Skip to main content

Artikeltyper i Ugeskrift for Læger

Redaktør Jacob Rosenberg

21. aug. 2009
4 min.

I den videnskabelige del af Ugeskrift for Læger har der gennem årene været forskellige typer artikler, som siden er erstattet af andre. Som led i en strategisk omlægning af Ugeskrift for Læger har vi vurderet, at det er tid til en gennemgang af de forskellige artikeltyper.

De videnskabelige ledere er traditionelt inviterede og er relateret til en eller flere videnskabelige artikler i bladet. Vi har for nylig også indført redaktionelle ledere (som denne) for at informere læserne om, hvad der foregår i deres tidsskrift. Redaktionelle ledere anvendes af en lang række udenlandske tidsskrifter, og vi håber, at vi på denne måde kan komme lidt tættere på læserne. Oversigtsartiklerne og statusartiklerne er litteraturgennemgange af et specifikt forskningsområde eller klinisk område, hvor specielt statusartiklerne er meget populære hos læserne. Statusartiklen er kort og overskuelig og derfor lettere læst. Ugeskrift for Læger kan stadig tiltrække rigtig mange gode originalartikler, men fremover vil originalartiklerne blive publicerede i fuld version på engelsk i Danish Medical Bulletin og med et dansk resume i Ugeskrift for Læger [1]. Kasuistikkerne er ofte den første artikel for den unge læge, og vi vil gerne fortsat give plads til dette i Ugeskrift for Læger. Herudover har vi i en årrække haft en række andre typer af artikler i bladet, bl.a. gennemgange af Cochrane-oversigter, kliniske procedurer, uddannelsesartikler, 10 kliniske minutter, international forskning og månedens billede.

I den igangværende omlægning i Ugeskrift for Læger vil international forskning, 10 kliniske minutter og de sekundære publikationer udgå. Vi har enkelte af disse artikler i kø til publikation, og disse vil selvfølgelig blive publiceret. Der vil naturligvis gå nogle måneder, før ændringerne er fuldt implementeret. International forskning som artikeltype udgår, da det har været en meget sjælden publikation (vi modtog kun to af denne type artikler i 2008). De 10 kliniske minutter har været en spændende artikelserie om relevante, hyppigt forekomne problemstillinger, specielt i almen praksis, men da det har været tiltagende vanskeligt at få manuskripter til denne rubrik, har vi også valgt at stoppe for denne type artikler fremover (i 2008 modtog vi således ingen artikler af denne type). Sekundære publikationer i Ugeskrift for Læger har haft til formål at vise danske læsere, hvad andre danske forskere har publiceret i udlandet, dvs. i engelsksprogede tidsskrifter. Da vi overgår til publikation af originale forskningsdata på engelsk i Danish Medical Bulletin med dansk resume i Ugeskrift for Læger, vil behovet for de sekundære publikationer på dansk være mindre. Som hovedregel modtager vi derfor ikke manuskripter til sekundære publikationer fremover.

To artikeltyper ændres i format og indhold fremover. Det ene drejer sig om originalartikler, som tidligere har været publiceret i fuld version på dansk. Disse overgår som nævnt til publikation på engelsk i Danish Medical Bulletin og med et resume på dansk i Ugeskrift for Læger. Vi har endvidere haft en artikeltype kaldet »Uddannelse«. Denne artikeltype vil fremover ændre form jf. manuskriptvejledningen. Meningen er, at disse artikler kan beskrive tiltag, observationer eller interventioner, som relaterer sig til f.eks. uddannelse, kvalitetssikring, tværfagligt og tværsektorielt samarbejde, kommunikation eller patientinvolvering. Emnevalget er således relativt frit, men det væsentlige er, at det er en »case« med uddannelsesmæssig værdi, og det har selvfølgelig ikke noget at gøre med de almindelige kasuistikker, som er sygehistorier med diskussion. Vi håber at få mange bidrag til denne nye spændende rubrik.

Vi har for nylig indført en ny rubrik kaldet »Nyt fra EMEA« [2]. Her vil en række eksperter informere om ændringer på lægemiddelområdet, dvs. hvilke stoffer som er godkendt til hvilke sygdomme m.m. Denne rubrik vil komme ca. en gang om måneden fremover.

De beskrevne ændringer i artikeltyperne er led i en større omlægning af Ugeskrift for Læger og Danish Medical Bulletin , hvor vi håber at gøre publikationerne (både på net og print) mere tidssvarende og indbydende for læserne, samtidig med at vi bevarer den høje videnskabelige kvalitet, som vi har været kendt for både i Danmark og i udlandet.



Korrespondance:
Jacob Rosenberg, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev.

E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen


Referencer

  1. Rosenberg J. Dansk versus engelsk i Ugeskrift for Læger. Ugeskr Læger 2009;171:1911.
  2. Lindhardt BØ. Nyt fra EMEA. Ugeskr Læger 2009;171:1257.