Skip to main content

Bertel Haarder ville ændre fireårsreglen

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

15. jun. 2012
3 min.



Den udskældte fireårsregel kunne i dag have set helt anderledes ud.

Tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V) var trods modstand fra sine embedsmænd »klar til at bløde fireårsreglen op«, siger han til Ugeskriftet.

Bertel Haarder havde på møder med Yngre Læger og på Lægemødet i april sidste år hørt kritik af fireårsreglen, som han heller ikke selv mente havde samme funktion, som da Danmark havde et akut behov for speciallæger.

Derfor bad Bertel Haarder om at få politikpapir på, hvordan repræsentanter for lægerne mente, at reglen kunne opblødes. Ifølge Haarder er det normal praksis for ham at efterspørge oplæg, han siden kan forholde sig til:

»Jeg kendte mine embedsmænds argumenter for fireårsreglen, men jeg synes ikke, at den er i overensstemmende med moderne familiemønstre og karriereforløb«, siger Bertel Haarder og fortsætter:

»Så jeg var klar til en mere fleksibel regel end embedsmændene. Derfor bad jeg om oplæg (fra lægerne, red.) til, hvordan den kunne gøres tidssvarende«.

Bertel Haarder holdt også møde med Yngre Læger, hvor han udbad sig udkast til, hvordan reglen kunne ændres. Men han hørte ikke noget. Og undrer sig i dag over, at Yngre Læger ikke reagerede hurtigere:

»Efter møde med Yngre Læger, der havde sagt det samme, undrede det mig, at jeg ikke modtog et oplæg. Jeg tænkte, at så stor interesse var der så måske heller ikke. Men jeg må sige, at der var et åbent vindue, der stod på vid gab«, siger Bertel Haarder.

YL: Bertel efterrationaliserer

Formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz afviser, at fireårsreglen kunne have set anderledes ud i dag - trods Bertel Haarders aktuelle synspunkter:

»Der er nok noget efterrationalisering i Bertel Haarders udtalelser, men vi er da glade for den fremstrakte hånd, der ligger i, at Venstre nu ser reglen som noget, der skal ændres. Men dengang var Bertel Haarder reelt ikke leveringsdygtig«.

Hvorfor var han ikke det?

»Fordi der gik valgkampen i den. Der var helt klare signaler om, at den ikke ville blive lavet om uanset hvad. Vi troede på et tidspunkt, at der var en åbning. Men den blev lukket ved den massive valgkampspolemik, der reelt var gennem foråret og sommeren sidste år. Så jeg kan godt forstå, at han efterrationaliserer sådan nu, men reelt så verden bare ikke sådan ud på det tidspunkt. Hvis han så gerne ville have ændret den, så havde han jo chancen i hele sin ministerperiode såvel før som efter de pågældende møder. Men vi ser da gerne, at han tager initiativ til det nu - og det hjælper vi ham naturligvis meget gerne med«, siger Lisbeth Lintz.

Venstre klar til at se på regel

Ifølge Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde (V) har Venstre ikke ændret holdning til fireårsreglen, men partiet er klar til at se nærmere på reglen:

»Vi er åbne over for at se på denne her regel og diskutere, om vi kunne indrette det på en mere hensigtsmæssig måde. Til gengæld står jeg fuldstændig på mål for intentionen bag reglen, at der ikke skal gå uddannelsessump i den«, siger hun.

Forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - der som sundhedsminister indførte fireårsreglen som led i større ændring af uddannelsen af speciallæger - udskrev valg 26. august 2011. Tre uger senere skiftede magten hænder. Fireårsreglen består fortsat.