Misser 30 procent
Hvad der er til gavn for patienterne, er at finde polypperne og så finde dem, der kan udvikle sig til kræft.
»Og der må vi huske, at kunstig intelligens-algoritmerne kun ser den del af slimhinden i tarmen, som koloskopøren sætter sit koloskop på. Det er kernen i det her, at vi misser 30% af polypperne i dag, og hvis algoritmen kunne finde de farlige, som koloskopøren ikke ser, var det godt. Men sådan er det ikke«.
De danske retningslinjer siger, at man skal fjerne alle polypper med den begrundelse, at man ikke altid i koloskopien kan se, om de er farlige. Så lige nu fjerner man alt. Algoritmen er især god til at finde de meget små polypper. Og hvis man bruger algoritmerne, kommer man til at fjerne endnu flere, lyder Gunnar Baatrups ræsonnement.
»Ved de meget små polypper er risikoen for kræft lille. Så kommer vi let ud i overbehandling, det vil sige, vi behandler noget, vi ikke behøver at behandle. Og denne algoritme finder primært noget, vi ikke behøver at behandle. Dermed øger den behandlingsgraden uden nødvendigvis at øge gevinsten for patienterne. Det vil utvivlsomt også føre til flere af de komplikationer, som kan pågå ved en koloskopi«.
Der er flere studier og undersøgelser af CADe-algoritmen på vej. Og det er derfor, at anbefalingen om et nej er tidsbegrænset. Når de foreligger, vil rådet formentlig revurdere anbefalingen.
»Den kan være, at den evidens, vi mangler, kommer, når der foreligger nye undersøgelser«, siger Gunnar Baatrup.
Men så vil grundproblemet – at algoritmen ikke ser dem alle, vel stadig være der?
»Det er rigtigt. Vi har ikke så store forhåbninger til det. Men vi synes, at det skal have en chance. Vi kan ikke afvise noget, der ikke er lavet undersøgelser på«.
Fortolkende algoritme
De afdelinger, der i dag bruger CADe, vil i mange tilfælde også kunne bruge CADx. Her er en algoritme, der kan fortolke, hvad den ser, og under koloskopien vurdere, om en polyp er farlig eller ej. I dagens praksis tager man polyppen ud, og først ved en biopsi kan det afgøres, hvilken type polyp der er tale om.
CADx har dog ikke været genstand for Behandlingsrådets analyse, det blev diskuteret, men oplægget var at vurdere CADe, oplyser Gunnar Baatrup.
»CADx-algoritmer har stort potentiale. Om 3-4 år har vi nogle algoritmer, der er ti gange bedre end mennesker til at vurdere for eksempel polypper. Jeg tror, de vil kunne finde flere, der kræver behandling, og ikke overse nogen. Samtidig vil man kunne undgå at behandle dem, der ikke kræver behandling. Men den etiske holdning er, at disse algoritmer ikke skal anvendes«.
Det skyldes dels, at der ikke foreligger officielle anbefalinger, dels har argumentet været, at der mangler transparens om, hvordan algoritmen egentlig kommer frem til resultatet, forklarer Gunnar Baatrup, som konkluderer:
»Jeg tror, at det ville være en god idé, at for eksempel EU udarbejdede retningslinjer for, hvornår vi kan bruge algoritmer og hvornår ikke. Det ved vi ikke i dag«.