Skip to main content

Aktuel lydbogserie om eksperimentelle forsøg med mennesker

Lydbogserien »Eksperimenter med mennesker« tager fat i nogle af historiens mest grusomme videnskabelig forsøg med mennesker. Læge Martin Korsbak Madsen anmelder de to første lydbøger i serien.
Covers: Gyldendal Stereo
Covers: Gyldendal Stereo

Martin Korsbak Madsen, læge, Psykiatrisk Afdeling Svendborg, ph.d. post. doc, Neurobiologisk Forskningsenhed, Rigshospitalet. Interessekonflikter: MK har modtaget honorar for undervisning af Lundbeck Pharma Lundbeck Fonden og Folkeuniversitetet. Jeg har arbejdet på et klinisk forsøg, hvor forsøgslægemiddelet (psilocybin) var industrisponsoreret (COMPASS Pathways).

3. nov. 2022
3 min.

Eksperimenter med mennesker er en serie af lydbøger, der alle omhandler forsøg med mennesker. Det første afsnit omhandler de berygtede forsøg med LSD og psilocybin, som fandt sted fra ca. 1960 under ledelse af overlæge Einer Geert-Jørgensen på Frederiksberg Hospitals psykiatriske afdeling. Her blev LSD givet med minimal psykosocial støtte.

Fakta

Fakta

I fortællingen følger vi patienten Gunnar Sandvei før, under og efter behandlingerne og frem til loven om erstatning for LSD-skader, som blev vedtaget i 1986. Ligeledes følger vi Geert-Jørgensen, som indtager en vel nok velfortjent skurkerolle i fortællingen.

I anden lydbog fortælles historien om CIA’s hemmelige LSD-forskningsprogram ved navn MK-Ultra. CIA var interesseret i farmakologisk at kunne styre mennesker, og LSD blev ivrigt undersøgt i en hemmelig sektion, der også oprettede en international forskningsfond til formålet. CIA havde en særlig interesse i at undersøge effekten af LSD på intetanende individer. Var det et sandhedsserum? Til formålet blev der anvendt en lejlighed, hvortil mænd blev lokket af en CIA-agent. LSD blev i det skjulte tilsat en drink, som ofrene ganske uvidende indtog. CIA-agenter kunne herefter iagttage hele seancen i ro og mag bag store spejle i lejligheden. Der beskrives andre mildest talt uetiske forsøg, inklusive undersøgelsen af det komplet vanvittige koncept psychic driving, som patienter på en psykiatrisk afdeling i Montreal blev udsat for.

Lydbøgerne fortælles med elementer af dramatisk fiktion, og man kan diskutere, om dette fortælletekniske greb er passende i historiske fortællinger eller ej, om end de fremstår meget vedkommende. Fortællerstemmen er i det store og hele klar og tydelig, men er dog en kende for forsagt til at være helt igennem behagelig.

Den danske journalist Alex Frank Larsen modtog Cavlingprisen i 1986 sin dækning af LSD-sagen. I bogen »De sprængte sind« fortæller Frank Larsen historien, og man kan indvende mod lydbøgerne, at de ikke tilvejebringer noget nyt i forhold til denne, men blot fremstår som et dramatiseret destillat af denne. Om ikke andet ville det være klædeligt mere eksplicit at nævne hans virke som grundlag for lydbøgerne.

Forlaget rammer med udgivelserne midt i en interessant tid, hvor forskning i psykedeliske stoffer atter boomer, og stadig flere forsøg tyder på gavnlige effekter også i kliniske populationer. Her tjener historierne, sammen med bl.a. psykiater Jens Knud Larsens videnskabelige artikler, som et vidnesbyrd om de farer, som psykedeliske stoffer kan udgøre (og for den sags skyld skruppelløse læger) – særligt for psykisk sårbare patienter.

Her er det dog vigtigt at huske på, at den kliniske model, der i dag anvendes, er markant anderledes end den af Geert-Jørgensen anvendte. Som han sagde: »Jeg synes for min del, at det er yderst essentielt for behandlingen, at vi kaster patienterne ud i en masse ting og processer, som vi ikke bearbejder efterfølgende«. Det gøres ikke i dag.

Læs flere anmeldelser her.