Skip to main content

Akutte medicinske tilstande, 14. udgave

14. udgave af klassikeren og kittelbogen »Akutte medicinske tilstande« er opdateret med nyeste nationale og internationale guidelines for akut diagnostik, monitorering og behandling. Læs anmeldelse af stud.med. Ida Enggaard Kaae og læge Mikkel M.J. Wiberg.
Cover: FADL’s Forlag
Cover: FADL’s Forlag

Ida Enggaard Kaae, stud.med. og Mikkel M.J. Wiberg, læge. Interessekonflikter: Ingen

2. maj 2022
3 min.

Vi anmelder i fællesskab 14. udgave af »Akutte medicinske tilstande«. Dette opslagsværk kan benyttes af alle, men henvender sig især til medicinstuderende og yngre læger som en guide til tidlig diagnostik og behandling af den akutte medicinske patient.

Faktaboks

Fakta

Format

Ida: Bogen kan godt være i kittellommen, men den er tung vejer ca. 425 g. Størrelsen og vægten gør, at jeg vil overveje seriøst, om det er »nødvendigt« at have den med i lommen, eller om jeg kan klare mig med et alternativ.

Mikkel: Ja, den er lidt tung at rende rundt med (har haft 13. udgave i lommen hele sidste sommerhalvår). Alternativet er f.eks. elektroniske opslagsværker der er fordele og ulemper ved begge formater.

Opsætning

M: Det fungerer godt, at der både er en generel indholdsfortegnelse med speciale- og organspecifik opdeling samt en fortegnelse i omslaget over lidelser inddelt efter symptomer/syndromer (f.eks. feber, hovedpine, icterus, shock etc.).

I: Jeg er enig indholdsfortegnelsen er meget overskuelig. Desværre er det svært at se, hvornår et nyt afsnit starter, da det kun markeres af en større skrifttype uden ændringer i farve og udtryk. Min største anke er, at bogen prøver at gabe over for meget. Der er mange sider med kittelkort/oversigter, som de fleste yngre læger alligevel har med i lommen og det tror jeg, de vil blive ved med, selvom de også er at finde i bogen.

Grundindhold

I: Grundindholdet fungerer bare. Det er nemt at forholde sig til og er kogt ind til benet med en introduktion til emnet efterfulgt af symptomer/differentialdiagnoser og undersøgelser. Behandlingsprincipperne er meget nemme at få øje på, idet de står i særskilte farvede bokse. Bogen bliver kun mere overskuelig af, at der er en oversigt i hvert kapitel, så man nemt kan bladre rundt og gøre sig differentialdiagnostiske overvejelser inden for samme speciale.

M: Jeg synes også, det hele er meget overskueligt, men i modsætning til dig synes jeg, illustrationer, billeder og tabeller er helt relevante. Jeg er enig i, at teksten fint er kortet ned uden at kompromittere fagligheden. Den kommer godt omkring i de medicinske tilstande, man vil forvente at se i en akutmodtagelse, og har andre relevante afsnit om behandlingsprincipper, særligt udsatte grupper mv.

Samlet

M: Ofte vil man i hverdagen som yngre læge søge information elektronisk.

Bogen er dog nyttig at have ved hånden og er mere letlæselig end elektroniske opslagsværker. Et naturligt minus er, at den ikke på samme måde kan holdes opdateret.

I: Jeg er overrasket over, hvor godt grundindholdet fungerer. Det vejer op for bogens omfattende format. Du har ret i, at man i højere grad søger information elektronisk i det lægelige arbejde. Det får mig til at tænke på, om et opslagsværk i dette format er ved at uddø.

Jeg kan godt forestille mig at have bogen i kittellommen, men jeg ville ønske, at den var mere fokuseret på det. Jeg synes, den gør rigtig godt, nemlig at være et medicinsk opslagsværk.