Skip to main content

Amputeret database trækker forskning med sig i graven

Når store dele af patientoplysninger i DAMD i næste uge bliver slettet, får det store konsekvenser for flere forskningsprojekter. Samtidig kritiseres Sundhedsministeriet for sin rolle i sagen.

Lars Gehlert Johansen er formand for styregruppen bag DAMD.
Lars Gehlert Johansen er formand for styregruppen bag DAMD.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

27. nov. 2014
2 min.

En lang række forskningsprojekter i almen medicin vil gå tabt, millioner af forskningspenge vil være spildt og kvalitetsudviklingen i almen praksis vil blive sat år tilbage.

Det er konsekvenserne, når store mængder patientdata i næste uger bliver slettet i DAMD, efter at Statens Serum Institut netop har fastslået, at indsamlingen til den såkaldte Fællesdatabase har været ulovlig.

Det siger Mads Haugaard, afdelingschef Region Syddanmark, der er dataansvarlig myndighed, og formanden for Styregruppen bag DAMD, Lars Gehlert Johansen.

”Konsekvensen er, at det bliver en amputeret database, og det betyder, at de praktiserende læger uigenkaldeligt ikke kan bruge historiske data til at kvalitetsudvikle deres behandling. Og samlet set vil det få alvorlige konsekvenser for forskningen og kvalitetsudviklingen almen praksis,” siger Mads Haugaard.

Region Syddanmark har i går onsdag meddelt Statens Serum Institut, at samtlige indsamlede kontakter i almen praksis fra 2007 til oktober 2014, som ikke er tilknyttet en af de fire godkendte diagnoser diabetes, KOL, hjertesvigt og depression den 4. december vil blive slettet som direkte konsekvens af udredningen.

”Det er meget, meget betydelige datamængder, vi snakker om. Og det betyder, at flere forskningsprojekter ikke kan begynde eller helt må lukke,” siger Mads Haugaard, , der understreger, at regionen gerne vil hjælpe til at skabe grundlaget for fremtidens kvalitetsudvikling og forskning i almen praksis.

Almen praksis vil blive banket 10-15 år tilbage rent udviklingsmæssigt og millioner af forskningskroner vil gå tabt, når en betydelig del af forskningsprojekterne må falde til jorden. Det er for alle en ulykkelig situation. Lars Gehlert Johansen, formand for Styregruppen bag DAMD

Også Lars Gehlert Johansen ser store forskningsmæssige konsekvenser efter udredningen.

”Almen praksis vil blive banket 10-15 år tilbage rent udviklingsmæssigt og millioner af forskningskroner vil gå tabt, når en betydelig del af forskningsprojekterne må falde til jorden. Det er for alle en ulykkelig situation,” siger Lars Gehlert Johansen.

Han retter samtidig en skarp kritik af både udredningen og ikke mindst Sundhedsministeriet, der med udredningen løber fra sit ansvar.

”Ministeriet har hele tiden vidst, at indsamlingen skete i den form, det er sket, og ministeriet har sågar selv brugt data fra DAMD til forskellige redegørelser. Derfor klæder det ikke ministeriet nu via Statens Serum Institut at vaske hænder,” siger Lars Gehlert Johansen.

Det vides endnu ikke, hvornår de praktiserende læger får adgang til de godkendte fire sygdomsspecifikke kvalitetsdatabaser.