Skip to main content

Basislæger: Vi frygter, at FAME svækker vores uddannelse

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

7. apr. 2009
13 min.



Visionerne er gode, og basislægerne på Hospitalsenheden Vest knokler for at virkeliggøre dem. Men de føler sig kastet ud i noget, der ikke er godt nok forberedt, og som gør dem både usikre og stressede. I hospitalsenhedens uddannelsesplaner står der, at »uanset hvad og hvor lægen er beskæftiget, vil der døgnet rundt være umiddelbar adgang til supervision og vejledning«. Men i virkelighedens verden er det ikke altid tilfældet, i hvert fald ikke i tilstrækkelig grad.

Sådan er holdningen blandt flere basislæger, Ugeskrift for Læger har talt med. Frustrationerne går på, at de akutte patienter modtages af basislægerne med et hold medicinske læger som bagvagt. Men det er ikke altid, bagvagten kan slippe, hvad han eller hun har i hænderne, og fordi der konstant er pres på, kan det være svært at få tid til supervisionen og til snakken bagefter om, hvad der blev gjort, og hvad der eventuelt kunne være gjort på en anden måde. Men basislægerne er også bekymrede over, at de ikke får mulighed for at komme ud på andre afdelinger og udføre øvrigt lægeligt arbejde. De skal være på akutafdelingen og kun der. Som en basislæge siger: »Vi bliver rigtig gode til akut vagtarbejde. Vi kan skrive journaler, men ikke gå stuegang«.

»De gør det så godt, de kan«

Berit Sørensen er tillidsrepræsentant for de otte basislæger i Holstebro. Hun understreger, at hun i sin kritik ønsker at være konstruktiv, og at basislægerne generelt vil gøre alt, for at det kommer til at fungere så godt som muligt:

»Dette er nyt, og selvfølgelig skal vi være fleksible, positive og konstruktive. Men samtidig er det nødvendigt at gøre opmærksom på forholdene, for vi basislæger skal også gøre os klar til at søge introstillinger, og som vores ansættelse er skruet sammen nu, svækker det vores uddannelse. Vi knokler for det, vi er på skadestue og på medicinsk modtageafsnit, vi modtager 30-40 akutte patienter i døgnet her i Holstebro, og opbakningen fra de medicinske læger er ofte utilstrækkelig. Det er ikke de pågældende lægers skyld, det skyldes derimod hele den pressede situation. Dels har de jo andre opgaver på afdelingerne, går stuegang osv., dels er det ofte nye ansigter, eksterne vikarer fra andre byer, der knapt kan finde rundt i huset. De gør det, så godt de kan, men vi får altså ikke den supervision, hjælp og støtte, vi kunne ønske os. Manglen på supervision gælder dog ikke de ortopædkirurgiske mellemvagter i skadestuen. De er til stede og synlige, og derfor fungerer supervisionen på skadestuen rigtig godt.«

Berit Sørensen så gerne, at det med etablering af fællesvagt kunne blive muligt at komme lidt ud på afdelingerne.

»Men som det er nu, kan der sidde to-tre basislæger i akutafdelingen på tidspunkter, hvor der ingen akutte patienter er, og hvor der måske er særdeles travlt ude på afdelingerne. Det er ikke særligt tilfredsstillende«, siger Berit Sørensen.

Tillidsrepræsentanten har næsten tre års erfaringer fra vikariater på gynækologisk og neurologisk afdeling i Viborg med i bagagen, men hun har kendskab til flere kolleger, der nærmest lige har rejst sig fra eksamensbordet, og som i det daglige er utrygge ved situationen.

»Min oplevelse er, at dette ikke er forberedt godt nok. Vi får konstant nye instrukser om, hvad vi skal, og hvad vi må. Måske skulle man have ventet, til det hele var på plads, også de fysiske rammer. Det hele virker noget forhastet.«

Håber på aftale om fællesvagt

Det er tillidsrepræsentant for de 14 basislæger i Herning, Anders Kjærgaard, enig i:

»Ja, man skulle nok have ventet til alle forhandlinger var afsluttet og alle aftaler indgået. Man skulle måske også have ventet, til de fysiske rammer var i orden. Det er mit indtryk, at problemet med mangelfuld supervision er størst i Holstebro, men vi kender det også i Herning. For mig er det et problem, at der ikke er indgået en aftale om fællesvagt. Vi ser ikke andet end de akutte patienter, og der er nogle restriktioner i det, der gør, at vi ikke oplever dage i ambulatoriet, vi går ikke stuegang, vi er ikke med, når en i forvejen indlagt patient har brug for akut hjælp på stamafdelingen, vi er ikke på operationsgangen. I princippet er der ikke nogen, der forhindrer os i at sidde med i et ambulatorium, følge en stuegang eller gå med på operationsgangen, men i en travl hverdag er der ikke tid til det. Så jeg synes, vi mangler denne aftale om fællesvagt og de muligheder for uddannelse og læring, det ville indebære«.

Anders Kjærgaard har haft tre måneders vikariat på ortopædkirurgisk afdeling samt tre måneder som basislæge på medicinsk afdeling i Herning, før han startede som basislæge i FAME. Her lærte og så han mere, end han har gjort i den tilsvarende tid som basislæge i FAME, siger han:

»Hvad de kardiologiske patienter angår, så ser vi dem ikke, fordi de visiteres direkte til mellemvagten på medicinsk afdeling. Det ved jeg, at også mine kolleger er kede af«.

Præcist som Berit Sørensen ønsker Anders Kjærgaard, at hans kritik opfattes konstruktivt. Ønskelisten omfatter rene linjer om, hvad basislægerne i FAME kan og ikke kan inden for rammerne af FAME. Og så håber Anders Kjærgaard på en aftale mellem Yngre Læger og ledelsen om en fællesvagt, fordi det ville give basislægerne større mulighed for at komme ud på afdelingerne. Men de to unge basislæger vil først og fremmest, at deres indvendinger bruges fremadrettet i en fælles indsats for akutafdelingen som både arbejdsplads og uddannelsesplads. Og som Anders Kjærgaard siger:

»Der er også positive ting. Under mit vikariat på medicinsk afdeling inden opstarten af FAME var der en enkelt forvagt i dagtimerne. Nu er vi tre. Der er dermed flere hænder, og det giver ekstra tid til at fordybe sig i det konkrete tilfælde. Det betyder også, at man ikke som aften-nattevagt møder ind til en »pukkel af patienter«. Før kunne der ligge fem-syv patienter og vente, det gør der ikke i dag«, siger Anders Kjærgaard.

Berit Sørensen peger på, at en del af frustrationen kan skyldes det faktum, at basislægerne står i en situation, hvor to ting er ændret på samme tid: en ny afdeling er født, og en ny basislægeuddannelse er startet:

»Disse to nyskabelser rammer så sammen i én forvirring. For ud over, at mange ikke rigtig ved, hvor de nye basislæger skal passes ind i systemet, så skal man nu også forholde sig til en ny og helt anderledes måde at modtage akutte patienter på. Det vil sige to store ændringer på en gang, og der står vi så fanget som basislæger midt i det hele«, siger Berit Sørensen.

FAME OG FÆLLESVAGTER:
De nye fælles akutenheder - FAME - skyder op som paddehatte rundt om i landet, og det har givet anledning til en del tvister: Går FAME-lægerne i fællesvagt? Og hvem har det lægelige ansvar? For Yngre Læger er der tale om hjerteblod, og der holdes skarpt øje med udviklingen i blandt andet Hospitalsenheden Vest.

I Yngre Læger er der stor opmærksomhed om udviklingen de steder i landet, hvor der netop nu etableres akutafdelinger. Og blikket er ikke mindst vendt mod Hospitalsenheden Vest, hvor den fælles akutmodtagelse, FAME, var en realitet pr. 1. februar. Lokalt forhandles der fortsat mellem Yngre Læger i Region Midtjylland og sygehusledelsen, blandt andet om fællesvagt i FAME. Holdningen hos Yngre Læger er, at fællesvagtreglerne skal være gældende for basislægerne i FAME, for det er i realiteten sådan, de kommer til at arbejde og derfor skal det også anerkendes som sådan, mener Yngre Læger. Sygehusledelsen mener, at basislægerne er ansat og arbejder på én afdeling, nemlig akutafdelingen.

Fællesvagtreglerne gør det muligt for lægerne at arbejde på flere forskellige afdelinger under flere ledelser, og omvendt er dette ikke muligt, hvis man ikke har en fællesvagtaftale. For basislægerne kan det have betydning for deres uddannelse, og formand for Yngre Læger i Region Midtjylland, Mads Skipper, mener ikke, det sidste ord er sagt i sagen:

»Nej, for vi kan ikke forstå, hvordan det skulle kunne lade sig gøre at undgå situationer, hvor basislægerne kommer ind under bestemmelserne om fællesvagt. Selv når patienterne fysisk opholder sig på akutafdelingen, er der behov for samarbejde med for eksempel ortopædkirurgisk eller medicinsk afdelings læger. Og forsøget på at undgå fællesvagt vil medføre, at andre væsentlige dele af en nyuddannet læges arbejde kommer til at mangle i basislægens uddannelse, nemlig opfølgning på patienten på afdelingen eller erfaringer fra stuegang«, siger Mads Skipper.

Vigtige forudsætninger skal ifølge Yngre Læger være opfyldt, hvis der reelt skal være tale om forbedringer i de nye FAME: Patienterne skal tilses af en speciallæge langt tidligere, end det før var tilfældet, og der skal fokuseres meget på oplæring og supervision af basislægerne. Den enkelte basislæges vejleder spiller således en stor rolle for en god videreuddannelse:

»Det er vejlederen, der samler trådene fra den løbende supervision af den yngre kollega. Og når vejlederen arbejder på enten medicinsk eller kirurgisk afdeling, må et meningsfyldt vejledningsarbejde naturligt indebære et samarbejde om patienterne svarende til fællesvagtbestemmelserne. Ellers bliver vejlederfunktionen jo udvandet til at være ren proforma, og det ville være et fejlskud i nyuddannede lægers første kliniske ansættelse«, siger Mads Skipper.

Vævende svar

Spørgsmålet om fællesvagt eller ej kan få store konsekvenser på landsplan, og formand for Yngre Læger, Lisbeth Lintz, er da også parat til at sætte vægt bag ordene i bestræbelserne på at bakke de midt- og vestjyske kolleger op. Hun lægger ikke skjul på, at det i yderste tilfælde kan ende i en faglig voldgift.

»Man kan jo ikke sige, at ,nu kalder vi det for FAME, og så gælder bestemmelserne for fællesvagt ikke`. Det er jo ret klart defineret i overenskomsten, hvornår der er tale om en fællesvagt, og vi har på forhånd kontaktet sygehusledelsern og gjort opmærksom på problematikken. Vi vil naturligvis ikke acceptere, at man omgår reglerne, blot fordi man laver en ny struktur«, siger Lisbeth Lintz.

Hun håber dog på en fredelig løsning ad dialogens vej, og hun ser et stort potentiale i FAME, hvis forholdene omkring supervision og læring vel at mærke er i orden. Personligt synes hun, det er synd, hvis basislægerne ikke oplever andet lægeligt arbejde på andre afdelinger end i FAME. Desuden er det en hjertesag for Yngre Læger, at hele spørgsmålet om det lægelige ansvar kommer på plads:

»Her får vi nogle kedelige meldinger forskellige steder fra om, at forholdene ikke er særligt klare og gennemskuelige. Så det er vi meget opmærksomme på. Meningen med FAME er som bekendt, at det skal være et løft, der sikrer et bedre tilbud og en større kvalitet. Men det kræver altså, at der er klarhed om, hvem der har ansvaret for hvad i patientbehandlingen, samt at oplæring af basislægerne er sat i højsædet. Her synes jeg, at vi får nogle vævende svar, men det er efter vor opfattelse et kerneområde, hvis hensigten bag FAME skal sikres«, siger Lisbeth Lintz.

Vi er godt i gang - men naturligvis er der noget, der bør rettes til
Leder af FAME i Hospitalsenheden Vest, Jørgen Mølgaard, medgiver, at supervisionen af basislægerne skal have et løft, og det vil også ske, siger han. Til gengæld er han uenig i, at de unge basislæger skal arbejde på andre afdelinger end akutafdelingen, og han mener ikke, at bestemmelserne om fællesvagt kan overføres til FAME.

Chef for den nye fælles akutafdeling i Hospitalsenheden Vest, ledende overlæge Jørgen Mølgaard, er generelt glad for, at debatten om forholdene i den nye akutafdeling rejses. Han er enig i en del af basislægernes indvendinger og uenig i andre, men han finder det vigtigt med dialogen:

»Det er relevante emner, og derfor er det godt, at debatten kommer ud i Ugeskriftets spalter. Der er tale om nogle nye uddannelsesforløb, og vi skal have fokus på, hvordan det fungerer i forhold til virkelighed og forventninger. Det, vi taler om her, er jo faktisk en evaluering af en ny uddannelse, der har været undervejs længe, og så er det kun naturligt, at der skal nogle justeringer til. Det er jo noget af det, vi må se på, og derfor er diskussionen også vigtig på landsplan. Når det gælder Hospitalsenheden Vest, er vi nu i gang. Det er nyt, og selvfølgelig er der noget, der skal rettes til og forbedres. Og det er vi naturligvis parate til. Derfor er det overordnet godt, at basislægernes indvendinger kommer ud, så vi kan komme videre«.

Noget af det, basislægerne, ikke mindst i Holstebro, peger på, er utilstrækkelig opbakning. De mener ikke, de får den supervision, de med rette kan forvente, fordi der er så stort et pres, og fordi der ofte er eksterne medicinske vikarer på. Hvad siger du til det?

»Det er en problematik, vi kender og tager alvorligt. Det er rigtigt, at der har været og er betydelig vikardækning af beredskaberne i visse specialer, og det giver anledning til nogle forhold omkring basislægerne, som vi skal være meget opmærksomme på. Så problemet er identificeret og adresseret. Vi gør noget ved det«.

Basislægerne modtager de akutte patienter og får stor erfaring i undersøgelse og journalskrivning. Men de kommer ikke ud på andre afdelinger, de går ikke stuegang osv. Svækker det ikke uddannelsen?

»Nej, det synes jeg ikke, og det synes Det Regionale Råd i Videreuddannelsesregion Nord heller ikke. Det er jo noget, der er blevet drøftet indgående. Holdningen er, at basislægerne skal lære at modtage og undersøge den akutte patient. Men jeg forstår da godt, at den unge basislæge ønsker at se sig om og spørger sig selv, hvad der skal til, og hvad de skal lære i forhold til deres ældre kolleger. De oplever så, at der er en masse, de ikke får kendskab til. De vil erhverve sig så brede kompetencer som muligt, og det er jo meget forståeligt. Men her skal man huske, at der jo er et næste trin efter den kliniske basisuddannelse, nemlig som introlæge, hvor man tilegner sig en række af de færdigheder, de måske efterlyser under denne del af uddannelsen. Som basislæger skal de se så mange akutte patienter som muligt. Det er min holdning, men det er selvfølgelig en diskussion værd, og det er i høj grad et relevant spørgsmål«.

Hvorfor er basislægerne ikke omfattet af en fællesvagt?

»Her er vi ude i noget, der jo er et landsdækkende fagforeningsemne, der let bliver sat på spidsen, fordi det handler om overenskomster. Der har været og er stadig drøftelser mellem Yngre Læger og Hospitalsenheden Vest om spørgsmålet. Bestemmelserne for fællesvagt gælder for yngre læger i bag- og mellemvag t på de øvrige afdelinger, så de kan deltage i arbejdet på akutafdelingen. Men det gælder ikke ,den anden vej rundt` for basislægerne. De er ansat på akutafdelingen, og hvis de var omfattet af bestemmelserne for fællesvagt, kunne de sendes alle mulige steder hen. Det skal de ikke, det ville gå ud over det, vi mener skal være i fokus under denne del af forløbet: Mødet med den akutte patient.«

Men basislægerne vil vel selv gerne ud og »give en hånd med« og samtidig se andet end akutafdelingen?

»Ja, der er jo det kollegiale aspekt, så der er da nogle ting, der bliver testet her: Basislægen vil gerne hjælpe til under spidsbelastning, når det er muligt. Det er jo god kollegial skik, at man er fælles om det. Der kan også være den ældre kollega, der signalerer det uheldige i, at man ikke kan trække på de unges arbejdskraft, som man kunne tidligere. Jeg mener imidlertid ikke, at vi kan eller skal overføre bestemmelserne om fællesvagt til FAME, men hele den her problematik er da noget, der givetvis vil blive arbejdet mere med, og som der måske kan blødes op på. I andre sammenhænge med strikt uddannelsmæssigt fokus er det naturligt, at man deltager i arbejdet uden for afdelingen, er med til operationer osv.«

Hvad siger du om de holdninger, nogle basislæger giver udtryk for: At visionerne er gode, men at I burde have ventet, til alle aftaler og forhandlinger var på plads, og måske også så de fysiske rammer var færdige? Var I for tidligt ude?

»Det mener jeg ikke. Jeg tror, at problemerne ville have været de samme, uanset hvornår, vi gik i gang. Diskussionerne ville have været der alligevel. Og det er kun udmærket, for dialogen er vigtig nu, hvor noget nyt skabes. Så må vi jo rette til der, hvor det er nødvendigt«.

Fakta

Basislægerne i FAME Holstebro og Herning

- Herning: 14 basislæger (syv tilknyttet medicin, syv tilknyttet ortopædisk kirurgi eller organkirurgi. Der roteres, så alle prøver både medicin og kirurgi).

- Holstebro: Otte basislæger (alle otte tilknyttet såvel medicin som ortopædisk kirurgi).

- Basislægerne arbejder kun på akutafdelingen. De modtager, undersøger og behandler på skadestue, modtagelse samt henholdsvis akut sengeafsnit (AMA) i Herning og akut medicinsk sengeafsnit (MVA) i Holstebro.

- I Herning er der døgnet rundt to vagthold af basislæger: Det ene vagthold modtager kirurgiske og ortopædkirurgiske patienter på skadestue og i modtagelse. Det andet vagthold modtager og behandler i AMU.

- I Holstebro udgør de otte basislæger et enkelt vagthold. Det skal dog tilstræbes, at den enkelte basislæge får sammenhængende perioder på henholdsvis skadestue og MVA.

- En nyansat uddannelsesansvarlig overlæge, Suheil Andreas Salamon, er netop begyndt på FAME med tiltrædelse 1. april 2009.

Årlige skadestuebesøg:

Herning: 13.000

Holstebro: 8.000

Årlige akutte indlæggelser:

Herning: 22.000

Holstebro: 10.000

Kilde: Den Kliniske Basisuddannelse. Uddannelsesprogram Herning/Holstebro.

Læs mere om fællesvagter

Gå ind på www.laeger.dk. og videre til »Løn og overenskomster«. Under »Yngre Læger« findes menupunktet »Find et svar om OK«. Her er »FAME« og »Fællesvagt« nogle af emnerne.