler for lovliggørelsen af aktiv dødshjælp, er han de seneste år begyndt at tvivle på, om det var en god idé. Han peger på, at Den Levenseindekliniek har bidraget til stigningen, fordi klinikken assisterer hundredvis af patienter, hvis egne læger har afvist et ønske om eutanasi.
»Aktiv dødshjælp er på vej til at blive ordinær medicinsk praksis i Holland. Eutanasi plejede at være undtagelsen, men for mange er det i stedet blevet undtagelsen at møde en læge, der nægter eutanasi. Dét er, hvad jeg kalder en glidebane«, siger Theo Boer.
Dansk læge: Klart en glidebane
Tidligere formand for Etisk Råd og ledende overlæge på Nuklearmedicinsk Afdeling på Sygehus Lillebælt, Ole J. Hartling, er modstander af aktiv dødshjælp og mener også, at Holland er ude på en glidebane.
»Hvis vi først siger ja til noget, vil det føre til, at vi ender med at acceptere noget, vi ikke ønskede fra begyndelsen«, siger Ole J. Hartling og henviser til eksempler fra Holland, hvor grænserne, for hvem der kan få det, har rykket sig.
Han påpeger ligesom Theo Boer, at loven i Holland ikke har kunnet modvirke en glidebane. Det har skabt en eutanasimentalitet, siger han:
»Eutanasi bliver gradvist måden, man skal dø på, hvis der er alvorlig sygdom. Da argumentet for eutanasi er at ville det gode, er det svært at sætte grænser, for hvem vil begrænse det gode. En ”eutanasimentalitet” betyder, at man begynder at se på sine medmennesker på den måde, at nu vil de være bedst tjent med eutanasi. Det betyder, at mennesker vurderes som uønskede og dermed føler sig uønskede, fordi de er meget syge, besværlige – psykisk syge, aldrende eller handicappede«, siger Ole J. Hartling.
I dette nummer af Ugeskriftet kommenterer han en ny undersøgelse, der viser, at geriaterne i Danmark ikke vil have magtbeføjelsen til aktiv dødshjælp. Læs både Ole J. Hartlings leder på side 238 og den videnskabelige undersøgelse DAN MED J 2016;63(2):A5187.
»Jeg er ikke nogen doktor død«
Jenne Wielenga møder stadig læger som de danske, der af enten religiøse eller principielle årsager ikke vil give aktiv dødshjælp. Men det er også derfor, Den Levenseindekliniek eksisterer – så kan patienter få aktiv dødshjælp hos klinikken i stedet for hos egen læge.
»Når du virkelig er overbevist om, at det er patientens ønske og virkelig overbevist om, at det er okay at afslutte personens lidelse ved døden, så er det ikke svært at give – det kan faktisk være helt rart«, siger Jenne Wielenga.
Han fortæller, at han engang havde en patient, der første gang nævnte aktiv dødshjælp fem år, før det blev aktuelt. Patienten havde anæmi, som viste sig at være kræft. Da det blev konstateret, spurgte patienten, om Jenne Wielenga kunne hjælpe ham, når tid var, og det var virkelig uudholdeligt. Patienten spurgte flere gange i løbet af det fem år lange kræftforløb, og Jenne Wielenga svarede ja hver gang.
»Da min patient endelig ville have aktiv dødshjælp, var det ikke en vanskelig opgave. Men de fem år inden var svære, fordi han fik det dårligere og så bedre og så dårligere. Han led, og jeg kunne ikke længere gøre noget for at lindre hans smerter«, siger Jenne Wielenga, der gav patienten eutanasi i 2013.
»Men altså jeg er jo ikke nogen doktor død. Hvis patienten ikke ønsker det, er det jo mord. Vi kunne aldrig finde på at presse nogen til døden. Og bare fordi eutanasi ikke er lovligt i Danmark, betyder det ikke, at det ikke sker i al hemmelighed. Sådan var det jo i Holland førhen«.