Skip to main content

Akupunktur. Piercing og tatovering. Chirurgia minor!

Thyborøn Viggo Rask Kragh Jørgensen Sheffield Palle Rosted

2. nov. 2005
3 min.

Akupunktur er indstik i huden og dybere strukturer med nåle. Piercing er gennembrud af hud og slimhinder med henblik på implantation af smykker. Tatovering er inplantering af farvestoffer i forskellige lag af huden med det formål at lave blivende tegninger. Alt sammen mindre kirurgiske indgreb.

Akupunktur har de senere år været forbeholdt læger eller akupunktører under opsyn af læger. Det har bare knebet med at efterleve dommene, tilsyneladende har embedslæger eller politi nedprioriteret sagerne. Det har ikke skortet på udlandske og danske advarsler om risiko for alvorlige bivirkninger (1), som fx pneomothorax, hjerne- og rygmarvsskader, infektionssygdomme som leverbetændelse, mulig aids og teoretisk mulighed for prionsygdom. Der har været rapporteret om dødsfald (1). Danmark er ikke gået fri for alvorlige bivirkninger (2). Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling mener, at akupunktur er ufarligt (3).

Piercing i form af øreringe isat af guldsmede har altid eksisteret, det har næppe været et større lægeligt problem. De senere år har piercing af andre områder af hud og organer taget et omfang der bekymrer i lægefaglige kredse. Piercing udføres som oftest af uautoriserede personer under ukontrollerede forhold. Piercing er helt uden for lovgivning og enhver har lov at nedsætte sig uden det mest banale kendskab til anatomi og hygiejne, kun de anvendte materialer er omfattet af regler, som skal sikre mod allergi.

Tatovering har været anvendt under forskellige former, formentlig lige så længe som menneskeheden har eksisteret. Selv berømtheder som Troels Kløvedahl er tatoveret. Tatovering er ligeledes ikke ukendt i royalt sammenhæng.

Det er forbundet med store kosmetiske gener at fortryde (4). Bivirkningerne adskiller sig fra ovennævnte, da der ud over mulige infektionssygdomme (4) kan være allergi over for farvepigmenterne (4). Udøvet under de rette omstændigheder og af de rigtige folk kan det formentlig have karakter af kunst. Tatovering er underkastet lovgivning, og der er fx visse begrænsninger for, hvor på kroppen man må udføre kunsten. Der er ingen begrænsninger på nedsættelse, og titlen tatovør er ikke beskyttet.

I de senere måneder har man fra politisk side fattet specielt interesse for piercing og vil tage et initiativ til lovgivning. Dansk Selskab for Klinisk Immunologi har taget stilling: En person der har modtaget ovenstående behandlinger undtagen lægelig akupunktur får et års karantæne fra at være bloddonor (5).

Hvis man agter at lovgive på området og reglerne følges lige så lemfældigt som reglerne på akupunkturområdet, er det ikke værd at røre ved. Så bør man lade det være op til hver enkelt borger at vurdere og selv tage konsekvensen af sine handlinger.


Referencer

  1. Rosted P. Risici og bivirkninger ved akupunkturbehandling. Ugeskr Læger 1994; 156: 7335-9.
  2. Amter VF. Komplikationen bei der Behandlung mit Akupunktur. Akupunktur-Theorie und Praxis 1983; 2: 74-7.
  3. Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling, Statusrapport om rådets arbejde 1987-2000. København: Sundhedsstyrelsen, 2001.
  4. Montgomery DF, Parks D. Tattoos: counseling the adolescent. J Pediatr Health Care 2001, 15: 14-9.
  5. Dansk Selskab for Klinisk Imunologi. Transfusionsmedicinske Standarder. Version 2.1., juni 2001. (www.dski.suite.dk).