Skip to main content

Behov for øjeblikkelig dansk reaktion over for Tyrkiet

Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke sendte torsdag et brev til udenrigsministeren med opfordring til, at den danske regering reagerer på de tyrkiske myndigheders forfølgelse af landets læger.

Formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke (Foto: Henrik Hertz).
Formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke (Foto: Henrik Hertz)

Camilla Rathcke, Formand for Lægeforeningen

20. jan. 2023
2 min.

Kære Lars Løkke Rasmussen

Jeg skriver med en hastende opfordring til, at den danske regering reagerer på de tyrkiske myndigheders intensiverede chikane og forfølgelse af landets læger.

Som nævnt i mit brev til din forgænger i november 2022, har det tyrkiske styre i årevis truet og chikaneret vores tyrkiske kolleger, og mange er blevet fængslet. Lige nu er hele bestyrelsen for den tyrkiske lægeforening tiltalt for at støtte terrororganisationer, fordi de har udtalt sig kritisk om krigshandlinger og påpeget de folkesundhedsmæssige konsekvenser, som krig uundgåeligt har. Der er også nedlagt påstand om tvangsopløsningen af den tyrkiske lægeforening. Næste retsmøde i denne sag finder sted 8. februar 2023.

Det er helt uacceptabelt, at de tyrkiske lægers modige kamp for folkesundhed og overholdelse af basale menneskerettigheder fører til forfølgelse af denne art.

I Lægeforeningen er vi bestyrtede over meddelelse om, at den anerkendte menneskerettighedsforkæmper og formand for den tyrkiske lægeforening Şebnem Korur Fincancı i sidste uge blev idømt 2 år, 9 måneder og 15 dages fængsel for i et tv-interview at have opfordret til en undersøgelse af, om tyrkiske tropper har anvendt kemiske våben i det nordlige Irak. En dybt kritisabel dom, som understreger et fuldstændigt fravær af retssikkerhed for de tyrkiske læger.

Lægeforeningen må på det kraftigste opfordre til, at du indkalder den tyrkiske ambassadør til møde om disse sager mens tid er. Det bør fra dansk side understreges, at det er bydende nødvendigt at respektere befolkningens herunder lægernes ret til at udtale sig frit og påpege krigens rædsler.

Lægeforeningen bidrager naturligvis gerne med yderligere information om ovennævnte sager.

 

Med venlig hilsen

Camilla Noelle Rathcke

Formand for Lægeforeningen

 

Læs Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens svar her