Skip to main content

Alle hospitaler i Region Sjællands sætter strøm til Danmarkshistoriens største it-projekt på én gang

I alt 14.000 læger og andre ansatte i Region Sjælland får sundhedsplatformen at mærke i ét hug næste år. Forsigtig optimisme blandt lægerne.

Benedicte Wilson er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Privat
Benedicte Wilson er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Privat

Anders Heissel, ah@dadl.dk

13. okt. 2016
5 min.

Når Danmarkshistoriens største it-projekt rammer de ca. 14.000 læger og andre ansatte på sygehusene i Region Sjælland, sker det på én gang.

Tidligere havde regionen besluttet, at sygehusene i Næstved, Slagelse, Ringsted, Nykøbing Falster skulle kobles på sundhedsplatformen i september næste år, mens sygehusene i Roskilde, Køge, Holbæk og psykiatrien skulle på systemet nogle måneder senere i november næste år.

Men nu går alle sygehuse på systemet den 25. november 2017.

”Vi har tidligere været usikre på, om vi kunne magte en så stor installation på en gang, og har derfor delt det op i to runder. Men nu er vi kommet tættere på og blevet overbevist om, at vi sagtens kan klare det hele på en gang,” siger regionens sundhedsdirektør, Lars Onsberg Henriksen.

Ulempen er dog – ifølge sundhedsdirektøren – at regionen ikke har en reserve-kapacitet i de kritiske dage og uger efter implementeringen, men erfaringerne fra Herlev og Gentofte Hospital viser, at det akutte arbejde kan køre videre uden de store forstyrrelser, siger han.

”Desuden laver vi aftaler med både Region Hovedstaden og Region Syddanmark om at hjælpe os. Og når dagen ligger så sent på året, kan vi planlægge det ambulante arbejde i løbet af året, så vi er helt klar til november,” siger Lars Onsberg Henriksen.

Faktaboks

Fakta

Forsigtig optimisme

Mens Herlev og Gentofte Hospital som det første hospital i de to regioner loggede på sundhedsplatformen den 21. maj, er Rigshospitalet som det næste hospital klar den 5. november - om tre uger.

Og allerede nu bliver de ansatte i Region Sjælland præsenteret for systemet. Så sent som tirsdag og onsdag i denne uge var næsten 900 deltagere som bl.a. ledende overlæger og overlæger kaldt til Ringsted Kongrescenter for at blive sat ind i systemet.

Blandt overlægerne er det forsigtig optimisme at spore, for historierne om starten på sundhedsplatformen fra kollegerne på Herlev og Gentofte Hospital er også nået tillidsrepræsentant for Overlægeforeningen på Næstved Sygehus, overlæge Ole Jakobsen.

“Jeg tror bekymringen blandt nogle af lægerne er, at systemet betyder, at vi skal lave HK-arbejde og dermed en dårlig udnyttelse af lægeressourcerne. Jeg er helt med på, at rationalet i systemet er, at vi som læger selv skal kunne klare journalen og bestillinger på en gang via det klikbaserede system, i stedet for at sende nogle opgaver videre til sekretæren. Men det dur naturligvis ikke, hvis arbejdet med journalen tager for mange klik, og vi som læger bruger 40 minutter i stedet for 20 minutter per patient. Jeg har selv lange notater i mit ambulatorium, så umiddelbart kan jeg ikke se, at jeg på nogen måde kan nå det samme antal patienter,” siger Ole Jakobsen.

Selvom han understreger, at overlægerne overordnet set er åben for det nye system, så peger han også på, at regionens i forvejen pressede lægekræfter kan blive presset endnu mere.

Nyt system og lægemangel

For de seneste tal viser, at regionen mangler 112 speciallæger og 50 yngre læger, eller hvad er svarer til omkring 10 pct. ubesatte lægestillinger i forhold til andelen af fuldtidsstillinger, men det problem er Lars Onsberg Henriksen opmærksom på.

”Jeg er meget opmærksom på, at der er en risiko for, at sundhedsplatformen vil stjæle lægearbejdskraft. Men vi har forvejen et it-system, hvor lægerne er meget involveret, og vi vil selvfølgelig arbejde på, at lægernes ressourcer bliver brugt bedst muligt,” siger han.

Tillidsrepræsentant for Overlægeforeningen på Roskilde Sygehus, overlæge Lene Wagenblast, er også spændt på systemet.

”Vi er spændt på, om tidsforbruget bliver større, og om vi kan få det samme antal patienter igennem på samme tid,” siger Lene Wagenblast.

Samme bekymring har ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus, Benedicte Wilson.

”Vi kan naturligvis ikke holde produktionen i implementeringsperioden, så enten bliver det dyrere eller også falder produktionen. Men jeg har besluttet mig for, at vi skal glæde os. Så kommer det til at gå lettere. Jeg kan også huske, da vi gik fra papirjournaler til elektronisk journal, så brokkede folk så også og tænkte på gamle dage,” siger Benedicte Wilson.

Lars Onsberg Henriksen understreger, at alle afdelinger i regionen har fået den samme pose penge som sidste år.

”Som led i Region Sjællands fokus på værdibaseret styring, har vi ingen krav om bestemt produktion i 2017, men afdelingerne skal selvfølgelig overholde de rettigheder, som patienterne har,” siger han.

Vi er spændt på, om tidsforbruget bliver større, og om vi kan få det samme antal patienter igennem på samme tid. Lene Wagenblast, overlæge og tillidsrepræsentant for Overlægeforeningen på Roskilde Sygehus

Få specialer beholder talegenkendelse

Det er desuden blevet besluttet i regionen, at der er to steder, hvor man må anvende talegenkendelse, og det er i radiologien og i patologien.

”Systemet er klikbaseret og med meget mindre tekst end det nuværende, så derfor vil det ikke give mening med talegenkendelse. Men i radiologien og i patologien er det mere beskrivelser, så derfor er det sund fornuft at bruge det i de to specialer,” siger Lars Onsberg.