Skip to main content

”Arne, så er det nu, du skal vise, at du kan dit arbejde”

Er nogen efter Nykøbing F. Sygehus, dukker den indre løvemor op i dets direktør Arne Cyron, som glad og gerne går i brechen for sit sygehus. Sjældent er den evne blevet testet mere, end da en person med tilknytning til sygehuset for nylig blev anholdt og sigtet i forbindelse med en række mistænkelige dødsfald.

Foto: Region Sjælland.
Foto: Region Sjælland.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

11. mar. 2015
5 min.

Da opkaldet kom søndag 1. marts om, at politiet foretog undersøgelser af ”mistænkelige dødsfald” på Nykøbing F. Sygehus, tog Arne Cyron straks fra hjemmet på Islands Brygge i København til Falster. Som sygehusets direktør ville han være på stedet.

Management pr. langdistance er tydeligvis ikke et princip, der indgår i Arne Cyrons ledelsesfilosofi.

I dagene efter fulgte et virvar af møder – først og fremmest med medarbejderne men også bl.a. politiet og ikke mindst medierne.

”Det er klart, at det fylder meget i hovedet. Det er virkelig noget, som påvirker en, og som man gerne ville have været foruden”, siger han.

Normalt er Arne Cyron en speedsnakker af Guds nåde. Men her kommer en ukarakteristisk pause. Og så:

”Det er vel nok noget af det værste, man kan komme ud for. At der undersøges noget mistænkeligt på et sted, hvor vi jo skal passe på patienterne”, siger han men understreger, at ”ingen er dømt”".

Udadvendt ”sælger”

I sådanne situationer træder en leder uvægerligt i karakter.

Arne Cyron reagerede ved aktiv handling.

”Det påvirker men også på en måde, hvor jeg siger: ”Arne, det er nu – bl.a. nu – at du skal vise, at du kan dit arbejde””, siger han.

Du skal ikke have kendt ham ret længe, før du får et kram. Anet Brown, sekretær, Lægeforeningen Sjælland

Det virker bekendt på mennesker, som kender Arne Cyron.

”Sagen bekymrer ham – det kan jeg mærke – og han tager det på sig. Han tager det på sig selv og ikke som noget, andre skal tage sig af”, siger administrerende direktør Jens Andersen, Region Sjælland.

Han var i sin tid med til at bestemme, at Arne Cyron skulle stå i spidsen for Nykøbing F. Sygehus pr. 1. maj 2012. Opgaven var ikke just nem – sygehuset har bl.a. velkendte rekrutteringsproblemer ligesom flere andre steder i det såkaldte Udkantsdanmark, og en opgradering af stedet som akutsygehus og tilhørende ombygninger for 232 mio. kroner ventede.

Arne Cyrons talegaver spillede en rolle.

”Han er meget udadvendt, og jeg synes, han har fået rigtig god kontakt med omverdenen, ikke mindst de interessenter, der er i nærsamfundet. Han er meget interesseret i det aspekt”, siger Jens Andersen.

”Han er god til at ”sælge” Nykøbing F Sygehus altså”?

”Ja, det vil jeg godt citeres for, hvis ”sælge” er i anførelsestegn. Og det gode er, at det er kombineret med, at han samtidig har en seriøs, faglig baggrund, der gør, at han er accepteret i det lægelige miljø”.

Faktaboks

Fakta

Krammer med humor

Det skal nok passe.

”Han er en mand, som gør sig umage; som ikke sparer sig og er meget nærværende”, siger anæstesiolog Else Bønsing, der gik på pension fra Nykøbing F. Sygehus for tre år siden.

Hun har i dag kontakt med Arne Cyron i forbindelse med sygehusrevyen, som hun står for og skriver tekster til.

Revyen er ikke opfundet af den nuværende sygehusdirektør, men den er lige i hans ånd.

”Han er meget glad som person. Et meget rart menneske. Meget favnende. Du skal ikke have kendt ham ret længe, før du får et kram”, siger Anet Brown, sekretær i Lægeforeningen Sjælland.

Hun har kendt Arne Cyron i årevis i forbindelse med hans fagpolitiske engagement. Det var i amternes tid, men han nåede også en kort periode som formand for den regionale lægeforening i Region Sjælland, da de fem regioner blev etableret.

”Han var en god chef. Han informerede meget, og man kunne arbejde selvstændigt samtidig med, at han var ind over. Han er humoristisk, så det basker. Når han holdt sine formandsberetninger, foregik det med powerpoints, som han illustrerede med sjove billeder fra sine egne ture på motorcykel”, fortæller hun.

Arne Cyrons glæde ved motorcykler er legendarisk og optræder i stort set samtlige artikler om ham. Men i dag har han skaffet sig af med sit tohjulede køretøj til fordel for en model med fire hjul.

Men fartglad er han faktisk ikke – siger han da selv. Det er måske derfor, han har kunnet tilbagelægge 600.000 km uden nævneværdige mén på de i alt 12 motorcykler, han har ejet.

Eller også er han blot et tillidsfuldt menneske. For han har noget med det begreb. Som Arne Cyron siger om Arne Cyron:

”En af mine svagheder er nok, at jeg stoler på folk og lettere kan blive snydt. Jeg har arbejdet med det, men det vigtigste for mig er tillid. Og jeg er altid ærlig. Den, der udviser mistillid til andre, er ofte den, der er mindst grund til at have tillid til”.