Skip to main content

Akutmodtagelser i syd har modvind, men er på rette vej

Anne Steenberger, as@dadl.dk

21. jan. 2013
2 min.

Der har været kraftigt røre om to af Region Syddanmarks fælles akutmodtagelser (FAM) på grund af personaleflugt og samarbejdsproblemer. Derfor har regionens forretningsudvalg bedt om en redegørelse, som nu foreligger.

Konklusionen er, at det var forventeligt, at der kom turbulens og utilfredshed blandt personale og patienter, fordi etableringen af en FAM betyder en kæmpeforandring i selve måden at drive et sygehus på.

F.eks. skal en FAM have speciallæger i tilstedeværelsesvagt om natten. Det har været en udfordring at få det til at gå op, fremgår det.

»Det har hele tiden været tydeligt, at nogle speciallæger ikke har ønsket at stille sig personligt til rådighed for arbejdet i FAM«, siger redegørelsen.

Den gør også op, at det har kostet sygehusene 15 mio. kr. ekstra i 2012 i merudgifter til speciallægevagtberedskab.

»Vi har haft ekstremt fokus på speciallægerne for at få dem ind i forandringerne. Og det er lykkedes mange steder, så speciallægerne er der, også i vagt. Kun på Kolding Sygehus er der problemer. Det er nok det, der er kommet mest bag på os, at det har været sådan en stor omvæltning for plejepersonalet, at de skulle gå fra at bruge deres specialiserede kompetencer til at bruge de brede. Det er der nogle, der ikke har ønsket, og derfor er de sprunget fra«, siger regionens sundhedsdirektør Jens Elkjær.

En hel del fagfolk inden for akutområdet mener, at den eneste måde, man kan løse de organisatoriske og ledelsesmæssige udfordringer på en FAM på, er ved at oprette et nyt akutspeciale. Men det mener man ikke i Region Syddanmark. Det er et udtryk for traditionel tankegang, hvor man tænker specialisering frem for samarbejde, mener man.

Strategien er i stedet at styrke speciallægernes vagtlag, så tilstedeværelsen i FAM kan dækkes.