Skip to main content

Astrid Krag: Selvfølgelig skal lægen kunne se journalen efter endt behandling

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

15. feb. 2013
3 min.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) ser positivt på det forslag, som Yngre Læger kom med i Ugeskriftet mandag.

Ministeren medgiver, at det skal være muligt for læger, der ikke længere har en patient i aktiv behandling at søge information om paitenten, så længe det sker i uddannelses- eller udviklingsøjemed:

»Det er utrolig positivt, at både de nyuddannede og mere erfarne læger har et udbredt ønske om at lære af patientforløbene. Og jeg vil gerne være med til at skabe bedre rammer for lægernes læring og uddannelse og derigennem forbedre kvaliteten i patientbehandlingen. Derfor ser jeg også positivt på forslaget om, at lægerne skal have adgang til patientoplysninger, efter de har afsluttet et behandlingsforløb,« skriver ministeren i en kommetar til Ugeskriftet og fortsætter:

»Det her er et godt eksempel på, at teknologien og vores forventninger til sundhedsvæsenet på nogle områder ikke helt harmonerer med lovgivningen. Og derfor overvejer jeg også for tiden, hvordan vi mere generelt kan bringe de grundlæggende regler for patientbehandling ajour med lægernes og patienternes hverdag.«

Ministeren vil derfor nu gå videre med initiativer, der skal modernisere sundhedslovens bestemmelser. Hvornår det konkret bliver ændret, kan ministeriet ikke oplyse, men det vil indgå som element i den kommende Folketingssamling.

YL: Vi giver gerne en hjælpende hånd

Selvom det ikke lige bliver i morgen, at det bliver lovligt for læger at kunne søge oplysninger i patienters journaler, de ikke længere har i aktiv behandling, så er Yngre Læger svært tilfreds med udmeldingen:

»Vi er utroligt glade for den positive tilkendegivelse fra sundhedsministeren. Og kommer gerne til kaffe, så vi kan bidrage med yderligere input til, hvordan vi af hensyn til såvel patienter som læger sikrer gode muligheder for udvikling og læring i det danske sundhedsvæsen«, siger Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger.

Ifølge sundhedsloven er det kun tilladt læger at gå ind i patientens elektroniske patientjournal, når det sker »i forbindelse med aktuelt behandling«.

Det vil sige, at en læge ikke må gå ind i journalen for at se, om man havde ret i en formodet diagnose, hvis patienten er viderehenvist til udredning på andet hospital eller anden afdeling. Dermed blokerer sundhedsloven for læring og muligheden for, at lægen bliver klogere på patientforløb, lyder kritikken fra læger.

Udvid samtykkeerklæringen

Yngre Læger foreslog derfor mandag i Ugeskriftet, at de eksisterende samtykkeerklæringer bliver udvidet, så patienten kan give samtykke til, at læger, der har deltaget i diagnosticering, udredning og behandling, efterfølgende må gå ind i patientjournalen, hvis det sker i uddannelses- og udviklingsøjemed:

»Selvfølgelig skal læger ikke kunne læse i patientjournalen efter forgodtbefindende. Men skal vi sikre en patientbehandling med høj kvalitet og sikre, at vi får de dygtigste speciallæger, så kræver det, at lægerne efterfølgende - også når patienten ikke længere er i et aktivt behandlingsforløb hos den enkelte læge - kan gå ind og finde ud af, hvad der skete. Det hedder læring. Og er vel i alles interesse«, sagde Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger.

Både formand for Lægeforeningens Lægeansvarsudvalg Ole Nørskov støtter tanken, direktør i Danske Patienter Morten Freil samt formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman støttede ideen.

Og nu altså også ministeren.

Det siger Sundhedsloven:

§ 42 a. Læger og sygehusansatte tandlæger kan ved opslag i elektroniske systemer i fornødent omfang indhente oplysninger om en patients helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, når det er nødvendigt i forbindelse med aktuel behandling af patienten.

§ 43. Med patientens samtykke kan sundhedspersoner til andre formål end behandling videregive oplysninger om patientens helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger til myndigheder, organisationer, private personer m.fl.

Kilde: Sundhedsloven