Skip to main content

Anders Munck modtager årets Mahlerpris

KOLLEGIAL HÆDER / Praktiserende læge Anders Munck modtager Mahlerprisen for sin mangeårige indsats for at øge kvaliteten i den kliniske dagligdag både nationalt og internationalt.
Foto: Peter Palle Skov
Foto: Peter Palle Skov

Signe Bjerre

11. nov. 2019
5 min.

Det stod ikke nævnt i jobbeskrivelsen, at Anders Munck skulle kaste sig over kvalitetsudvikling, da han som ung læge overtog sin fars solopraksis i den lille landsby Brenderup på Fyn.

Anders Munck kunne have valgt at hellige sig sine patienter og sit jazzorkester. Men i stedet har han brugt en stor del af sine vågne timer på adskillige banebrydende danske og internationale kvalitetsudviklingsprojekter i den primære sektor.

»Det er ikke, fordi det har været et helligt kald for mig, men jeg kan godt lide at føre ting ud i livet. På den måde er jeg nok lidt af en entreprenør. Og så kan jeg godt lide at arbejde sammen med andre engagerede mennesker. Det giver en vældig inspiration«, siger Anders Munck.

Ved siden af sin praksis har Anders Munck i 30 år været leder af Audit Projekt Odense (APO), som er et ressourcecenter for kvalitetsudvikling og efteruddannelse i Forskningsenheden for Almen Praksis tilknyttet Syddansk Universitet.

For den 71-årige praktiserende læge har det betydet en arbejdsuge, der ofte har sneget sig op på 60 timer, og som har krævet meget rejseaktivitet og mange aftener og weekender foran computeren derhjemme. Men Anders Munck har nydt at kunne kombinere arbejdet i sin praksis med arbejdet i APO.

»Jeg synes, det har været en god kombination. Det er rart at kunne tage ind på universitetet, når det bliver for trivielt i praksis, og omvendt er det godt at have mine patienter, når det bliver for bøvlet på universitetet«.

Systematisk tilgang

Anders Muncks eget lægeliv startede i 1973. Dengang var han tilknyttet Fysiologisk Institut i Aarhus, men han hjalp ofte til i sin fars klinik på Fyn og fandt ud af, at praksislivet var mere spændende end at lave katteforsøg. Anders Munck besluttede sig derfor for at gå i sin fars fodspor og blive praktiserende læge.

»De første år i praksis var hårde, men arbejdspresset lettede i starten af 1980’erne, hvor speciallægeuddannelsen blev indført med praksisreservelæger. Det gav noget mere tid og luft til faglig inspiration«, fortæller Anders Munck.

Den faglige inspiration fandt han i tolvmandsforeningen på Fyn, hvor tidligere professor Niels Bentzen også var medlem. De var alle optagede af at forbedre kvaliteten i almen praksis og blev hurtigt enige om, at der var brug for nogle andre former for efteruddannelse.

»Det er jo bevist, at de fleste kurser ikke rigtig flytter noget. Folk tror, at de gør det, de har lært på et kursus, men ofte ender de med at gøre det samme, som de altid har gjort«, siger Anders Munck.

Selv havde Anders Munck ingen ideer til, hvordan man kunne gøre det anderledes. Men han spidsede ører, da han hørte om en registreringsmetode, som Niels Bentzen havde lært i England, og sammen med to andre kollegaer tog han til Birmingham for at lære mere om metoden.

»Jeg har altid været meget systematisk i min måde at arbejde på og tænkte derfor, at selvregistrering kunne være en oplagt metode til at kortlægge forskellige problemstillinger i den kliniske hverdag«, siger Anders Munck.

I 1989 var han med til at danne APO, og siden har Anders Munck været med til at stå i spidsen for en lang række af auditprojekter. Blandt andet et stort EU-projekt om luftvejsinfektioner, der har reduceret antibiotikaudskrivningen markant hos 600 praktiserende læger i seks forskellige lande.

»Det har været nogle fantastisk sjove år. Det at kunne skabe noget i fællesskab med andre har været en stor drivkraft for mig, og jeg glæder mig over at se, at der nu er yngre og dygtige kræfter, der fører det videre«, siger Anders Munck.

Faktaboks

Fakta