Skip to main content

To aktuelle medicinske udstillinger i Berlin

Overlæge Martin Smedebøl E-mail: martin@smedebol.dk

1. maj 2009
3 min.

UDSTILLINGER

Berlins medicinsk-historiske museum: »Vom Tatort ins Labor - Rechtsmediziner decken auf« Det Jødiske Museum: »Tödliche Medizin - Rassenwahn im Nationalsozialismus«.

Berlin er et oplagt rejsemål, og blandt byens mange kulturelle og historiske seværdigheder kan man vælge et par ud, som kan være af særlig interesse for rejsende med medicinske interesser. Kun ti minutters gang fra Europas største og mest moderne togstation - Berlin Hauptbahnhof - finder man Berlins medicinsk-historiske museum, som er en institution under Charité - Berlins ældste sygehus fra 1710. Museet lå lige op til muren, som delte Berlin frem til 1989.

På museet vises i perioden fra den 6. marts til den 13. september 2009 »Von Tatort ins Labor - Rechtsmediziner decken auf« - en specialudstilling om retsmedicinernes arbejdsområder. Der vises eksempler på gerningsstedsundersøgelse, retskemiske undersøgelsesmetoder etc. En del af udstillingen er fokuseret på forskellige retsmedicinske situationer: trafikulykker, mord, selvmord og forgiftninger. Udstillingen henvender sig til et ikkemedicinsk publikum og giver et ærligt billede af retsmedicinerens dagligdag langt fra tv-seriernes glamour og dramatik.

Et besøg på særudstillingen ligger naturligt i forlængelse af besøget på den permanente udstilling på det medicinsk-historisk museum, som har fejret 100-års-jubilæum. Her vises lægekunstens udvikling, og de ti sygehistorier, som demonstrerer sygehistorier og behandlingsmetoder gennem tiderne, er meget instruktive. En anden del af udstillingen består af Rudolf Virchows præparatsamling, hvor præparater fra den sunde og den syge krop skulle bidrage til at fremme viden hos lægerne og almenheden. Her er også en del misfostre og abnormiteter i formalin. Virchow samlede i sin tid som professor i patologi over 20.000 præparater til sin udstilling. Det medicinsk-historisk museum rummer også den historiske Rudolf Virchow-forelæsningssal, som blev voldsomt ødelagt af bomber under anden verdenskrig, men nu fremstår som en fungerende ruin a la Gedächtnichkirsche på Kurfürstendam. Yderligere oplysninger på www.bmm.charite.de

I sydøstlig retning mod bydelen Kreuzberg ligger publikumsmagneten Jüdisches Museum Berlin, hvortil adgangen sker gennem den gule bygning Collegienhaus fra 1735, der ligesom et flertal af berlinske bygninger blev svært beskadiget af bomber under anden verdenskrig. Den er nu genopbygget, og arkitekten Daniel Libeskind har tilføjet en hypermoderne arkitektonisk seværdighed, som huser en meget interessant udstilling om jødernes liv og historie i Europa gennem de seneste 2.000 år. Der er en naturlig fokusering på tilværelsen i eksil og holocaust. Fremstillingen er meget pædagogisk og interaktiv og appellerer i høj grad til unge mennesker.

I perioden fra den 13. marts til den 19. juli 2009 vises særudstillingen »Tödliche Medizin - Rassenwahn im Nationalsozialismus«, hvor der fokuseres på Nazitysklands udryddelse af psykisk syge, svært mentalt handikappede og andre »uproduktive« samt personer med et lebenunwertes leben. Det vises, hvordan man begyndte med eutanasi i beskeden målestok, men hurtigt fortsatte til aflivning af større grupper af børn og voksne. Det menes, at over 210.000 mentalt handikappede tyskere blev aflivet og over 400.000 blev tvangssteriliseret. Blandt motiverne til denne politik var ønsket om at selektere individer med det formål at skabe en arisk race. Senere tilkom ønsket om at prioritere de medicinske resurser til krigsindsatserne. På udstillingen fortælles detaljeret om alle disse forhold, og ved at sætte navn på enkelte ofre og bødler og lade os følge med i deres liv gør udstillingen et stærkt indtryk på tilskuerne. Særudstillingen er en samproduktion med det amerikanske holocaust-museum i Washington. Der er i anledning af udstillingen udgivet en bog, der giver indsigt i baggrunden for nazitidens eutanasipolitik; 12 biografier beskriver i detaljer ofrenes sygehistorier, og der er biografier af en del af de involverede tyske læger, hvoraf nogle fortsatte deres karriere efter krigsafslutningen. Yderligere oplysninger findes på www.jmberlin.de/toedlische-medizin.

Begge udstillinger kan varmt anbefales, hvis man besøger Berlin. I øvrigt kan man i den tyske hovedstad se flere hundrede mindesmærker, som skal holde bevidstheden om holocaust og anden verdenskrig fast i den tyske befolkning.