Der er mange forskelle på den danske og den svenske coronastrategi. Forskelle, som lige nu kan mærkes i de to sundhedsvæsener på hver sin side af Sundet. Formanden for de svenske sygehuslæger, Karin Båtelson, har skrevet om det i sin leder i bladet Sjukhusläkaren. Her peger hun på en række faktorer, som gør, at »vi med rædsel ser, at det starter igen«, altså at Covid-19-infektionen tager fart, og at:
»Vi og alle svenske patienter er i en meget værre situation end Danmark«.
Årsagerne er mange, mener hun. Blandt andet, at Danmark gradvist åbnede op for den brede patientbehandling på et tidligt tidspunkt, mens Sveriges blev holdt lukket, fordi man holdt sig klar til coronastorm i alle 21 svenske regioner. Selvom kun et fåtal indtil for nylig var ramt af smitte. Resultatet er ifølge Karin Båtelson et Sverige, der lige nu kæmper med ventelister, køer, diagnoser, der ikke er blevet stillet, patienter, der er blevet syge og mange udmattede medarbejdere i sundhedsvæsenet – mens andre har haft for lidt at lave.
En presset situation, som ifølge formanden for sygehuslægerne handler om, at Sverige med sine 21 regioner ikke har den overordnede styring af sundhedsvæsenet og coronastrategien, som Danmark har. Ugeskrift for Læger har ringet den svenske lægeformand op for at høre hende, hvor bekymret hun er for situationen i Sverige.
For få dage siden læste vi i danske medier, at I er på vej mod »italienske tilstande« i sygehusvæsenet i Sverige. Er det også din opfattelse?
»Vi er i en meget alvorlig situation lige nu. Ti procent af den svenske befolkning er testet positive, og i Stockholm og mange andre steder i Sverige går det meget hurtigt. Så ja, vi er meget urolige«.
Læger i Sverige advarer om belastede sygehuse på grund af den stejlt stigende coronakurve. For en uge siden var der lidt over 600 patienter indlagt på svenske sygehuse. Det tal er steget til over 1.000. I Stockholm alene er der i løbet af en uge næsten sket en fordobling i antallet af indlagte med coronavirus. Hvad betyder det for de svenske sygehuslægers hverdag?
»Vi har 21 forskellige regioner i Sverige. Så det er meget forskelligt fra region til region. Men i nogle regioner skar man tidligt ned for at forberede sig på covid-19-stormen. Man flyttede rundt på læger og tog personale ind udefra. Man lavede hele afdelinger om, mens mange andre læger ingenting havde at lave, fordi man for eksempel satte de elektive operationer på pause. Så nogle arbejdede og arbejder stadig meget, mens andre ingenting har at lave. Det har stået på for længe nu. Det er meget frustrerende både for dem, der er udmattede nu, og for dem, der kigger på og ikke får lov at lave det, de burde. Der har man valgt at gå i gang med de elektive behandlinger i Danmark meget hurtigere. Vi nåede lige at komme igang, inden den nye storm var over os. Så nu står vi i en situation i Sverige, hvor mange sygehuslæger er udmattede, mens coronastormen er over os igen«.
Hvor bekymrede er svenske læger for situationen?
»En undersøgelse blandt alle læger viser, at 40 procent af lægerne er bange for at blive smittet på jobbet«.
Det er højt ...
»Det er meget højt. Det viser, at vi ikke har tilstrækkelige rutiner og ikke generelt tilstrækkelige retningslinjer for, hvordan vi skal beskytte os. Det er meget forskelligt fra region til region, hvad man benytter af værnemidler på sygehusene. Det er ikke et rart arbejdsmiljø at være i. Det gør folk urolige«.
I Stockholm bliver hver femte testet positiv lige nu. Sverige har ikke været under samme strenge lockdown som mange andre lande. Får det læger til at stille spørgsmålstegn ved, om den svenske strategi er den rigtige?
»Jeg tror, læger er meget splittede på det punkt. Det gik jo godt i foråret. Mange holdt sig inde og holdt afstand. Men så kom sommeren og folk slappede af. Nu er vi tilbage til en situation med meget smitte, flere fester og trængsel. Nu ser vi, at fem regioner i sidste uge indførte rimeligt hårde restriktioner, og i denne uge har tre andre regioner gjort det samme. Så nu serveres der for eksempel ikke alkohol efter klokken 22, og man skal kun mødes med dem, man normalt ses med, og undgå alle typer sammenkomster. Jeg tror, vi kommer til at se hårdere restriktioner nu i Sverige«.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har fået stor opmærksomhed i danske medier, hvor man har fået indtryk af, at han har bred opbakning i den svenske befolkning. Gælder det stadig, nu hvor I igen er ramt hårdt af epidemien?
»Det er meget delt. Der findes fangrupper for ham på Facebook, men også grupper, der er imod ham. Jeg tror nok, at mange nu er enige om, at vi i Sverige fra start nok skulle have bedt folk, som havde rejst til udlandet, blive hjemme i en uge, før de for eksempel gik på arbejde. Det var dumt ikke at gøre det. Vi ser heller ikke så mange med mundbind på, og man siger ikke med sikkerhed, at det virkelig hjælper. Vi burde nok se flere med mundbind. Men vi svenskere er gode til at følge råd som at holde afstand, vaske hænder og så videre«.
Og hvad med lægerne. Er de blevet mere kritiske over for strategien i Sverige i takt med, at I ser flere smittede igen?
»Fyrre procent er som sagt bange for at blive smittet på jobbet. Så som læge føler man sig ikke tryg. Det er også hårdt som læge at se alle de patienter, der lige nu kommer ind og fylder op. Svenske sygehuslæger er meget trætte og fortvivlede nu«.
Sverige har registreret over 6.000 døde med coronavirus. Er det et tal, som accepteres i Sverige, eller taler man om, at det tal kunne have været undgået med en anden strategi?
»Man har fra start sagt, at Sveriges tal så småt kommer til at udjævne sig med tiden , så det ligner andre landes. Fordi vi havde meget lav smitte henover sommeren og også i begyndelsen af efteråret. Men sidenhen er dødstallet steget igen og fortsætter lige nu højt. Smitten er også høj igen på plejehjem. Så vi burde nok have lært noget mere af situationen i foråret, end vi har gjort. Der er bekymring for, at vi trods alt har handlet forkert«.
I Danmark har regeringen netop foreslået en ny epidemilov, som betyder, at smittede med en farlig sygdom kan blive pålagt, at de skal undersøges, indlægges, behandles og isoleres. Den betyder også, at man kan pålægge bestemte grupper af mennesker at blive vaccineret for at inddæmme og udrydde farlig sygdom. Det er de danske lægeforeninger kritiske overfor. Har I den slags overvejelser i Sverige, og diskuteres det blandt svenske læger?
»Nej, det har vi slet ikke haft. Vi har ligesom i Danmark været bekymrede i forhold til, at folk ikke i høj nok grad tager imod mæslingevaccine, men vi har ikke, som jeg har hørt, blandt læger haft en diskussion om, at vi kan ende i en situation, hvor vi for eksempel skal tvangsvaccinere mod covid-19«.
Følger I i Sverige med i Danmarks coronastrategi, og har I en diskussion om, at andre lande gør noget, I også burde gøre?
»Ja, vi kigger både til Norge og Danmark. Det gør vi. Men ingen ved jo endnu, hvad slutresultatet på de forskellige strategier bliver«.
LÆS OGSÅ
Dansk læge i Sverige: »Jeg rejser hjem og kommer ikke tilbage før 2021«