Skip to main content

Arbejdsgivere - praktiserende læger - foren eder

Kommunikationskoordinator Anne Weimar og juridisk konsulent Helle Bjørnstad, P.L.O.'s sekretariat

2. nov. 2005
4 min.

I P.L.O. får du oplyst, at det er der ikke. Desværre. Som det er nu, bliver du - diplomatisk udtrykt - nok nødt til at acceptere det, din kommende sygeplejerskes organisation vil forlange, hun skal have i løn. P.L.O. kan ikke hjælpe. Endnu.

Skulle du få den tanke at afskedige din nye medarbejder, så har du også et problem. P.L.O. vil gerne rådgive dig, men skulle der blive behov for en mægling de to organisationer imellem - eller endnu værre - en egentlig retssag - så må du ud og hyre din egen advokat. P.L.O. kan ikke hjælpe dig, så langt som du måske kunne ønske.

Medlemmerne umiddelbart ivrige

Det er ikke nogen holdbar situation, siger både P.L.O.'s bestyrelse og repræsentantskab. Tanken om at oprette en arbejdsgiverforening for praksis er derfor opstået. Den overvejende del af medlemmerne er enige i, at der er brug for mere støtte til personalefunktionen. I den seneste holdningsenquete fra sidste efterår, svarer mere end totredjedele af medlemsskaren, at P.L.O. skal tilbyde individuel rådgivning i personalespørgsmål. Når det drejer sig om, at indgå bindende overenskomster om klinikpersonalets ansættelsesvilkår, svarer 47% af medlemmerne, at det vil man gerne have P.L.O. til at tage sig af - 23% ved ikke.

Et frivilligt tilvalg med nye muligheder

I de kommende år vil klinikpersonalet få en mere fremtrædende rolle som aflastning for de praktiserende læger - og så kan de praktiserende læger få endnu mere brug for hjælp til at udfylde arbejdsgiverrollen. Bestyrelsen vil derfor gerne kunne tilbyde forhandlede overenskomster, hvor P.L.O. på arbejdsgiversiden kan varetage de praktiserende lægers interesser. Det kan ikke lade sig gøre inden for rammerne af P.L.O.'s nuværende vedtægter. Bestyrelsen ønsker heller ikke at presse det nye tilbud ned over hovedet på medlemmerne. Derfor er der planer om at etablere en helt ny forening - en arbejdsgiverforening.

Hvis tilslutningen er - som de første sonderinger angiver - overvejende positiv - kan en arbejdsgiverforening blive en realitet inden for dette år. Indtil videre er arbejdstitlen på projektet »P.L.A. - Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening« og det vil være frivilligt, om man ønsker at melde sig ind.

Der skal dog være en rimelig stor opbakning til at melde sig ind i P.L.A., for at foreningen kan komme til at fungere tilstrækkelig slagkraftigt. Om foreningen faktisk stiftes, vil derfor være betinget af en høj tilslutningsprocent - hvor høj ligger endnu ikke helt fast.

Et smugkig i spåkuglen

Arbejdsgiverforeningens fornemste mål skal være at gøre det nemt at være arbejdsgiver. Populært sagt: P.L.A tager bøvlet, så lægen og hans eller hendes ansatte kan koncentrere sig om patienterne. Ideen er, at P.L.A. påtager sig at sørge for, at der foreligger fornuftige overenskomster med klinikpersonalets organisationer og desuden forebygger konflikter ved at stille en række standardløsninger til rådighed for lægens individuelle arbejdsgiverrolle. Standardløsningerne suppleres med konkret rådgivning fra P.L.A.'s sekretariat, hvor det er nødvendigt.

Situationer, hvor P.L.A. kan være behjælpelig:

  • når der skal laves en ansættelseskontrakt

  • når en medarbejder skal siges op - herunder hjælp til at skrive relevante breve

  • ved varsling af ændringer i den ansattes arbejdsvilkår - såsom arbejdstid, opgaver, løn osv.

  • ved egentlig konfliktløsning, herunder at forhandle med den ansattes organisation/advokat

  • føre retssager på medlemmernes vegne

P.L.A. vil kunne påtage følgende opgaver inden for den kollektive arbejdsret:

  • forhandle overenskomster med klinikpersonalets organisationer

  • føre faglige voldgiftssager mod overenskomstparter (i spørgsmål hvor en overenskomst skal fortolkes)

  • føre sager i Arbejdsretten, når en overenskomst bliver brudt

  • mægle i konkrete situationer - det vil sige repræsentere den praktiserende læge i sager, der er anlagt af eller mod ansatte.

Hertil kan komme forskellige tilbud af servicemæssig art, der har med arbejdsgiverrollen at gøre i takt med at behovet opstår.

Man kan ikke forsikre sig ud af alt, men ...

Det vil som sagt være op til det enkelte medlem af Praktiserende Lægers Organisation om man ønsker en slags »udvidet forsikringsordning« ved også at være medlem af Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening.

Kontingentet til P.L.A. kan endnu ikke opgøres særlig præcist - det afhænger dels af, hvor stort »træk« der bliver på P.L.A.'s ydelser, dels af antallet af medlemmer. Sagt på jævnt dansk - jo flere medlemmer, jo lavere kontingent.

Hvis P.L.A.'s udgifter ud fra et forsigtigt skøn f.eks. udgør 1,5 mio. eller 2 mio. kr. på årsbasis, vil kontingentet ved 80% tilslutning udgøre henholdsvis kr. 540,- og 720,- kr. pr. år. pr. medlem. Da der i et mindre omfang vil være tale om opgaver, der overføres fra P.L.O. til P.L.A., er det mest sandsynligt, at kontigentet til P.L.O. sættes lidt ned.

Styrker og svagheder afdækkes

Indtil videre har P.L.O. fået »byggetilladelse« af medlemmerne, men endnu er der en række spørgsmål som skal afklares, før P.L.A. vil kunne være en realitet. Mens man undersøger alle hjørner af en mulig arbejdsgiverforenings styrker og svagheder, er det planlagt, at emnet drøftes på de lokale medlemsmøder, som skal finde sted i løbet af foråret. Man kan også give sit besyv med på www.plo.dk, hvor medlemmerne opfordres til at kommentere idéen eller stille spørgsmål.