Skip to main content

Alle KBU-læger skal fremover runde almen praksis

De fleste af de kommende ekstra KBU-forløb vil blive placeret i byerne og ikke i udkanten. Andre specialer kommer til at mangle KBU-læger.

Praktiserende læge Gunver Lillevang, medlem af Lægedækningsudvalget.
Foto:  Lars Horn / Baghuset
Praktiserende læge Gunver Lillevang, medlem af Lægedækningsudvalget. Foto: Lars Horn / Baghuset (Foto: Lars Horn / Baghuset)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. jan. 2017
4 min.

Der bliver run på tutorlæger og -praksis i primærsektoren, når de tre videreuddannelsesregioner begynder at implementere den ventede udvidelse af almen praksis i KBU-sammenhæng.

Lægedækningsudvalget, som aflagde rapport tidligere i denne uge, anbefalede utvetydigt, at samtlige KBU-forløb fremover skal omfatte almen praksis. I dag er det kun 80 pct.

Den største ekstra tutorkapacitet ligger naturligvis der, hvor der er bedst lægedækning. Så derfor kan alle de nye uddannelsesforløb ikke ligge i udkanten" Praktiserende læge Gunver Lillevang, medlem af Lægedækningsudvalget

Ændringen kan iværksættes via en ny bekendtgørelse fra Sundhedsstyrelsen, hvorefter den skal implementeres. Det kan blive en udfordring nogle steder.

”Vi skal have uddannet nogle flere tutorlæger og i det hele taget have udvidet uddannelseskapaciteten i almen praksis. Det kan godt lade sig gøre, men kan blive svært på den korte bane i f.eks. Region Nordjylland, hvor der mangler praktiserende læger”, siger Berit Bjerre Handberg, sekretariatschef i Videreuddannelsesregion Nord.

”Det må vi arbejde på at få skaffet, men det bliver måske ikke lige om et kvarter. Målet er 100 pct., men i visse dele af landet – det kunne være Region Nordjylland – så må der være mulighed for andre løsninger, indtil vi når dertil”, siger hun.

Vil påvirke andre specialer

Også Videreuddannelsesregion Syd mener, at det er realistisk at tilpasse kapaciteten inden for en rimelig periode.

”Det bliver meget et spørgsmål om at opdyrke den kapacitet, der er, og anvende den så rationelt som muligt. Vi har praksis, der ikke fungerer som tutorpraksis i dag – dem kan vi bl.a. kontakte. Vi har også nogle, der måske har plads til to uddannelseslæger men i øjeblikket kun har én”, siger specialkonsulent Mikael Bruun.

”Vi skal nok skaffe plads til de KBU-læger, der kræves. Men vi skal tænke det sammen med behovet for andre uddannelsesstillinger i almen praksis; introduktionsstillinger og almenmedicinske hoveduddannelsesstillinger, der er direkte målrettet rekrutteringen i specialet", siger han.

Går den kommende ændring ud over andre specialer?

”Her i Videreuddannelsesregion Syd har vi brugt de 20 pct. KBU-er, der ikke skal i almen praksis, meget i psykiatrien og også en lille smule i onkologi. Så hvis alle skal i almen praksis, så vil det her i syd i hvert tilfælde få betydning for psykiatrien”.

Bredere formål

Almen praksis selv er fortrøstningsfuld. Bl.a. fordi tiltaget med de 100 pct. KBU-forløb almen praksis ikke – kun – er ment som et redskab til at afhjælpe lægemangel, men har et bredere sigte, nemlig at øge rekrutteringen til selve det almenmedicinske fag.

Faktaboks

Fakta

”Vi kan godt rumme de ekstra uddannelsesforløb i almen praksis. Men hvis man fandt på, at samtlige ekstra KBU-læger skulle ud i udkanten, så kunne det blive et problem. Den største ekstra tutorkapacitet ligger naturligvis der, hvor der er bedst lægedækning. Så derfor kan alle de nye uddannelsesforløb ikke ligge i udkanten", siger praktiserende læge Gunver Lillevang, som var en af Lægeforeningens repræsentanter i Lægedækningsudvalget.

Tiltaget skal ses som udtryk for et ønske om, at flere læger ender med at vælge almen medicin som speciale. Men selv om de så skulle ende med at vælge noget andet, vil oplevelsen i almen praksis alligevel være værdifuld.

”Det er supervigtigt, at alle prøver at arbejde i almen praksis af hensyn til det sammenhængende sundhedsvæsen. Speciallægerne på sygehusene skal vide, hvem det er, de arbejder sammen med, og hvilke forudsætninger, der er i almen praksis. Man kan læse sig til meget, men det er rigtig meget, man først opdager, når man arbejder i almen praksis”.

Flere kliniske ophold

Gunver Lillevang peger også på, at lægedækningsrapporten anbefaler flere kliniske ophold i almen praksis i løbet af lægestudiet.

”At få de medicinstuderende ud i mere og længerevarende klinik i almen praksis vil forhåbentlig være med til at vække deres interesse tidligt. Og så er det også vigtigt, at de kommer på klinisk ophold i provinsen og oplever lægelivet der, så de f.eks. ikke kun har haft klinik på Riget og på Nørrebrogade i København”, siger hun.

I dag er der stor forskel på de medicinstuderendes kliniske ophold i almen praksis alt efter, hvor de studerer.

”Det spænder fra ret stor tilknytning til almen praksis i Aalborg til få dages klinik i København. Og vi kan se, at det virker i Aalborg, at de studerende i højere grad bliver interesserede i almen medicin”.