Som ventet udviklede gruppen af rotter, der havde fået overvægt som voksne, forhøjet blodtryk. Den anden gruppe overraskede.
»Rotterne, som have overvægt fra en ung alder, fik meget højere blodtryk, og de fik det tidligere end rotterne i den anden gruppe, selvom de kom til at veje det samme som voksne. Så der sker et eller andet ekstra, når man udvikler overvægt tidligt i livet«, siger han.
Rotteforsøget fik Morten Asp Vonsild Lund til at interessere sig for børn med overvægt. Og i sin ph.d.-afhandling har han blandt andet med støtte fra Hjerteforeningen undersøgt, om børn med overvægt udvikler forhøjet blodtryk. Han er netop nu ved at skrive sin afhandling.
I en grundig MR-skanningsundersøgelse af 100 børn med svær overvægt har han undersøgt, om de allerede har tegn på begyndende sygdom. Og det har de – men ikke alle sammen.
»Vi fandt tidlige tegn på hjertesygdom, og vi fandt også, at børns hjerte-kar-system kan være vidt forskelligt påvirket af overvægt på trods af, at de har samme grad af overvægt. Det er altså kompliceret, og genetikken spiller en rolle. Og vi har det problem, at vi ikke ved så meget om den normale udvikling af hjerte-kar-systemet hos børn, hverken fra MR-skanninger eller genetiske data. Derfor har vi sat gang i det her nye projekt – hvor vi samler data fra børn med og uden overvægt – og fra mange flere børn«, siger han.
»Der er meget, vi ikke forstår, heller ikke om udviklingen af det sunde hjerte. Så vi er nødt til at forstå genetik og livsstil også hos børn uden overvægt. Det er nødvendigt for at få det fulde billede«.
I marts 2021 gennemførte han de første MR-skanninger, og til dato har han haft mellem 350 og 400 børn med overvægt og 50 uden overvægt gennem skanneren.
Forskning vil komme »Anton 2« til gode
Sidst på eftermiddagen er lægen færdig med at undersøge Anton.
Nana og Anton har været her siden klokken syv, så det er ikke sært, at drengen glipper med øjnene på vej ud ad døren. Men hvad får han ud af at deltage?
»Vi har sagt ja til at være med, fordi jeg ved, at Anton får så mange flere undersøgelser. Og så kan de måske finde ud af, om han fejler noget. Jo mere de undersøger, desto bedre«, siger Nana.
Lyset er slukket i lokalet med »rumskibet«. Lægen taster Antons data ind i computeren. Han er kommet et lille skridt videre med sit forskningsprojekt – men hvad siger han? Kommer forskningen også Anton til gode?
»Ja, Anton får undersøgt sit hjerte grundigt og udelukket, at der er noget alvorligt galt med det. Men for os er det selvfølgelig også vigtigt, at han er med til at generere noget viden, som kan hjælpe ,Anton 2’ om ti år eller tyve år«, siger han.
Hvis det er muligt, håber Morten Asp Vonsild Lund, at han kan indkalde børnene til skanning igen om fem år og om ti år.
»Når vi måler Anton om ti år, har vi en helt anden viden, som vi kan bruge. Forhåbentlig kan vi sige præcis, hvad der er sket, hvornår, og hvor han er på vej hen. Så vi ikke behøver vente halvtreds år, før vi kan opdage, om han har udviklet en hjertesygdom«.
Læs hele temaet om om overvægt og metablolisk syndrom