Skip to main content

Siden den 15. oktober 2003 har projektet AkutTeam eksisteret i Vejle. I teamet er der ansat to sygeplejersker, der tager ud i patienternes hjem og møder dem der. Selvom sygeplejerskerne er knyttet til en psykiatrisk afdeling, er det patienternes praktiserende læge, der har det formelle behandlingsansvar. Sygeplejerskerne er specialuddannede, har stor psykiatrisk erfaring og indsigt i den nødvendige medicinske behandling, samtidig med at de kan tilbyde patienterne kognitiv terapi - herunder også samtaler med pårørende. Kom-munikationen omkring patienterne sker mellem de to sygeplejersker, de praktiserende læger, der er knyttet til projektet, samt vagthavende læge på psykiatrisk afdelings sengeafsnit.

43 procent af patienterne henvises til projektet fra deres praktiserende læge, og ventetiden til første kontakt med akutteamet er i gennemsnit to dage (inklusive weekend). 82 procent af patienterne i projektet har depression i alvorlig grad med svær psykopatologi bedømt ved CGI-score og et meget stærkt forringet funktionsniveau. I gennemsnit er patienterne tilknyttet akutteamet i 35 dage.

»Et forløb i akutteamet er kortvarigt, og det er vigtigt, at patienterne accepterer det, og at behandlingen afsluttes her, og fortsættes hos egen læge, når de har det bedre«, siger Anders Christensen, overlæge, Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus.

Belægningsprocenten på psykiatrisk afdeling er faldet med 9,6 procent i projektperioden, hvilket har den konsekvens, at der i større omfang er en ledig seng på afdelingen til rådighed for en akut indlæggelse. Akutteamet vurderes meget positivt af patienterne, de pårørende og af samarbejdspartnerne, og alle er enige om, at patienterne får det bedre og profiterer af at blive behandlet i eget hjem frem for at blive indlagt.

Tryghed i samarbejdet

AkutTeam er bygget op omkring en samarbejdsform, som er blevet praktiseret på Psykiatrisk Afdeling i Vejle siden afdelingens etablering for 30 år siden. Fundamentet i denne er, at patienter og praktiserende læger er tilknyttet faste team ud fra en inddeling af optageområdet i fire regioner efter antal lægepraksis. Patienterne bliver optaget i det ambulante team, som deres praktiserende læge er tilknyttet. Fra den første kontakt og til forløbets afslutning er patienten knyttet til dette team, hvilket sikrer kontinuiteten og trygheden omkring behandlingen. I hvert team er der faste læger og sygeplejersker.

»Hvert team har konsultationer ude hos den praktiserende læge regelmæssigt efter aftale a halvanden times varighed, hvor de praktiserende læger får direkte supervision på de patienter, som er vanskelige for dem. Ved supervisionen samles flere praktiserende læger, og derved får de også mulighed for at høre de problemstillinger, deres kolleger tager frem. Det er fagligt udviklende, og samtidig undgår vi nogle unødige henvisninger«, siger Anders Christensen.

Han fremhæver især betydningen af, at de praktiserende læger og de psykiatriske speciallæger kender hinanden, fordi de mødes regelmæssigt. Det mindsker afstanden mellem dem og gør det nemmere at kontakte hinanden uformelt og løbende med akutte spørgsmål.

»Det er vigtigt med kontinuitet omkring den psykiatriske patient; det viser forskningen, men kontinuiteten er også forpligtende. Gennem vores model ,slipper` du ikke for din patient ved at henvise vedkommende til andre, men til gengæld giver modellen mulighed for løbende faglig udvikling gennem supervision. Jo bedre samarbejdet er mellem almen praksis og psykiatrien, jo bedre er det for patienterne, og jo lettere er det for almen praksis at tage imod patienterne, når de udskrives fra afdelingen«, siger Anders Christensen.

Rapport vedr. evaluering af projekt AkutTeam kan erhverves ved henvendelse til ledende sekretær, Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus.