Skip to main content

BAG KITLEN - Lad de døde tale

Med forskningsprojektet SURVIVE bygger retsmediciner Jytte Banner bro mellem de levende og de døde.

Annica Caroline Carlsen, mail@yeahwrite.dk

12. maj 2014
3 min.

I stuen på Retsmedicinsk Institut sidder en gruppe unge medicinstuderende bøjet over bøgerne. Oppe på første sal sidder en af landets mest erfarne retsmedicinere. Hun er en af dem, man ofte kontakter, når omstændigheder og detaljer omkring mord skal fastslås i retten. Retsmediciner Jytte Banner er drevet af at søge svar hos dem, der dør for tidligt, og hvor svarene er sværest at finde: blandt psykisk syge.

Dødsårsag ukendt

Man kan ikke redde de døde. Men man kan lade dem fortælle deres historie bagfra. Og det skal man. For i de døde ligger der viden gemt, der kan hjælpe de levende.

»Det er i høj grad politiet, der afgør, om der skal laves en obduktion. Men de har ikke den store interesse i sundhedsfaglige spørgsmål, når det er deres pengekasse. Det er forståeligt. Det betyder bare, at der er nogle interessante sundhedsfaglige tilfælde, der ikke bliver obduceret«, siger Jytte Banner.

Siden 2009 har hun været forskningsleder for projektet SURVIVE, der kan have en forebyggende effekt og give svar om dødsårsag til de efterladte.

Faktaboks

Fakta

»Det, der tricker mig mest, er, når vi står uden et svar. Som optakt til projektet har vi set på, hvor gode vi som retsmedicinere er til at finde dødsårsagen hos retsmedicinsk obducerede psykisk syge. En del dør af forgiftninger – ikke alle intenderede. Det kan betyde, at vi ikke ser godt nok efter eller ikke benytter vores teknikker godt nok til at kunne komme med en forklaring«, fortæller Jytte Banner.

Sundhedsfaglig viden går tabt

Psykisk syge er en udsat og behandlingskrævende gruppe. De dør typisk 20-25 år før folk uden en psykisk sygdom. Bl.a. fordi de i højere grad får andre fysiske følgesygdomme, såsom fedme, forthøjet blodtryk og hjerteforstyrrelser.

»Psykisk sygdom og medicinering overskygger ofte. Det er sværere at opdage bivirkninger af medicin og fysiske sygdomme. Ofte har psykisk syge også haft et misbrug af illegale stoffer ved siden af. Kombinationen af flere stoffer er måske farligere, end man tror«, forklarer Jytte Banner, inden vi bevæger os ned mod sektionsstuens metalblanke borde.

For hende er det afgørende, at man får øjnene op for den viden, der ligger gemt i de døde.

»Prioriterer sundhedsvæsenet ikke obduktionerne på universiteternes retsmedicinske institutter højere, går en masse sundhedsfaglig viden tabt. Den viden burde man drage nytte af«.