Lægeforeningen bakker også op om anbefalingerne og betegner det som et skridt mod de fælles retningslinjer for landets akutmodtagelser, som Lægeforeningen har efterlyst - senest i forbindelse med udspillet ”Behov for mere ensartede fælles akutmodtagelser”, som blev lanceret på Lægemødet i april 2014.
”Det er positivt, at ministeriet og Danske Regioner kan se, hvor problematisk det er, at rammerne på akutmodtagelserne er så forskellige, så det går ud over patienterne. Jeg bider især mærke i anbefalingen om tidstro data, der gør det muligt at følge patienten og for at sikre bedre kvalitet”, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.
Han er også glad for anbefalingen om, at speciallæger fra stamafdelingerne skal være umiddelbart tilgængelige på akutmodtagelserne.
”Det er helt afgørende, at der er nok af de nødvendige speciallæger, og at arbejdsgangene er klart beskrevet. Hvis ikke det er tilfældet, så er der større risiko for fejl, og for at patienten bliver kastebolde mellem afdelingerne”, siger Mads Koch Hansen.
Gennemgangen viser bl.a., at kun seks ud af 21 akutsygehuse lever fuldt op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at en række konkrete specialer skal være til stede på matriklen døgnet rundt. Derfor anbefaler arbejdsgruppen, at alle akutsygehuse skal sikre, at de relevante speciallægekompetencer er umiddelbart tilgængelige for akutmodtagelsen døgnet rundt - med mindre særlige lokale forhold gør sig gældende.
Gennemgangen viser desuden, at fire akutsygehuse har organiseret sig, så vagtdækningen overvejende varetages af speciallæger ansat i akutmodtagelsen. De øvrige 17 akutmodtagelser har derimod en lille gruppe læger ansat i akutmodtagelsen og supplerer i større eller mindre omfang med vagtdækning fra læger ansat på sygehusets specialafdelinger.
I 2016 vil der blive gjort status på arbejdet med at etablere fælles akutmodtagelser.
Se alle anbefalinger her: